Colectarea taxelor trebuie îmbunătăţită în România, iar un element esenţial al politicii fiscale care ne lipseşte este globalizarea veniturilor însoţită de deduceri, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, citat de Agerpres.
Domnia sa a explicat: "Noi avem aproximativ 33% din PIB în anii buni venituri bugetare, fiscale şi nefiscale. UE are 46-47%, acolo e media. Încadrându-ne în deficit avem cheltuieli bugetare de 35-36% din PIB. Europa are 48-49% din PIB. Când facem comparaţie referitoare la cât se cheltuie pentru sănătate, educaţie, corect este să le facem, dacă vrem să vedem o corectă distribuţie, din totalul cheltuielilor. Avem aceeaşi structură a cheltuielilor pentru sănătate sau educaţie din total cheltuieli ca şi partenerii noştri din zona euro, însă ei colectează mult mai mult. Aici nu este vorba despre nivelul taxelor, ci de capacitatea de implementare. Un element esenţial al politicii fiscale care ne lipseşte este globalizarea veniturilor însoţită de deduceri. Trebuie corelat efortul de colectare cu încasările aşteptate".
Potrivit acestuia, dacă nu cresc încasările, atunci rămânem prizonierii cheltuielilor fixe care reprezintă aproximativ 80% din total cheltuieli la buget şi nu avem mult loc de a creşte: "S-a discutat despre arieratele de la companiile de stat, pierderile lor, dar ele reprezintă 10% din pierderile din economie. 90% din pierderile din economie vin de la sectorul privat. Avem anul trecut 216.000 de companii cu capital majoritar privat care au înregistrat pierderi. În total avem 268.516 de companii care au capital negativ pentru că pierderea mănâncă din capital în toate sectoarele, cu excepţia sectorului bancar. Aceste companii au capital negativ. Desigur că aceasta pune o problemă reală în sectorul companiilor nefinanciare. Trebuiesc eliminate barierele de ieşire de pe piaţă şi trebuie îmbunătăţită cultura plăţii pe toate palierele economiei".
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe a organizat joi Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), cu tema "O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României".
La eveniment au participat Mihai Daraban, preşedintele CCIR, Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.