LIVIU VOINEA: "Jumătate din investiţiile publice pe 2013 s-au dus către 20 de proiecte"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 7 martie 2014

"Jumătate din investiţiile publice pe 2013 s-au dus către 20 de proiecte"
  • document ataşat Top 20 proiecte de investiţii semnificative ale administraţiei centrale conform plăţilor pe anul 2013; Top 20 proiecte de investiţii semnificative ale administraţiei centrale conform alocărilor bugetare pe anul 2014
    apasă aici pentru a descărca.

    Cele mai mari 20 de proiecte de investiţii finanţate de la bugetul de stat, anul trecut, au beneficiat de finanţări de şase miliarde lei, jumătate din totalul alocărilor, potrivit ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

    În 2012, primele 20 de proiecte de investiţii publice au primit 4,7 miliarde lei, dintr-un total de 11 miliarde lei, arată domnia sa.

    "În 2013, deşi retorica publică spune că s-au tăiat banii de investiţii, au fost şase miliarde lei în execuţie pentru primele 20 de proiecte, dintr-un total de aproape 12 miliarde lei, de la bugetul de stat, primele trei obiective reprezentând autostrăzi. Aşadar, 50% din banii de investiţii s-au dus pentru primele 20 de proiecte, ceea ce este un lucru bun. Sunt cifre în premieră, pentru că nu s-a prezentat până acum, cât şi pe ce s-a cheltuit", a declarat, ieri, Liviu Voinea, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social.

    Sumele aferente anului trecut au fost mai mari decât cele din 2012 ca urmare a faptului că a trebuit ca Statul să plătească şi arieratele.

    Cea mai mare investiţie publică bugetată pentru acest an constă într-o finanţare de 436 milioane lei pentru realizarea unei părţi proiectului magistralei 5 de metri Drumul Taberei - Universitate, precizează ministrul delegat pentru Buget.

    Pe poziţia a doua se află o alocare de 429 milioane lei pentru autostrada Bucureşti - Braşov, din care 280 milioane lei pentru lucrări pe tronsonul de intrare în Bucureşti şi 149 milioane lei pentru exproprieri de terenuri pe tronsonul Comarnic - Braşov, urmată de una pentru proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics - ELI-NP), de 393,2 milioane lei, reabilitarea liniei de cale ferată Braşov - Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, secţiunea Coslariu - Sighişoara (382,7 milioane lei) şi autostrada Nădlac-Arad (360 milioane lei).

    Autostrada Lugoj-Deva beneficiază de 333,7 milioane lei, autostrada Sebeş-Turda, de 290,8 milioane lei, iar autostrada Orăştie-Sibiu, de 285,7 milioane lei, conform domniei sale.

    Alte proiecte finanţate de la buget, în 2014, privesc finalizarea renovării Teatrului Naţional Bucureşti, pentru care s-au bugetat 94,7 milioane lei, şi extinderea digului de larg din Portul Constanţa (210 milioane lei), a mai afirmat Liviu Voinea, care a adăugat că majoritatea finanţărilor din acest an vor fi date pentru lucrări de infrastructură.

    În bugetul pentru 2014, sunt prevăzute 11 proiecte noi de investiţii, cu o valoare de 223,8 milioane lei, iar pentru anii următori vor fi necesari 2,73 miliarde lei pentru a termina aceste proiecte.

    Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a organizat, ieri, o şedinţă a Comisiei de Dialog Social pentru dezbaterea proiectului Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investiţii publice.

    Cu ocazia evenimentului, Liviu Voinea a explicat că prioritizarea investiţiilor este necesară ca urmare a faptului că necesarul de finanţare pentru următorii ani este de 70 miliarde lei, sumă dificil de acoperit, iar durata medie de realizare a unui proiect este de nouă ani.

    Ministrul delegat pentru Buget a precizat: "Motivul necesar pentru prioritizarea proiectelor de investiţii publice este următorul: 25% din proiecte au 90% din bani, dar în următorii ani este nevoie de 70 miliarde lei pentru a finaliza aceste proiecte. În câţi ani poate bugetul să pună 70 miliarde lei? Ne putem permite să stăm nouă ani cu proiecte de infrastructură de transport? Nu ne putem permite. Şi atunci ce facem? În condiţiile veniturilor actuale trebuie să terminăm nişte proiecte, nu putem să avem 30%-50% din toate proiectele şi nimic terminat, scopul este să avem măcar 10%-20% din proiecte terminate. Iar altă parte din proiecte să fie sistate sau trecute pe o altă formă de finanţare".

    "375 de proiecte de investiţii publice sunt, în prezent, în derulare"

    Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au în acest an 375 de proiecte de investiţii în derulare, în valoare de 8,2 miliarde lei, din care 100 de proiecte sunt semnificative, cu valori de peste 100 milioane lei fiecare, cumulând 7,22 miliarde lei, potrivit domniei sale.

    "Avem în total investiţii de la bugetul de stat pentru 2014 de 13,3 miliarde lei, dintre care primele 20 de proiecte înseamnă cinci miliarde de lei, deci grosul se duce la proiectele mari. Deocamdată noi am prioritizat în execuţie mai degrabă decât în programare, pentru că nu am avut mijloacele legale pentru a face această prioritizare în programare încă de la formarea Legii Bugetului. Acum ne creăm cadrul legal care în mod obiectiv să permită prioritizarea investiţiilor publice", a afirmat ministrul delegat pentru Buget.

    Din totalul investiţiilor, 8,23 miliarde lei revin anul acesta celor 375 de proiecte de investiţii publice aflate în derulare, însă ele mai au nevoie de încă 72,6 miliarde lei în anii următori pentru a fi terminate, conform datelor prezentate de domnia sa. Cele 100 de proiecte semnificative reprezintă ca număr 26,7% din total, însă valoarea lor însumată are o pondere de 90,4% din totalul finanţărilor necesare, de 65,6 miliarde lei, arată cifrele oficiale.

    În urma sistării proiectelor care nu mai au justificare economică şi socială, Guvernul poate să aloce mai mulţi bani pentru cele rămase, notează domnia sa.

    "Dacă bugetarea ar continua ca până acum şi anume toate proiectele să primească câte ceva, dar nu suficient să se termine, durata medie de finalizare a unui proiect este de nouă ani pentru un proiect deja început şi de 12 ani pentru un proiect nou", susţine ministrul, menţionând că Guvernul doreşte să reducă această perioadă la mai puţin de jumătate în cazul proiectelor "importante". "Mai întâi, prioritizăm proiectele şi apoi le introducem în anvelopa bugetară pe care o avem la dispoziţie, astfel încât primele 20, 30 sau 50 să primească toţi banii de care este nevoie ca să se termine. S-au terminat astea, la anul primesc următoarele şi tot aşa ca să punem o disciplină în banul public", a mai afirmat domnia sa.

    Liviu Voinea a subliniat că prioritizarea investiţiilor publice reprezintă unul dintre obiectivele majore ale mandatului său, alături de reducerea deficitului bugetar şi a costului datoriei publice.

    Membrul Guvernului speră ca Executivul să aprobe până în martie proiectul de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investiţii publice.

    Ordonatorii de credite vor avea termen până în luna mai să transmită unităţii de evaluare din subordinea ministrului delegat pentru Buget proiectele de investiţii prioritare, urmând ca, în iunie, Liviu Voinea să înainteze Guvernului lista investiţiilor prioritare şi a celor care urmează să fie sistate, a menţionat oficialul, adăugând că executivul va adopta sau respinge lista în integralitate.

    "Bugetul anul viitor şi rectificările de anul acesta nu pot fi făcute în lipsa acestei liste de proiecte prioritare. Acele proiecte care vor obţine punctajele maxime în urma aplicării criteriilor vor primi cei mai mulţi bani pentru a fi terminate investiţiile", a declarat Liviu Voinea.

    Prioritizarea investiţiilor publice urmează să se aplice investiţiilor publice centrale şi locale, companiilor cu capital majoritar de stat, instituţiilor publice autofinanţate, companiilor private care solicită garanţii de stat şi parteneriatelor de tip public-privat, potrivit domniei sale.

    Investiţiile derulate de aceste entităţi şi care depăşesc valoarea de 100 milioane lei vor trebui să fie prioritizate, în timp ce, în cazul celor cuprinse între 30 şi 100 milioane lei, aplicarea este opţională, mai arată oficialul guvernamental.

    "Ce vrem cu această reformă? Să identificăm investiţiile publice prioritare, să le bugetăm cu prioritatea aferentă acestei selecţii făcute astfel încât investiţiile să se şi finalizeze într-o perioadă relevantă de timp. În al treilea rând, să sistăm investiţiile care nu îndeplinesc criteriile, dar să organizăm de la zero procesul de selecţie pentru investiţiile noi", a mai explicat Liviu Voinea.

    Întrucât niciunul dintre microfoanele din sală nu funcţionau la începutul discursului ministrului, ministrul a spus zâmbind că "partea asta de investiţii o tăiem, că nu este eficientă".

    "Am solicitat un audit al clădirilor instituţiilor publice din România"

    Liviu Voinea a precizat că a solicitat, în urmă cu o lună, realizarea unui audit al tuturor clădirilor instituţiilor publice din ţara noastră, întrucât nu a existat niciodată un astfel de inventar.

    "Acum o lună am solicitat un audit al tuturor clădirilor instituţiilor publice din România şi dacă ele sunt folosite sau nu şi cum sunt folosite. De ce? Pentru că înainte nu s-a făcut niciodată acest inventar, câte clădiri are statul", a arătat domnia sa.

    Acţiunea ar urma să genereze economii la bugetul de stat, deoarece insituţiile care vor dori să se mute într-un sediu vor putea să folosească una dintre clădirile neutilizate, potrivit lui Liviu Voinea.

    "Dacă avem 3.000 de clădiri care stau degeaba, când vine o instituţie care vrea o clădire, îi dăm una de acolo, înainte de a se duce să plătească chirie la privat, spre exemplu", a conchis ministrul delegat pentru buget.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Dl. Voinea incearca sa rentabilizeze bugetul cu investirea lui. Nu mai conteaza scopul. Ideea de baza este ca nu e rea gandirea, insa tot la modul de aplicare ajungem. Adica, daca banii fug prin intermediul celor care au construit pana acum, romanasii nostri cei vestiti, atunci proiectele nu vor fi finalizate nici in urmatorii 10 ani. Deci, problema e de "sifonare". Daca vor sifona bani, atunci toate vor fi in van. Daca nu, dl.Voinea va fi schimbat repede.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9773
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb