LIVIU VOINEA, VICEGUVERNATOR BNR vrea ca rata creditelor neperformante din sistem să scadă la 6%

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 martie 2017

"7.000 de notificări pe darea în plată, până în februarie, cu o valoare a creditelor de 2 miliarde lei"

Banca Naţională a României (BNR) şi-a propus o ţintă de 6% a creditelor neperformante din sistem, în acest an, în condiţiile în care, în prezent, procentul este de 9-10%, a declarat, ieri, Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.

Domnia sa a afirmat, cu ocazia lansării Raportului economic pentru România 2017: "Băncile şi-au continuat curăţarea bilanţurilor de credite neperformante, sunt capitalizate, riscul de contagiune este în scădere şi avem rezerve internaţionale nete în creştere. În acest an, avem o ţintă de 6% - creditele neperformante, adică să ajungem la media europeană. Suntem, în schimb, peste media europeană în privinţa gradului de acoperire cu provizioane a acestor credite".

Oficialul BNR a mai amintit că ţara noastră are o inflaţie scăzută, dar nu deflaţie, iar dobânzile sunt la minime istorice.

Liviu Voinea a amintit şi de numărul notificărilor pe Legea dării în plată, care s-a apropiat de 7.000 la finele lui februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei.

"O statistică privind numărul la zi al notificărilor privind darea în plată arată că sunt aproape 7.000 la sfârşitul lui februarie 2017, din care 99% vin de la persoane fizice", a afirmat Liviu Voinea, adăugând: "Trendul a fost descrescător începând cu luna iulie. Sunt 6.000 de debitori. În practică, 755 de persoane au notificat mai mult de un credit". Potrivit spuselor sale, 67% din creditele în cauză erau în bilanţul băncilor la momentul notificării.

"O proporţie de 93% din aceste credite sunt în valută, 40% fiind chiar în franci", a menţionat Liviu Voinea, precizând: "Două treimi din aceste credite sunt neperformante şi pe deplin provizionate la momentul emiterii notificării. 76% dintre creditele notificate au fost acordate în perioada 2007-2008. Mai mult de 90% aveau o valoare a creditului care mai rămăsese de plătit mai mare decât valoarea la zi a garanţiei".

Legea dării în plată prevede că orice consumator persoană fizică, care are un credit garantat cu ipotecă mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, pentru un imobil cu destinaţia de locuinţă, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb