Primii piloţi F-16 pregătiţi pentru misiuni care au absolvit cursurile Centrului European de Instruire F-16 (EFTC) din România au fost sărbătoriţi astăzi. Această reuşită, materializată prin colaborarea strânsă dintre Lockheed Martin şi guvernele Ţărilor de Jos şi României, subliniază angajamentul nostru de a promova pregătirea pentru misiune şi de a consolida eforturile de securitate ale NATO în Europa, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit comunicatului, EFTC şi-a extins flota de antrenament la 14 F-16 olandeze, conducând cu succes misiuni de pregătire pe timp de noapte şi executând diferite exerciţii aer-aer împreună cu alte forţe aeriene NATO. Aceste progrese îmbunătăţesc competenţa tactică şi pregătirea operaţională a piloţilor români, consolidând poziţia de lider a Lockheed Martin în domeniul instruirii aviaţiei militare şi rolul său în consolidarea capacităţilor de apărare aeriană a ţării.
OJ Sanchez, vicepreşedinte şi director general al Grupului de Luptă Integrat al Lockheed Martin, a declarat: "Această realizare îmbunătăţeşte capacităţile de apărare aeriană ale României şi pregătirea pentru misiuni cu soluţiile noastre de instruire pentru securitate în secolul 21. Apreciem încrederea României în noi şi ne angajăm să sprijinim eforturile ei de pionierat, inclusiv găzduirea primului centru european de instruire F-16, ceea ce subliniază importanţa strategică a României în cadrul NATO şi al apărării europene."
O nouă serie de cursuri a început la începutul lunii iulie, iar următoarea sesiune va începe în septembrie, demonstrând efortul nostru continuu de a asigura pregătirea, eficienţa şi siguranţa personalului militar român şi a altor operatori F-16 regionali. Această iniţiativă este în parteneriat cu subcontractanţii Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD (o filială a Airbus Defence and Space), ILIAS Solutions şi BGI, LLC.
Lockheed Martin este un partener al României de peste 26 de ani sprijinind apărarea naţională, industria şi mediul academic. Colaborările noastre includ înfiinţarea de centre de mentenanţă pentru elicopterele Black Hawk şi pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă MLRS de tip HIMARS la Aerostar S.A. în Bacău, precum şi activităţi de cercetare cu utilizarea inteligenţei artificiale pentru securitatea naţională şi ştiinţele mediului, derulate împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.