Locomotiva economiei mondiale este gata să decupleze vagoanele care nu ţin pasul

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2023

Locomotiva economiei mondiale este gata să decupleze vagoanele care nu ţin pasul

English Version

Călin Rechea

Cea mai mare economie a Asiei a intrat nu demult într-o nouă etapă a relaţiilor comerciale cu restul lumii, în care principalii parteneri sunt economiile în curs de dezvoltare, conform unei analize din Wall Street Journal.

După patru decenii de la iniţierea reformelor de piaţă şi deschiderea către restul lumii, volumul cumulat al schimburilor comerciale ale Chinei cu Statele Unite, Europa şi Japonia a fost depăşit de volumul schimburilor Chinei cu ţările în curs de dezvoltare, iar divergenţa s-a accentuat în a doua jumătate a acestui an (vezi graficul 1).

Locomotiva economiei mondiale este gata să decupleze vagoanele care nu ţin pasul

Datele prezentate de WSJ arată că schimburile comerciale cu ţările din America Latină, Africa şi ţările în curs de dezvoltare din Asia reprezintă circa 36% din totalul comerţului exterior al Chinei, în timp ce ponderea schimburilor cu ţările dezvoltate s-a redus până la 33%.

O parte a tendinţei este explicată prin mutarea unor fabrici din China în Vietnam, India sau Mexic pentru a fi ocolite sancţiunile impuse de guvernul american, după cum mai arată WSJ, însă "expertiza tot mai mare a Chinei în domeniul smartphone-urilor, maşinilor şi utilajelor la preţuri accesibile atrage clienţii din ţările în curs de dezvoltare şi contribuie la această schimbare în detrimentul rivalilor occidentali".

Comerţul Chinei cu Asia de Sud-Est l-a depăşit pe cel cu SUA în 2019, iar în prezent China are schimburi comerciale mai mari cu Rusia decât cu Germania. Tendinţele la nivelul schimburilor dintre China şi Brazilia arată că în curând şi această relaţie bilaterală va fi mai importantă decât aceea dintre China şi Germania.

O altă tendinţă majoră a reprezintă redirecţionarea investiţiilor Chinei în străinătate, după cum arată datele de la American Enterprise Institute preluate de WSJ. În timp ce investiţiile din Europa şi Statele Unite au scăzut semnificativ între 2018 şi 2023, mai ales în Europa, investiţiile Chinei în Africa, Asia de Est, America de Sud şi în Orientul Mijlociu au înregistrat o creştere masivă. După cum subliniază WSJ, investiţiile Chinei se îndreaptă mai ales către ţările bogate în resurse minerale.

"Lumea se împarte în sfere rivale", a declarat Noah Barkin, consilier la Rhodium Group, o firmă de consultanţă din New York, şi "există riscul ca acest impuls să se accelereze în timp şi să devină mai dificil de gestionat de către guverne".

Companiile europene au început să-şi reconsidere planurile de extindere în China, iar acum noua destinaţie pare să fie America, inclusiv ca urmare a stimulentelor acordate producătorilor interni prin programele guvernamentale ale administraţiei Biden.

Cu toate acestea, "o decuplare completă între China şi Occident nu este în cărţi, presupunând că nu va exista un conflict militar", după cum mai arată WSJ, deoarece "costurile reduse de producţie şi piaţa vastă de consum a Chinei o fac în continuare indispensabilă pentru multe companii".

Un exemplu oferit este cel al gigantului BASF, care are investiţii planificate în China de circa 10,5 miliarde de euro până în 2030, orientate mai ales către complexul petrochimic de la Zhanjiang. Practic BASF îşi mută principalele capacităţi de producţie acolo unde are cel mai bun şi cel mai ieftin acces la gazele naturale din Rusia.

Insistenţa liderilor politici din Europa şi din Statele Unite de a-şi reducere "expunerea" şi dependenţa faţă de China pare că a fost anticipată la Beijing, unde politica economică a încurajat "internalizarea" lanţurilor de aprovizionare şi producţie.

În aceste condiţii, "China a devenit tot mai puţin dependentă de importurile din alte ţări pentru dezvoltarea economiei sale industriale", după cum mai arată WSJ pe baza datelor de la Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis (CPB), publicate lunar în raportul privind evoluţia comerţului global (vezi graficul 2).

Locomotiva economiei mondiale este gata să decupleze vagoanele care nu ţin pasul

Astfel, raportul dintre volumul importurilor şi cel al producţiei industriale a scăzut de la circa 1,5 în urmă cu două decenii până la circa 0,6 în cazul Chinei, în timp ce pentru Statele Unite acest raport a crescut de la 1 până la aproape 1,3 în acelaşi interval.

Creşterea dependenţei de importuri a sectoarelor industriale din SUA şi Europa arată că toate declaraţiile liderilor politici privind reshoring-ul (relocarea capacităţilor de producţie între graniţele naţionale sau măcar în ţările considerate prietene) nu sunt decât vorbe goale.

Fostul bancher de investiţii David Goldman avertizează de mai mult timp, în articole din Asia Times, că decuplarea Statelor Unite de China este exclusă, în condiţiile în care sectorul industrial american manifestă o dependenţă extrem de ridicată de bunurile de capital din China.

"Dominaţia din ce în ce mai mare a Chinei în lanţurile globale de aprovizionare este rezultatul deficitului cronic de investiţii în industria prelucrătoare din SUA", subliniază Goldman.

Dimensiunea problemei este evidenţiată şi de economistul britanic Philip Pilkington pe contul său de Twitter, unde arată că importurile de bunuri de capital din China reprezentau circa 5% din formarea totală de capital fix din SUA în 2000, iar în prezent ponderea este de circa 20%.

"Dacă schimburile comerciale dintre SUA şi China ar fi vreodată perturbate în mod serios, economia americană nu s-ar confrunta doar cu o penurie de importuri de bunuri de consum, ci întregul sector productiv naţional ar fi serios afectat în ceea ce priveşte crearea de noi capacităţi de producţie şi repararea şi înlocuirea capacităţilor existente", scrie Pilkington.

Recent, David Goldman a mai lansat un avertisment. "Pierdem teren, nu îl câştigăm. Şi vom continua să pierdem teren până când nu vom inversa declinul investiţiilor industriale din ultimele două decenii. Fabricile de cipuri subvenţionate nu se pun la socoteală", scrie fostul bancher de investiţii pe contul său de Twitter şi face trimitere către un articol din Nikkei Asia, unde se subliniază angajarea Chinei în propria sa campanie de decuplare.

Articolul semnat de Peter Tirschwell, vicepreşedinte pentru lanţuri de aprovizionare în cadrul S&P Global Market Intelligence, arată că "poziţia dominantă a Chinei în ceea ce priveşte exporturile devine mai puternică, nu mai slabă".

În opinia lui Tirschwell, titlurile din presa internaţională, care se concentrează asupra falimentului dezvoltatorilor imobiliari, temperarea creşterii economice sau creşterea şomajului în rândul tinerilor, ignoră un aspect deosebit de important, acela al angajării Chinei în propria campanie de decuplare, prin reducerea dependenţei de importurile industriale, diversificarea pieţelor de export şi căutarea modalităţilor de evitare a obstacolelor create de tarifele americane.

"Capacitatea Chinei de a-şi păstra cota de piaţă în faţa unui efort concertat din partea SUA şi a aliaţilor săi de a diminua riscurile şi de a diversifica lanţurile de aprovizionare arată modul în care relaţiile comerciale tradiţionale se destramă şi dezvăluie structura în schimbare a comerţului internaţional în economia mondială post-globalizată", este concluzia lui Peter Tirschwell.

Poate că a venit vremea recunoaşterii noii realităţi şi de către liderii politici din SUA şi Europa, care ar trebui să încerce şi alte abordări, în locul cererilor imperative adresate liderilor de la Beijing şi a atitudinilor de puteri coloniale scăpătate, disperate că influenţa lor nu mai valorează nimic.

Această disperare este simţită de toate ţările din Sudul Global, care acum îşi îndreaptă speranţele către alianţa BRICS.

Noua realiniere va permite locomotivei economiei globale să treacă la decuplarea vagoanelor care nu ţin pasul sau chiar încearcă să frâneze mersul către un nou cadru internaţional de dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Economia Ulterioară Globalizarii are nevoie de o Perspectivă Specifica, absolut diferită de cea anterioara, care să conțină cel puțin un Proiect Global.

    1. Si atunci, intreb si eu, de ce China are atatea probleme economice? Imensa criza imobiliara, care treptat a inceput sa cuprinda si sectorul financiar, se va transforma in ”deceniul pierdut” al Chinei. Urmeaza 10 ani de chin economic.

      Occidentul Colectiv, cum le place celor din Axa Rusia-China-Iran spuna, se teme de tendintele militariste ale presedintelui Xi.  

      Occidentul nu are nicio treaba cu prosperitatea poporului chinez, cu cresterea economica. Occidentul isi doreste sa faca afaceri cu China pentru ca toata lumea are doar de castigat.

      Dar orice om normal la cap se intreaba acum ce planuri militariste are partenerul nelimitat al lui Putin, domnul Xi? Pentru ca presedintele Xi vorbeste mult mai mult despre armata decat despre properitate comuna. 

      Când trei nebuni se unesc iese un infern politic și militar, problema este ca popoarele lor sunt ca miei la tăiat,

      Domnul Rechea are dreptate, cei care se decupleaza de Occident devin ”vagoanele pierdute” ale economiei globale.

      Presedintele Xi a inceput sa inteleaga. Iesirile masive de capital din China l-au facut pe Xi sa faca prima vizita in 10 ani la Banca Centrala. Investitiile straine in China au inceput sa scada. Companiile nu mai reinvestesc ci isi repatriaza profitul.  

      La o rezerva valutara de peste 3000 mld usd, China are datorii de stat de 8 -11.000 mld usd conform estimarilor FMI. Majoritatea sunt datorii ascunse ale guvernelor locale, care au investit enorm si fara cap in proiecte imobiliare. In mare parte, bani aruncati pe fereastra. Mai avem apoi investitii de tip ”Drumul Matasii” si ”Autostrazi pentru Africa”. Acum a a venit scadenta la plata datoriei si deflatia anuala de -0,5% nu prea ajuta...

      Normal ca sunt nebuni, Putler si XI, adica poti sa fii criminal(care stim cu certitudine ca sunt), fara sa fii nebun? Nu cred. Un om normal la cap are o limita, isi impune o limita. "you shall not kill". dar astia n-au nici o problema. acum te serveste cu ceai molotov, peste 5 minute da interviu la tv zambitor. deci normal nu poti fi cand esti asa . sau trimiti sute de mii de oameni la moarte, pt ca nici tu nu stii de ce. cucu-cucu

      Eu ii spun sindromul Caligula. Vesnica poveste a dictatorilor. Betia puterii absolute combinata cu frica ca isi pierde privilegiile si cu o viata depravata (cel putin in cazul Putin, pt ca domnul Xi pare serios) l-au transformat intr-un animal de prada incapabil de cea mai mica empatie umana. Domnul Putin, la fel ca si Adolf Hitler nu se va opri decat atunci cand va ramane fara tancuri si fara carne de tun. Intre timp se roaga de femeile din Rusia sa faca 7-8 copii ca tara are nevoie de ei...

      Vai de capul nostru pe ce lume am ajuns... 

      ”Pacea rusa”. Asa zisa ”misiune de salvare” a etnicilor rusi din sudul si estul Ucrainei s-a transformat rapid in distrugerea lor. Oamenii aia au pierdut tot. Milioane de etnici rusi au fugit in pribegie. Cei care au ramas si-au vazut vietile distruse. Femeile sunt violate. Nu mai exista locuri de munca si cat timp ramane Putin acolo nici nu va veni nimeni sa investeasca. Totul este o ruina si campuri de mine.

      Păi dacă au vrut să-și vorbească ,,dulcea" limbă rusă pe stradă fără să-i tragă nimeni de mânecă pentru asta și au ținut morțiș să vină rușii să-i ,,elibereze " de sub jugul ucrainean , atunci cu părere de rău , își merită soarta .Păcat de restul oamenilor apolitici care au murit nevinovați din cauza lăturilor de ordin linvistic și de apartenență culturală din capul unor bolnavi psihici .

      Dacă ne uităm la dinamica dezvoltării Chinei, postMao, observăm că este cea mai performantă din lume(de la doua costume de haine, unul kaki și unul bleumarin), au ajuns intr-un timp extrem de scurt, la o bogăție vastă

      Vă întreb pe voi cei ce aveți impresia că le știți pe toate și vă place să fiți conduși, să vi se impună, să-i pupați în dos pe stăpâni, cine procedează corect Occidentul, sau...Orientul(mai precis China)?

      Care și încotro merg, ascensiune sau declin 

      Ar fi interesant să comentați cheltuielile militare ale SUA vizavi de China.

    Cam așa arată locomotiva Planetei:

    Concrete Crumbles to Sand in Hand, Pillars Break on Tapping, China’s Widespread Tofu-Dreg Projects 

    1. E SIMPLU DE RASPUNS , D-le DE LA nr 1.1. !!!! TOVARASUL '''''''' XI '''''''' , VREA TAIWANUL GOMINDANIST INAPOI LA CHINA - MAMA !!! AICI , E VORBA DE 2 UNIVERSURI COMPLET SEPARATE .... CAPITALISM .... SI COMUNISM !!!!!!! SI ... NU POT EXISTA IMPREUNA , IN ARMONIE , IN CONDITIILE ASTEA .......... CE VREA AL DOILEA NEBUN ??? CUM AI SPUI DUMNEATA .... ADICA PUTIN !!! NU E NEBUN , E PROST ... SI ... MAI ALES , ADORMIT !!! ADORMIT DE BUNATATILE CU CARE S - A INDOPAT SI SE INDOAPA DE ATATIA AMAR DE ANI ..... S-A TREZIT LA VIATA , ABIA DUPA 8 ANI , TIMP IN CARE POPULATIA RUSEASCA DIN DONBASS , A FOST MASACRATA SI IZGONITA IN MASA IN RUSIA , DE ARMATA MINUNATA A REGIMULUI DE LA KIEV .............. CE VREA ???? VREA ALIPIREA LA RUSIA A TUTUROR PAMANTURILOR DIN UCRAINA , LOCUITE DE MINORITARII RUSI DIN ACEASTA TARA MONSTRUOASA !!!!!!!!!!!!!!!!! CE VREA IRANUL ?????? VREA SA DEVINA SI EL , ''''''''''''' O PUTERE REGIONALA , CARE SA FIE SI RESPECTATA IN LUME """" !!!!!! CAM ASTA VOR ( CEI 3 NEBUNI !!! ) .......... CEILALTI ????? DUSMANII LOR ?????? TE ASIGUR EU , CA SANT FOARTE SANATOSI LA CAP !!!!!!!! PLEZNESC .... DE SANATATE ...... SI ... DE BUNA VOINTA !!! SI DE DREPTATE !!! SI DE CINSTE !!! SI .... PENTRU DUMNEATA PERSONAL : PLEZNESC DE ADEVAR !!!!!!!!!!!! ADEVARUL ..... NUMAI EI AL DETIN !!!!!!!!!!!!!!!! NUMAI EI AU DREPTATE ...... RESTUL ..............

      Niciun medicament nu mai are efect la bola pe care o ai...

      Bine zis , bine gândit !!

    Nu exista locomotiva economiei planetei fara clienti. si clientii au plecat la plimbare.

    Uitati-va numai un pic la graficul bursei chineze(e la minimul din 2008 si inca scade), si veti vedea ca "locomotiva" e de fapt submarin. 

    Ati fost in China? nu de la tv, nu din filme. acolo, la fata locului. ei am fost , in interes de servici. Stiti cum e la noi in orase, la marginea orasului , zona industriala? Ca e forta de munca mai ieftina ca-n Germania, si avem "investitii"? acolo, e la fel dar nu firmulite cum vezi la noi, ci mega companii una dupa alta, cu mega mega hale de productie, Samsung, Apple, Cartepillar, Nokia, Phillips, Nike tot asa una dupa alta zeci de km. Toate mega companiile din lume si-au facut acolo fabrici. Toate. Pt forta de munca ieftina, multa si harnica.

    Si in rest ce vezi, orase ca-n filme totul nou frumos, cu zgarie nori, autostrazi semigoale , ca, chinezii nu-si permit masini, orase noi goale ca putini isi permit pretul, mall-uri imense fara clienti unde cumpara in mare parte strainii ca e scump de mori si realitatea chinezului de zi cu zi, salariul mediu net 168 de dolari/luna, din care nu are vreo mare speranta de nimic. In rest, politie peste tot cu arme automate nu la spate ci la sold mereu. Si ordine, nimeni nu se inghesuie, in tren, nimeni nu-ti ia taxiul din fata, dar ordinea e pastrata de autoritati. Cu sfintenie. Si, nimeni nu comenteaza , ca ajunge la puscarie. Sau comenteaza si dispare. Asta e "locomotiva economiei mondiale" pe afara-i vopsit gardul, inauntru, leopardul. 

    Economia este ca un batalion de lupta!

    Ea incetineste cand cei (inceti) raniti raman in urma! 

    s c c r e t 

    Am fost in China iar partenera a platiti cu fata!

    Aplicatie POS ce scaneaza fata.... 

    CBDS .... venim.... 

    s c c r e t 

    1. pt controlul mai eficient al populatiei

    Adevarata problema a occidentului este cercetarea stiintifica,

    inventiile/breve tele cu valoare adaugata si nivelul de cunostinte 

    in scadere,a studentilor de la marile facultati de renume !!! 

    Un singur exemplu edificator ; 

    in ultimii 15 ani din 10 inventii/brevete cu valoare adaugata de mare importanta

    7 au fost chinezesti,1 american si 2 din restul lumii 

    1. Ia spune-ne cum e si cu premiile Nobel...alea care conteaza of course:-)

      Citeste pe Google ce inseamna "inventii/brevete cu valoare adaugata"

      si atunci nu mai pui intrebari jenante, comparand cu premiile Nobel 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb