LOTUL MEDIAFAX, TRIMIS ÎN JUDECATĂ Adrian Sârbu, în 2006: "Va veni Năstase şi va da o amnistie fiscală"

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 4 aprilie 2016

Când a fost arestat, în 2015, Adrian Sârbu a decis să le răspundă jurnaliştilor prezenţi, arătându-le cătuşele, ca să fie filmat: "Hai să vă spun care e treaba! Acuzaţiile sunt ridicole. Totul e o fabricaţie. Mai departe, există un comunicat pe care l-am dat şi pe care îl veţi putea citi". Comunicatul grupului de presă susţinea că dosarul "Mediafax - Adrian Sârbu" este fabricat la comanda lui "Pontaghiţă" şi a camarilei lor.Astăzi, lui Sebastian Ghiţă i s-a cerut arestarea, Ponta s-a autoexilat şi, cum nici unul dintre ei nu mai este, a rămas camarila lui Cioloş.Adrian Sârbu tace, iar Mediafax Gropu nu mai dă nici un comunicat.

Când a fost arestat, în 2015, Adrian Sârbu a decis să le răspundă jurnaliştilor prezenţi, arătându-le cătuşele, ca să fie filmat: "Hai să vă spun care e treaba! Acuzaţiile sunt ridicole. Totul e o fabricaţie. Mai departe, există un comunicat pe care l-am dat şi pe care îl veţi putea citi". Comunicatul grupului de presă susţinea că dosarul "Mediafax - Adrian Sârbu" este fabricat la comanda lui "Pontaghiţă" şi a camarilei lor.Astăzi, lui Sebastian Ghiţă i s-a cerut arestarea, Ponta s-a autoexilat şi, cum nici unul dintre ei nu mai este, a rămas camarila lui Cioloş.Adrian Sârbu tace, iar Mediafax Gropu nu mai dă nici un comunicat.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Adrian Sârbu, patronul Mediafax, a fost trimis în judecată, la finalul lunii martie, pentru evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani. Procurorii spun că, prin întreaga activitate infracţională derulată în nume individual dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat de Adrian Sârbu bugetului consolidat al statului se cifrează la circa 14 milioane de euro.

    Pentru recuperarea banilor, procurorii au aplicat sechestru asupra unor imobile situate în Franţa, identificarea acestora făcându-se cu sprijinul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din cadrul Ministerului Justiţiei.

    Ziarul BURSA a publicat, între anii 2000-2003, zeci de articole (puteţi consulta Dosarul Media Pro pe www.bursa.ro), care au adus dovezi despre manevrele fiscale săvârşite de Adrian Sârbu, manevre tolerate de autorităţi, în regimurile politice de orice orientare. Subiectul a fost tratat consecvent numai de BURSA, ziarul fiind izolat de restul presei, deşi organismele europene au luat în seamă situaţia semnalată de noi în privinţa subordonării mass-media faţă de stat, iar "Securities and Exchange Commission" (SEC) din Washington a declanşat o cercetare asupra afacerilor partenerului lui Adrian Sârbu, Ronald Lauder, pe baza a ceea ce noi am publicat la Bucureşti.

    Între 1995 şi 2002, compania Media Pro, care deţinea postul de televiziune Pro TV, nu a plătit nimic la Buget, nici o taxă, nici un impozit, nici un CAS, nimic, nimic.

    Datoriile au fost şterse în mod repetat. Asta n-a fost de ajuns, în 2002 Media Pro a primit vreo 168 miliarde de lei drept ajutor de stat "pentru cultură"), avizat de Consiliul Concurenţei.

    Adrian Sârbu a fost atât de convins că va fi ajutat şi de această dată, încât, potrivit rechizitoriului, le spunea oamenilor din management, conform declaraţiilor lor: "Va veni premier Adrian Năstase şi va face o amnistie fiscală".

    Mediafax Group, trimisă în judecată

    Societatea Mediafax Group SA, aflată în prezent în insolvenţă şi al cărei creditor principal este ING Bank, a fost la rându-i trimisă în instanţă pentru evaziune fiscală.

    De asemenea, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Roxana Grigoruţă (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare; Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Noaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Orlando Nicoară (fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), Dinu Sorin (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA şi SC Mediafax Group SA), Daniela Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani; Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani; Liana Petrovici (avocat) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani; Gheorghe Chiş (avocat) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

    În vederea recuperării prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor Sârbu Adrian, Nicoară Ilie Orlando, Petrovici Liana, Chiş Gheorghe Dragoş.

    Autorităţile susţin că, în perioada 2006 - 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de Adrian Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă, şi parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eşafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

    Prejudiciul adus bugetului de stat în urma aplicării acestui sistem se ridică la 27.908.783,25 lei.

    Procurorii mai spun: "Întrucât, prin folosirea sistemului evazionist se urmărea şi obţinerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sârbu Adrian sau pentru a efectua plata «la negru» a salariilor angajaţilor societăţii, în paralel cu implementarea acestuia, inculpaţii au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală să se întoarcă în casieria societăţii.

    În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi şi provenienţe a sumelor ce erau returnate în casieria societăţii. Prin aceste circuite comerciale şi financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284,7 lei.

    Din probele administrate în cauză a rezultat că administratorii, directorii generali şi directorii financiari ai societăţilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SA, au acţionat ca urmare a solicitărilor permanente ale inculpatului Sârbu Adrian, proprietar al acestor societăţi, de identificare a unor modalităţi concrete de evitare a plăţii taxelor datorate statului, solicitări adresate în contextul în care «legea nescrisă» a grupului a fost aceea de a nu se plăti taxe. Totodată, acţiunile acestora au fost determinate de necesitatea asigurării sumelor de bani solicitate în permanenţă de inculpatul Sârbu

    Adrian pentru acoperirea cheltuielilor personale".

    Procurorii mai spun că, în perioada 9.12.2009 - 23.06.2014, Adrian Sârbu a ascuns obţinerea, în calitate de persoană fizică, a unor venituri realizate în urma unor tranzacţii cu grupul CME, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totală de 11.255.092 lei.

    Orlando Nicoară în 2014: "Mediafax Group îşi plăteşte taxele la zi"

    Orlando Nicoară, fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL, trimis acum în judecată de procurori pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, a intervenit, în 2014, în comentariile, de pe site-ul ziarului BURSA, la articolul "Scrisoarea deschisă adresată ministrului finanţelor Ioana-Maria Petrescu", anunţând că Mediafax Group este cu taxele la zi: "În spiritul corectitudinii la care faceţi apel, cred că e corect să precizaţi că Mediafax Group îşi plăteşte taxele la zi, taxele curente cât şi eşalonarea de care beneficiază. Eşalonarea taxelor este un procedeu normal şi firesc, iar orice companie poate apela la această formă de plată a taxelor, bineînţeles, cu respectarea legilor care guvernează astfel de acţiuni. Ţinând cont că întreg articolul dumneavoastră se bazează pe afirmaţia că Mediafax Group nu-şi plăteşte taxele, afirmaţie neadevărată, aşa cum am precizat mai sus, vă rog să faceţi corecţiile necesare în cadrul articolului".

    Ca replică la afirmaţiile domnului Nicoară, ziarul BURSA a publicat evoluţia obligaţiilor restante ale Mediafax Group SA, obţinute prin mijloace gazetăreşti, de la constituirea firmei, în august 2010, şi până în primul trimestru anului 2014 (vezi tabel).

    Din tabel rezulta că exista o acumulare progresivă a obligaţiilor neplătite, de la înfiinţarea societăţii, timp de trei ani, după care urmau două trimestre de uşoare diminuări ale cuantumului obligaţiilor restante declarate.

    Procurorii susţin acum, în rechizitoriu, că evaziunea fiscală, spălarea de bani şi delapidarea erau infracţiuni comune în cadrul grupului.

    Orlando Nicoară.

    Tupeu, nu?

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Aveau spatele asigurat ?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb