• Sesiunea extraordinară convocată în perioada 29-31 august rămîne doar un prilej de plimbare pentru senatori
• Regulamentul poate fi discutat doar începînd cu 5 septembrie în sesiunea ordinară
Ofensiva Coaliţiei pentru debarcarea preşedinţilor celor două Camere a eşuat ieri, la Senat. După o serie de dezbateri în Biroul Permanent, membrii coaliţiei au dat chix în încercarea de a convoca o sesiune extraordinară la sfîrşitul lunii pentru schimbarea lui Nicolae Văcăroiu. Motivul? Cei şase senatori care au redactat solicitarea s-au încurcat în meandrele Constituţiei, fiind nevoiţi să renunţe la cererea buclucaşă. De fapt, sesiunea extraordinară va avea totuşi loc, însă partidele de la putere nu vor putea să voteze schimbarea regulamentului aşa cum au plănuit în ultimul protocol încheiat la Palatul Victoria. Aşadar, termenul de 15 septembrie stabilit de pedişti şi liberali este puţin probabil să fie atins, în condiţiile în care dezbaterile în plenul Senatului vor începe doar la data de 5 septembrie, odată ce se dă startul sesiunii ordinare. La încheierea celei de-a doua runde de dezbateri, ieri, în Biroul Permanent, senatorii opoziţiei erau aproape să deschidă şampaniile pentru succesul înregistrat în raport cu reprezentanţii puterii. De dimineaţă, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, le-a solicitat celor şase senatori din coaliţie să reformuleze cererea de convocare a sesiunii extraordinare. Reformulată, deoarece regulamentul nu permitea ca şase membri ai Biroului Permanent să depună o astfel de solicitare, lucrările sesiunii extraordinare au rămas lipsite de conţinut.
În perioada 29-31 august vor putea fi doar analizate amendamentele aduse regulamentului, care permiteau schimbarea preşedintelui Senatului, însă regulamentul nu va putea fi votat, aşa cum sperau reprezentanţii puterii.
În cursul dimineţii de ieri, mai mulţi parlamentari ai opoziţiei anunţau declanşarea grevei parlamentare sau sesizarea Curţii Constituţionale, ba chiar a Parchetului General pentru intenţia coaliţiei de a convoca, "neconstituţional", sesiunea extraordinară. Mai tîrziu însă, la braţ, reprezentanţii PRM şi PSD s-au arătat satisfăcuţi de "fenta" aplicată puterii. Cu regulamentul în braţe, Antonie Iorgovan şi Vadim Tudor au demolat, rînd pe rînd, toate pretenţiile puterii, oferindu-le în schimb o plimbare gratuită la muncă în perioada 29-31 august. Senatorii Antonie Iorgovan, Vadim Tudor şi Mihai Unghianu s-au împotrivit şi organizării acestei sesiuni extraordinare, însă de data aceasta nu au avut cîştig de cauză, ei fiind forţaţi să se prezinte la sfîrşitul lunii la locul de muncă.
Senatorul PSD Antonie Iorgovan, ne-a declarat, triumfal, că parlamentarii coaliţiei au plecat aşa cum au venit din cauza faptului că au făcut o adresă neconstituţională care a trebuit modificată ulterior. La rîndul său, liderul PRM, Vadim Tudor, s-a arătat extrem de satisfăcut "că planurile lui Băsescu privind data de 15 septembrie pentru schimbarea preşedinţilor celor două Camere a fost dată peste cap" datorita faptului că opoziţia a înregistrat "o victorie a unei idei, a unui principiu al democraţiei". Domnia sa ne-a declarat că reprezentanţii puterii au plecat coada între picioare din şedinţă pentru că au pierdut confruntarea pe mîna lor, redactînd o solicitare ridicolă, care nu avea cu nimic de a face cu principiile constituţionale. Mai mult, domnia sa susţine că opoziţia va împinge atît de mult discuţiile pe marginea amendamentelor, încît termenul de 15 septembrie propus, în opinia sa, de Traian Băsescu, nu va fi niciodată atins.
Solicitarea redactată de şase senatori în frunte cu Radu Berceanu, cel care se pregăteşte să îi ia locul lui Nicolae Văcăroiu la Senat, cerea preşedintelui forului să ia act de convocarea unei sesiuni extraordinare, în condiţiile în care articolul 66 din Constituţie dă acest drept doar preşedintelui Senatului.