Lucian Anghel: Anul viitor putem avea o creştere pozitivă a economiei

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 decembrie 2009

Reprezentanţii Băncii Comerciale Române (BCR) au revizuit estimarea privind scăderea economică a ţării noastre în acest an, de la 8% la 7,1%, după o evoluţie economică peste aşteptări în trimestrul al treilea, care încurajează perspectivele pentru următoarele trimestre.

"România ar putea ieşi din recesiune în ultimul trimestru al acestui an sau în primul trimestru din 2010 (variaţie faţă de trimestrul anterior), în condiţiile în care influenţa pozitivă a Zonei Euro se va menţine", potrivit ultimului raport BCR.

"În anul 2010, exportul va fi principalul pentru creşterea economică" spune Lucian Anghel, economistul şef de la BCR, care a îmbunătăţit estimările pentru anul viitor, de la 0,2% la 0,6%, şi speră ca în următorii doi ani să depăşim creşterea economică din Zona Euro.

Din punct de vedere al resurselor, agricultura şi industria au influenţat pozitiv evoluţia PIB-ului, în schimb comerţul şi serviciile s-au alăturat construcţiilor în zona negativă.

Spre deosebire de anul anterior, agricultura a generat o contribuţie pozitivă, de un punct procentual la formarea PIB-ului, deşi producţia agricolă în ţara noastră rămâne sub potenţial. Domnul Anghel a spus: "În România, producţia vegetală rămâne un sector prioritar, deoarece are mai mult potenţial faţă de alte sectoare (cum ar fi cel al construcţiilor) şi trebuie să investim chiar dublu, faţă de anii anteriori, dar pentru acest lucru trebuie să tăiem din alte fonduri". Domnia sa este de părere că noul Guvern trebuie să facă o selecţie "dureroasă", iar fondurile nu sunt suficiente pentru susţinerea tuturor sectoarelor din ţara noastră. Pe sectorul construcţiilor, creşterea economică este determinată de infrastructură, iar evoluţia acesteia s-a îmbunătăţit uşor faţă de trimestrul anterior.

Deşi consumul rămâne cu ponderea cea mai mare în PIB, exportul trebuie stimulat, iar în 2010 avem nevoie de un proiect de impulsionare a exporturilor spun reprezentanţii BCR.

Cursul de schimb stimulează competitivitatea exportului

În anul 2010, analiştii de la BCR văd un leu uşor mai tare, estimând un curs mediu de 4,2 lei/euro la finele anului 2010, în condiţiile în care se bazează pe stabilitate politică, iar în anul 2011 aceştia estimează un curs mediu de 4 lei/euro.

Moneda naţională este încă dependentă de reacţiile investitorilor, iar amânarea celei de-a treia tranşe de la Fondul Monetar Internaţional nu va stimula recâştigarea încrederii investitorilor pe termen scurt. Un curs de schimb de 4,1lei/euro - 4,3 lei/euro menţine exporturile la un nivel mai competitiv, iar acest lucru ar putea fi benefic şi pentru economie, în condiţiile în care cererea internă este scăzută.

Stabilitatea leului, după o depreciere, prin comparaţie cu celelalte valute din regiune, este benefică exportului pentru toate sectoarele. Analiştii mai spun că investitorii se vor reorienta către ţările emergente, dar vor ţine cont şi de stabilitatea politică. Potrivit acestora, avem nevoie şi de măsuri interne pentru stimularea exporturilor, de la noul guvern.

Inflaţia ar putea să depăşească nivelul-ţintă de anul acesta

Deşi rata inflaţiei a intrat în intervalul ţintit, în octombrie, există destule şanse ca nivelul acesteia să revină peste 4,5 % la sfârşitul anului 2009, se arată în raportul BCR. "Ne-am fi menţinut ţinta dacă nu ar fi fost majorări ale accizelor la tutun", spune domnul Anghel. Domnia sa a mai adăugat că fără aceste majorări am fi avut, în 2010, un nivel minim al ratei inflaţiei de acum zece ani, când era sub 4%.

"Banca Naţională a României şi-a atins ţinta de inflaţie, exceptând accizele, nu trebuie trasă la răspundere", spun analiştii.

Lucian Anghel este de părere că este important ca inflaţia să se apropie şi să se menţină cât mai mult în intervalul ţintit , pentru finele acestui an, estimările sale fiind în jur de 4,7%. La sfârşitul anului viitor, domnul Anghel estimează o uşoară scădere, la un nivel de aproape 4,5%.

2010, oportun pentru investitorii străini

Ţara noastră are nevoie de stabilitate economică şi politică , dar mai ales de predictibilitatea pe termen lung solicitată de investitori. Anul 2010 va fi un an oportun pentru investitorii străini, pentru a achiziţiona active, iar ţara noastră trebuie să le recâştige încrederea.

Analiştii spun că, în continuare, nu vom vedea o creştere a veniturilor salariale în termeni reali, chiar dacă se vor face restructurări, mai ales în sectorul privat. Aceştia estimează şi în anul 2010 o scădere a veniturilor salariale.

Dezvoltarea economică trebuie susţinută pe termen lung şi autorităţile guvernamentale trebuie să acţioneze cât mai repede în acest sens, mai spun analiştii BCR.

Aceştia menţionează că principalele obiective ce ar trebui să se afle pe agenda guvernului sunt controlul ferm al administraţiilor locale, scăderea evaziunii fiscale la plata TVA, precum şi reducerea muncii la negru.

Pe de altă parte, scenariul pesimist al BCR prevede o majorare a taxelor pe fondul unei nevoi mai mari de venituri la buget, însă, de exemplu, o majorare a TVA cu 3 puncte procentuale ar duce la reducerea deficitului bugetar cu doar 1 punct procentual, "ceea ce arată că o astfel de măsură nu poate fi un panaceu pentru deficitul public".

Guvernul este răspunzător pentru trecerea la moneda euro

BNR are un rol important în demersurile pentru adoptarea monedei unice europene, dar un rol crucial în acest sens îl are Guvernul, spune Lucian Anghel. Domnia sa consideră că Guvernul trebuie să-şi asume şi să prezinte nişte planuri de măsuri pentru a stimula aderarea la moneda euro, iar data adoptării monedei euro nu contează foarte mult, aceasta trebuie făcută când economia românească este pregătită. Dacă leul este prea tare, vom lovi puternic exporturile, dar dacă acesta va fi slab, vom fi afectaţi de inflaţie, mai spun analiştii BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb