LUCIAN ANGHEL, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI "Fără educaţie financiară, economiile nu sunt direcţionate către investiţii"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2019

Lucian Anghel

Lucian Anghel

În lipsa educaţiei financiare, economiile nu sunt direcţionate către susţinerea investiţiilor prin piaţa de capital sau a investiţiilor directe, în proiectele din economia reală, a spus ieri, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că, în opinia sa, Comisia Europeană ar trebui să aloce fonduri pentru îmbunătăţirea educaţiei financiare în Europa, care să fie disponibile şi sectorului privat.

Lucian Anghel a declarat: "Româ-nii economisesc mai mult, dar şi europenii economisec mai mult. Problema este că economisim în conturi curente, ceea ce sigur că este mai bine decât să ţii banii sub saltea. Dar a ţine banii la bănci, în conturi curente sau în conturi de economii, cu o remunerare probabil sub inflaţie, nu va genera bogăţie. Europenilor nu le place riscul şi nu doresc să îşi asume vreun risc în ceea ce priveşte investiţiile. Cred că acest aspect este legat de educaţia financiară pentru că, dacă nu îţi pui toate ouăle în acelaşi coş, ai deja un plus în termeni de rentabilitate în comparaţie cu plasamentele în conturile curente. Cred că inclusiv Comisia Europeană ar trebui să facă mai mult în acest sens, de exemplu să aloce fonduri pentru îmbunătăţirea educaţiei financiare în Europa, iar acestea să fie disponibile şi sectorului privat, în cazul în care un guvern are alte priorităţi în loc să deruleze astfel de programe".

Preşedintele BVB a adăugat: "Sunt sigur că ESMA (n.r. Autoritatea Europeană pentru Pieţe şi Valori Mobiliare) susţine acest lucru pentru că altfel este destul de dificil să se creeze un proiect gigant precum Uniunea Pieţelor de Capital, în condiţiile în care nu există suficientă educaţie financiară în Europa, pentru că economiile nu vor fi direcţionate către susţinerea investiţiilor prin piaţa de capital sau a investiţiilor directe, în proiectele din economia reală".

Lucian Anghel a adăugat că principalele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut un randament mediu anual de 7%, astfel încât se poate presupune că, atrase de această rentabilitate foarte mare a dividendului, multe persoane vor începe să investeas-că direct la BVB sau indirect printr-un fond mutual de acţiuni.

"Dar acest lucru nu se întâmplă neapărat, fapt ce ţine, de asemenea, de educaţia financiară", a spus preşedintele BVB. Totodată, Lucian Anghel a subliniat că trebuie să construim o cultură a economisirii în ţara noastră copiind ce fac alte ţări, cum este de pildă Germania, unde economisirea începe chiar de la grădiniţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si ministrii nostri ar avea asa ceva, doar ca, niste neaveniti arunca pe piata fel de fel de modificari legislative (oug 114/2018), care bulverseaza toate predictiile specialistilor, iar investitorii mici nu mai au incredere in Bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb