LUCIAN ANGHEL, BVB: "VALOAREA DE PIAŢĂ MEDLIFE - 170 - 200 MILIOANE EURO" Surse din ASF: "Declaraţia lui Anghel despre preţul MedLife - în zona manipulării"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2016

Surse din ASF: "Declaraţia lui Anghel despre preţul MedLife - în zona manipulării"

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, este primul oficial care a avansat, ieri, o cifră estimativă pentru oferta MedLife -170 - 200 milioane euro, în condiţiile în care compania a făcut numai un anunţ preliminar, iar intermediarii nu au prezentat încă un prospect, care va trebui aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Surse din cadrul ASF consideră că declaraţia sa este "în zona manipulării de piaţă". Acestea ne-au declarat: "Preşedintele BVB nu are voie să facă astfel de declaraţii, de natură să influenţeze investitorii. Vorbim despre o companie care nu a anunţat preţul din ofertă, iar Lucian Anghel anticipează".

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, nu a dorit să comenteze subiectul.

Listarea MedLife, în urma ofertei anunţate pentru finalul acestui an, nu va fi suficientă pentru ca Bursa de Valori Bucureşti să îndeplinească criteriul de lichiditate, solicitat de FTSE pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, a transmis, Lucian Anghel, preşedintele BVB, ieri, la o dezbatere.

Preşedintele BVB a subliniat că România are nevoie de companii de stat listate pe bursă: "În ceea ce priveşte listarea companiilor de stat, ca să fim upgradaţi (n.r. la statutul de piaţă emergentă) avem nevoie de companii de dimensiuni mari. Nu avem în mediul privat companii care să aibă 1,26 miliarde (euro n.r.) minimum, active, iar un free-float de 630 de milioane de dolari. Medlife este o companie mare, poate chiar foarte mare, o companie extraordinară, în opinia mea, dar care nu îndeplineşte aceste criterii. Valoarea de piaţă, din ce citim noi, este de 170 - 200 milioane euro. Deci avem nevoie de companii de 5-6 ori mai mari decât Medlife, care să ne ajute să fim upgradaţi. Nu le găsim uşor".

Estimarea avansată de Lucian Anghel presupune o triplare a investiţiei pentru fondul V4C Eastern Europe Holding V Limited ("V4C"), care a plasat, în 2009, 20 de milioane de euro pentru pachetul de circa 36% din MedLife.

Compania şi-a anunţat intenţia să se listeze, până la finalul anului, după o ofertă de vânzare a 44% din acţiuni, iniţiată de fondul V4C Eastern Europe Holding V Limited ("V4C") şi de International Finance Corporation ("IFC"), membră a Grupului Băncii Mondiale.

Bursa de Valori Bucureşti nu a mai văzut o listare privată pe piaţa principală, de ani de zile, iar ultima tentativă - oferta AdePlast - s-a soldat cu un răsunător eşec, în 2013.

Oferta MedLife va fi adresată investitorilor instituţionali şi de retail din România şi, printr-un plasament privat, către investitori instituţionali internaţionali calificaţi din afara Statelor Unite.

În opinia lui Lucian Anghel, România are nevoie de crearea unui fond suveran de investiţii având în vedere cheltuielile suplimentare cu apărarea.

Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "De ce este importantă crearea unui fond suveran de investiţii pentru România? Consider că este esenţial ca fondul acesta să nu aloce bani din buget, pentru că avem o problemă din ce în ce mai mare pe investiţiile de la buget, exclusiv prin deficitul acela de 3%, pe cheltuielile suplimentare pentru apărare. Toate aceste lucruri ne vor aduce în situaţia în care România va avea din ce în ce mai puţini bani să investească pe termen lung. Acest fond asigură, partajează o sumă de bani pentru investiţii, iar suma aceasta principală vine din listări. Dacă ne uităm la Polonia, cred că este un exemplu de succes".

Agenţia FTSE Russell a acceptat, în septembrie, Bursa de Valori Bucureşti în monitorizare, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, dându-ne speranţa ca, în viitor, să intrăm mai mult în atenţia investitorilor străini.

Potrivit FTSE, România îndeplineşte opt din cele nouă criterii necesare pentru statutul de piaţă emergentă secundară, după recente dezvoltări în infrastructura pieţei care au fost receptate pozitiv de investitorii internaţionali.

Singurul criteriu rămas de îndeplinit este suficientă lichiditate pentru a susţine o investiţie de o dimensiune semnificativă la nivel global, a precizat agenţia de rating.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Alo!! Asf!!! Ati auzit vreodata in istoria bvb vreun presedinte sau director sa emita o parere despre pret?! NICIODATA!!! Sunt curios cum veti califica valoare facuta de Anghel?

    1. acest domn a citit cu siguranta raportul financiar. Are intr-adevar o atitutinde exaltata, insa cum il puteti contrazice din moment ce dumneavoastra nu cunoasteti cifrele companiei. "Medlife este o companie mare, poate chiar foarte mare, o companie extraordinară, în opinia mea, dar care nu îndeplineşte aceste criterii. Valoarea de piaţă, din ce citim noi, este de 170 - 200 milioane euro. " Ce vreti sa spuna ASF? Bineinteles ca si-a luat o sarcina foarte grea in momentul in care a facut aceasta presupunere. Redactia ZB a facut foarte buna pentru ca a publicat-o. De asemenea poza este foarte reusita, fiind prima in care il vad pe domnul Anghel avand o mimica foarte expresiva. Cine poate sa demonstreze contrariul este invitat sa o faca.

      Anghel a zis ce a citit in Z.F.

      Draga anonim poate mai stii cand cnvm a respins pretul kazahilor la rrc pe motiv ca era prea mic. Oare cum a stabilit cnvm ce si cum? Aia nu a mai fost manipulare?

      Vad ca ai fi destul de vechi in piata, asa ca sr trebui sa stii multe povesti despre manipulare. Ce a facut Anghel a fost doar sa spuna ce a citit. Nu il duce capul sa evalueze el o companie. 

      Valoarea facuta de Anghel a fost la BCR, unde a bagat bani frumosi (si actiuni) in buzunare. A bacat s'apoi a plecat. 

    Sursrle din ASF ar trebui sa invete cum se fac evaluarile si apoi sa interpreteze ce este manipularea. Sau la ASF se vede manipularea doar cand se doreste chiar daca nu e, dar cand se vede de la o posta, dar e facuta de anumite persoane, atunci nu mai este manipulare, chiar daca o piata intreaga urla ca e manipulare. Cazurile le stim cu toti. ASFule invata sa tranzactinezi o actiune, o obligatiune, certificat si apoi spune-ne ce este manipularea. ASF sta bine cu teoria, dar la practica e praf. Pana nu investiti si voi astia din ASF, pana nu va luati o teapa de la majoritar, pana nu pierdeti bani si pana cand nu vi se intoarce spatele de catre arbitru, pana atunci nu ne mai invatati ce este piata si cu ce se mananca. Teoretic stiti sa faceti un Mercedes, dar in practica va iese un carucior cu o roata in loc de 4. Nu ati facut decat sa sticqti piata, sa ne sugrumati cu atatea regulamente si legi. La fel ca CNVMul dati reguli si regulamente care nu au legatura cu viata reala, doar cu anumite revanse personale, iar dupa ce v-ati razbunat anulati ce ati dat. Pai, cine e arbitru si cine e jucatorul?

    1. cu un an inainte de introducere Solvency Ii se amana trecerea la IFRS pentru ca Astra sa nu poata intrebuinta IFRS 4.

    Anghel nu influenteaza pe nimeni cu elucubratiile lui. Poate spune 170, 200, 400 sau orice alta cifra. cine e acest Anghel si ce plasament cu randament a facut vreodata pentru a conta opinia lui? nimic? si atunci?

    1. care nu au fost in stare sa citeasca raportul IFRS al Petrom sa observe cacapitalul social in aprilie 2013 s-a micsorat dela 18 la 5 miliarde

    Pana la urma datele fiancaire ale medlife nu sunt chiar asa de straluicte sa se ceara 170-200.

    Lumea citind de pretul lui Anghel va fi multumita daca se va cere 100 mil euro.

    Medlife s-a extins printot fleul d ecotloane sa aiba numar mare de puncte de lcuru, dupa care va veni si rrestructurrarea normala 

    Anghel a participat la distrugerea Harinvest si inca nu a explicat cum au fost delapidate detinerile investitorilor!

    1. fiindca e seful CS. Atunci inseamna ca nu e de vina Treichl pentru BCR Chisinau S.A.. Sa-l intrebam prin urmare pe domnul sef al Consiliului de Supraveghere ERSTE de ce prefera chisinoaicele in locul bucurestencelor:-)

    Asta ce manipulare e ?

    Afacerea Harinvest se apropie de momentul în care vom vedea vinovaţii pedepsiţi, spune vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache, care a calificat drept „o hoţie stranie” cazul în care câteva zeci de investitori reclamă furturi de acţiuni şi active în valoare de aproximativ 17 milioane lei. O să vedem înaintând ancheta DIICOT şi vor fi „persoane puse în gard”, a declarat astăzi Ursache în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri la instituţia pe care o reprezintă.

    De asemenea, ancheta va identifica în baza documentaţiei ASF şi unde sunt banii şi activele de care au fost prejudiciaţi clienţii Harinvest, a mai spus înaltul oficial al Autorităţii. 

    Omul asta are vocatia cersitului. Mereu aceeasi poveste. Sa ne dea statul. El sa listeze. Statul sa dea prima pt bpl. Este complet incapabil sa imagineze ceva serios. Doar cu mana intinsa desi ne laudam ca lucram in mediul privat.

    1. adica fondul de intreprinderi existente nu poate contribui la crearea unui piete critice pentru EM atata timp cat investitiile majore se fac pe baza intreprinderilor comuniste. Exista si unitati nou create care insa nu pot fi asimilate decat unui banc de lucru al firmei listate pe plan international cum ar fi Schäffler. Daca vreti este un fel de piata captiva datorita constrangerilor impuse, in ciuda conditiilor la privatizare( BCR listare....cacialmaua secolului)

    Cind a fost ceva curat, cinstit si nemanipulat cu origini si conducere de peste ocean? Vezi agentii de rating mincinoase, vezi crahurile (Enron, Lehm.Bross. etc) din minciuna si realizari ce mascau putregaiul afacerii (de "bun ce este" de fapt se iese prin IPO invocind dezvoltarea "in Romania"), sistemele piramidale si cite si mai cite din cele ce s-au perfectionat acolo, peste ocean!

    Ce manipuare? nu vedeti ce fata de naiv are? 

    1. Oare cati anisori are? 

    In Top 20 de companii facut recent de ZF doar 6 companii sunt listate la bursa.

    Si acelea sunt pe locurile:(2,5,8,9,10,si 16). 

    De ce Anghelache asta nu aduce companii private din topul asta pe bursa.Si aici pot enumera:Hidroelectrica,Orange, Dacia,Telekom,BCR,Vodafone,Con tinental,RCS,Kaufland,Enel,Rai ffeisen,Unicredit Tiriac,E-on distributie si altele.

    Slaba conducere BVB. 

    1. Top.Top.Top.Rusinicaaaaaaa.

      T op.Top.Top.Rusinicaaaaaaa. 

      To p.Top.Top.Rusinicaaaaaaa. 

      Top .Top.Top.Rusinicaaaaaaa. 

      Top. Top.Top.Rusinicaaaaaaa. 

      S a va fie.

      Dl.Anghellllll 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb