Lucian Anghel, Deputy CEO, Libra Bank: "Cred că BNR a dovedit că este independentă, prin faptul că nu a redus dobânda"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 iunie 2024

Lucian Anghel, Deputy CEO, Libra Bank: "Cred că BNR a dovedit că este independentă, prin faptul că nu a redus dobânda"

English Version

"Reducerea cu un miliard de euro a deficitului comercial ar avea o influenţă pozitivă asupra PIB-ului în medie cu 0,6 - 0,7 puncte procentuale"

Economiştii Libra estimează că sunt şanse ridicate ca BNR să opereze prima tăiere de dobândă în iulie

Faptul că suntem într-un an electoral nu influenţează deciziile de politică monetară ale Băncii Naţionale a României (BNR) care a dovedit că este independentă, crede Lucian Anghel, Deputy CEO în cadrul Libra Internet Bank.

Economistul a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii: "Dacă am fi văzut reduceri de dobândă de politică monetară, cineva rău intenţionat ar fi putut spune că banca naţională încearcă să ajute guvernul, fiindcă deficitul bugetar trebuie finanţat, iar costurile sunt foarte mari. Or, o reducere de dobândă de politică monetară ajută sau reduce costurile de finanţare ale guvernului. Ca o gură de oxigen pe care banca naţională ar fi oferit-o indirect guvernului".

Lucian Anghel a adăugat: "Din contra, prin faptul că nu a redus dobânda, cred că banca centrală a dovedit că este independentă. Aceleaşi discuţii au fost şi în cazul Rezervei Federale - că va reduce dobânda pentru a ajuta unul dintre candidaţi. Nu a făcut acest lucru, şi-a respectat standardul şi încearcă să fie sigură (n.r. că nu se grăbeşte) în legătură cu prima reducere de dobândă, cu toate că ceilalţi au făcut astfel de mişcări. În regiunea noastră, unele bănci centrale au redus dobânda. În Polonia, probabil şi la presiuni politice, am văzut o reducere majoră de dobândă. Cred că banca centrală din România este un exemplu pentru alte bănci centrale, cum într-un an cu foarte multe alegeri reuşeşte să îşi menţină independenţa. Este de apreciat şi este o instituţie care a asigurat o parte importantă a stabilităţii economiei româneşti".

Începând din ianuarie anul trecut, dobânda de politică monetară practicată de BNR este de 7%. Economiştii Libra sunt de părere că sunt ridicate ca banca să opereze prima reducere de dobândă, de 0,25%, la şedinţa din iulie. Pentru întregul an, prognoza este de trei tăieri de dobândă, care va ajunge la 6,25%.

Lucian Anghel a mai afirmat că, în opinia sa, termen lung este mult mai greu pentru România să corecteze deficitul comercial şi deficitul de cont curent, decât deficitul bugetar. "Dar este nevoie să ne concentrăm şi asupra deficitului comercial. România ar trebui să-şi propună o strategie pe termen mediu şi lung; să încerce să reducă deficitul comercial şi deficitul de cont curent. La orele de dirigenţie, în şcoala generală, ar trebui, iar asta nu ne costă, prezentat copiilor de ce este bine să cumpere de pildă un cozonac făcut în România, faţă de unul produs în altă ţară. Acest lucru nu necesită investiţii, ci ţine de educaţie economică, de educaţie financiară", a spus Lucian Anghel.

Conform estimărilor Libra Bank, o reducere cu un miliard de euro echivalent a deficitului comercial ar avea o influenţă pozitivă asupra PIB-ului în medie cu 0,6 - 0,7 puncte procentuale, cu condiţia îmbunătăţirii ofertei interne.

Economiştii Libra Bank prognozează că ţara noastră va avea o creşterea reală a PIB-ului de 2,6% în acest an, atât pe baza consumului cât şi a investiţiilor, mai ales în infrastructură.

Deficitul bugetar este estimat 6,9%, în acest an, faţă de 6,6% în anul trecut, în vreme ce deficitul de cont curent este prognozat la 7%, în scădere de la 7,2% în 2023. Datoria publică va ajunge la 50,9% din PIB, conform Libra.

Economiştii se aşteaptă ca leul să se deprecieze uşor faţă de euro, la 5,01 lei, faţă de 4,96 lei anul trecut, conform prezentării de ieri a echipei băncii.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. DA, pt ca lumea s-ar inghesui sa finateze deficite mari la dobanzi mici

    l.ati reievaluat pe nenea, ca mai ieri faceati caricaturi cu poza lui la ziar.

    ...putem sa vorbim si de BNR, cat de independenta este ea fata de guvern etc...

    Ce spune banksterul?? Nu, BNR a fost și este propteaua guvernului prin practicarea de dobânzi real negative din 2021 încoace și asta pt ca statul sa se împrumute ieftin raportat la inflație.

    BNR nu mai e demult "banca națională" ci "banca guvernamentală"...  

    1. o da dar ce-ati crezut

      doar ca dobanzile "accesate" negative real... pot avea in fata costuri pozitive... daca veniturile reale stagneasa sau scad si costurile continua sa urce...

      de fel: creditul se face in deflatie si se achita in inflatie... si nu invers ca "majoritate"... poti sa faci si in inflatie daca anticipezi alta inflatie ce iti spala povara trecuta...doar ca tre sa anticipezi inflatie si la crestere venituri reale... ca altfel o sa observi in cos consum ca altele s-au scumpit mult mai mult ...si deci te va forta sa tai / reduci din consum... comprtament simultan propagat de cv sute mii milioane de ipotecati ..declanseaza in fata rata inflatie in scadere si chiar deflatie...lovind mai grav in comerciani.... 

      s c c r e t... 

    ha ha ha....

    tocmai asta spune ca e defapt dependenta... 

    dobanzile bancilor nationale alearga cu lag mereu marja de profitabilitate banci comerciale... de unde rezulta o diferenta de dobanzi inre banci comerciale si banca centrala.. ce da profituri mari la banci... iar dobanda bnr alearga marja de profitabilitate...ca gov...nu e "prost"... sa nu "taxeze".... 

    foarte "independenta banca centrala"... daca era "independenta" puteam sa vedem soutii opuse... sa vezi atunci "independenta" dar cu costuri "nasoale" pentru unii...si profituri babane pentru altii.... 

    plus ca dobanda naturala trage cu lag dobanzile pietei...care dobanzile pietei cad sau urca cu lag sub dobanda naturala a pietei... 

    hai sa vedem cat de independenta e bnr in situatia cu somaj bomba de 10%... sa tina dobanda la 8% sa ucida piata... tine?! ca asta inseamna independenta... sa faca "contrar" nu "anticipabil".... si deci era anticipabil ca bnr sa ridice dobanzile cand marja de profituri banci comerciale crestea... de unde a rezulta dupa costurile bancilor comerciale inca o tura elevate peste dobanda finala bnr... dar si asa...bancile comerciale vad ca au credit in crash...si deci sunt fortate sa traga dobanzile finale jos... riscand sa se intersecteze cu dobanda bnr ...ceea ce rezulta "mica criza" si dupa "crash"... dobanzi bnr... care ce crezi "nu sunt independente" ci "dependente"... de piata .... 

    s c c r e t 

    Ar trebui sa o creasca.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb