Lucian Anghel: "Piaţa noastră de capital a performat foarte bine, în ciuda turbulenţelor din Grecia"

P.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2015

Piaţa noastră de capital a performat foarte bine, în ciudat turbulenţelor din Grecia şi a inflamării percepţiei faţă de situaţia din zonă, consideră Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a precizat că un element pozitiv a fost şi nivelul foarte ridicat al dividendelor pe care l-au oferit companiile locale listate, în comparaţie cu societăţile din regiune.

La debutul de ieri al companiei IAR Braşov pe piaţa principală a BVB, domnul Anghel a menţionat: "Piaţa românească de capital are o caracteristică remarcabilă, în sensul că acordă dividende foarte ridicate, prin comparaţie cu pieţele de capital din regiune. Este greşit să comparăm un indice (BET) cu alţi indici, fără să includem şi dividendele care ne deosebesc în sens pozitiv de alte pieţe de capital. În general, trebuie să comparăm mere cu mere, nu mere cu pere. Dacă luăm în calcul şi dividendele, în ciuda turbulenţelor din Grecia şi a inflamării percepţiei cu privire la întreaga regiune, totuşi, creşterea de 7,42% (BET-TR) de la începutul anului este o performanţă foarte bună. Cred că investiţiile în piaţa noastră de capital au dovedit şi în acest an că sunt atractive prin comparaţie cu alte tipuri de plasamente".

În opinia sa, investiţia pe piaţa de capital trebuie să privită pe termen mai lung: "În general, presa a scris mult despre scăderi pe bursă în ultima perioadă. Cred că ar trebui să luăm în calcul o perioadă de măcar 6-12 luni când analizăm performanţa investiţiei".

Lucian Anghel consideră că, pe viitor, Ministerul Economiei sau Ministerul Muncii ar trebui să mai vândă din participaţiile lor minoritare din IAR, fără ca statul să piardă controlul, întrucât capitalizarea companiei ar putea să crească în continuare, situaţie în care ar fi atraşi mai mulţi investitori instituţionali.

Totuşi, oficialul BVB pare că a uitat că 2014 s-a încheiat cu o scădere semnificativă a numărului de investitori, cu 12,66% faţă de sfârşitul lunii decembrie 2013, după cum a arătat raportul Fondului de Compensare a Investitorilor.

În plus, valoarea zilnică a tranzacţiilor a ajuns, în acest an, la o medie de 7,4 milioane de euro zilnic, în scădere cu 36,8% faţă de anul trecut, în care media urcase cu 15% comparativ cu 2013.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Starea pacientului este stabila" ... zise medicul legist privind in congelator.

    Saracu' Anghel, falimentul Greciei si pericolul sa iasa din Euro inseamna "turbulenta", pentru el !

    Ce e el la baza? 

    Consultant? 

    Saracii consultati! 

    Lucreaza la o banca? 

    Saraca banca! 

    Este "presedintele" Bursei?

    Saracul cuvant "presedinte"! 

    Barcuta de hartie si neinfricatul ei capitan au taiat panglica la IARV !

    Succesul anului 2015 dupa delistarile cu cantec prin desfiintarea rasdacului, fuga FP la Londra lipsa marfii de la stat ! 

    Piata a performat ! da .. doar in buzunarul conducatorilor ! A ajuns atata de mica ca nu mai reactioneaza la evenimente externe ! Adica a deconectata de la aparate ! 

    Sa dam un bonus de performanta conducatorilor BVB pentru anul 2015 la urmatoarea AGA ceva ca la ASF prima de Craciun in August ! 

    Si daca nu stie domnul presedinte sa ii reamintim ca anul 2015 este an aniversar - 20 de ani de la reinfiintarea Bursei in Romania ! 

    Credeti ca stia ?

    De unde dividende mari? La snp, cel mai mare actor bvb dividendele au for de 3-4 la suta, din care s-a redus 16 la suta impozitul! La banci si unele sifuri nici nu nu am auzit de dividende. Asta ca sanu mai vorbesc de foarte multe companiii mai ales rasdacele care nu au dat nociodata dividende. Este notorie mentalitatea anti divident a majoritatii dorectorilor de companiii; interesul lor este sa converteasca activele in salarii si tot felul de afaceri profitabile lor. Asful nu a gasit solutii de contracarare a acestui fenomen sinucigas financiar. Ca sa fiu corect, sunt si cateva firme care dau dividende mari, dara estea sunt relativutine si trecute pe planul doi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb