LUCIAN ANGHEL, PREŞEDINTELE BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE: "Sistemul Bauspar va fi restartat abia după aprobarea noii legi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2017

"Sistemul Bauspar va fi restartat abia după aprobarea noii legi"

Sistemul de economisire-creditare (Bauspar) va fi restartat abia după ce deputaţii vor aproba proiectul de lege care vizează modificarea reglementărilor actuale din domeniu, a precizat, ieri, Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

"Iniţiativa prin care se doreşte modificarea legii a fost aprobată în Senat, dar Camera Deputaţilor este decizională", a menţionat domnia sa, adăugând: "Aşteptăm ca noua lege să fie adoptată în Camera Deputaţilor, ca să putem restarta sistemul Bauspar, în care sunt implicaţi sute de mii de români.

Acest sistem este blocat, nu mai sunt încheiate contracte noi, doar acordăm credite clienţilor existenţi.

Aş dori să reiau ce a spus săptămâna trecută domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, respectiv că Programul Prima Casă este foarte util, dar că nu ne putem baza pe un singur sistem. Avem nevoie de mai multe sisteme, iar Bauspar ar putea fi una dintre alternative".

În prezent, în cadrul sistemului de economisire-creditare au rămas circa 500.000 de clienţi, câteva zeci de mii de oameni retrăgându-şi banii, la termen, după decizia Curţii de Conturi, aceştia încasându-şi parţial prima de stat.

Clienţii BCR BpL ale căror contracte au ajuns la termen au primit de la bancă prima de stat care deja fusese virată de la bugetul public, însă, ulterior raportului Curţii de Conturi a fost blocată.

Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), a subliniat că şi instituţia pe care o conduce a acordat aceste prime acelor clienţi care îndeplinesc condiţiile, în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea Curţii de Conturi, în procesul deschis de cele două bănci în instanţă.

Statul a virat circa 80% din primele aferente anului 2014, anul trecut şi în 2015 nefiind virată nicio primă de la stat în sistemul Bauspar.

Conflictul dintre Curtea de Conturi şi cele două bănci pentru locuinţe de la noi a izbucnit în urmă cu circa doi ani, de atunci sistemul nostru de economisire-creditare fiind blocat. În 2015, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL. Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

Instituţia de control apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenţia reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, raportul reclamând şi că băncile pentru locuinţe au încheiat contracte de economisire- creditare cu persoane care aveau vârsta mai mică de 18 şi, respectiv, mai mare de 65 de ani.

Curtea a derulat un audit şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuinţe. MDRAP, dar şi cele două bănci au contestat la Curtea de Apel Bucureşti măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate, RBL şi BCR BpL având câştig de cauză, în primă înstanţă. Acum, cele două procese se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Una din caracteristicile importante ale acestui sistem, la nivel internaţional, este acela că, pentru acordarea unui credit, este nevoie de până la nouă depozite, subliniază reprezentanţii domeniului.

"Pentru ca o persoană să ia un credit prin sistemul de economisire-creditare, este necesar ca alţi patru - şase, până la nouă participanţi să depună fonduri", a reiterat, ieri, doamna Cionga.

Lucian Anghel a completat: "Dimensiunea unui credit este de 8-9 ori mai mare decât cea a unui depozit. Băncile sunt de nişă, iar singura sursă pe care o au pentru acordarea de credite pe perioade foarte lungi sunt depozitele pe cinci ani".

Reglementările noastre din domeniu au fost preluate din legislaţia europeană şi prevăd că "fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire - creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ" (Ordonanţa de Urgenţă 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, art. 311). Următorul articol din lege - 312 -, alin. 1 şi 2, adaugă: "Prima de stat se stabileşte la 25% din suma economisită în anul respectiv de către client. Prima de stat nu poate depăşi echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire". Ordonanţa mai subliniază, la art. 315, alin. 1: "Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum cinci ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite".

IRSOP: "Deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% dintre persoanele intervievate au folosit fondurile economisite şi prima de stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit"

Deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% dintre persoanele intervievate de IRSOP (clienţi ai băncilor de economisire-creditare) în cadrul unui sondaj au folosit fondurile economisite şi prima de stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.

84% dintre cei intervievaţi au declarat că au probleme cu locuinţa proprie, se arată în studiul realizat de IRSOP şi comandat de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

"În esenţă, indicatorii materiali şi subiectivi de sărăcie arată că segmente largi ale clienţilor Bauspar au de fapt nevoie de protecţie socială, iar în condiţiile dificile în care trăiesc, opţiunea lor pentru produsul Bauspar nu are altă motivaţie decât dorinţa de a-şi îmbunătăţi conditiile de locuit", subliniază ABDLR, menţionând: "Întrucât vorbim despre familii cu risc social şi locativ, prima de stat este un instrument guvernamental care încurajează economisirea, în rândul persoanelor cu resurse limitate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit".

Clienţii Bauspar au acelaşi comportament, fie că iau sau nu credit - fondurile economisite sunt utilizate în principal pentru modernizarea sau renovarea locuinţei, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei.

Studiul IRSOP relevă că aproape jumătate din totalul gospodăriilor şi circa două treimi din persoanele care au peste 60 de ani trăiesc cu un venit total de sub 3.000 de lei; 43% dintre clienţii intervievaţi trăiesc în zone rurale sau în oraşe mici cu oportunităţi financiare şi de locuri de muncă mai reduse; mai mult de jumătate (54%) consideră că posibilităţile lor financiare sunt mai mici decât costurile de îmbunătăţire a locuinţei; 84% dintre aceştia au cel puţin o problemă cu locuinţa; unul din trei clienţi crede că n-ar putea face faţă ratelor unui credit.

Sondajul IRSOP a fost efectuat pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de cinci ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toata lumea buna inclusiv multi de la BNR si-au facut dpozite la sa-zisele banci pentru locuinte.

    Normal ca dobanda de 25% este mai buna decat dobanda de 1% la bancile comerciale. 

    Nici macar 1-2 % din depozite pe 5 ani nu ajung contracte de credit, adica constructia de locuinte. 

    Deci programul nu-si atinge scopul, deci nu are sens sa fie platit de cetatani. 

    De ce prima 25% la suma pe un an, adica enorm, cand dobanzile la depozite in piata sunt 1% si la credite de locuinte 5% ? 

    Cat sunt primele de stat in alte tari, in Cehia, Slovacia, ... ? 

    Exclus 25 % 

    Aici avem o excrocherie a celor 2 banci pentru locuinte pe dointa de castig a celor cu bani, fara un rezultat concret.

    Programul ar putea continua numai cu prime de stat de 5% sa zicem, adica dobanda la un credit ipotecar. 

    1. GHEORGHE nu fii GHORGHE ,daca nu mai esti carcotasi si te destepti ,te inscri la B,P.L.TERMINATI odata cu cretinismul :SA MOARE CAPRA VECINULUI ,sa fiti fericiti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb