LUCIAN BODE: "Voi merge înainte în instanţă, singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa cazul tezei de doctorat"

G.D.
Politică / 11 ianuarie 2023

"Voi merge înainte în instanţă, singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa cazul tezei de doctorat"

Ministrul Lucian Bode a reacţionat, astăzi, la verdictul Universităţii Babeş-Bolyai privind plagiatul tezei de doctorat. El anunţă că va merge înainte în instanţă, singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz care a depăşit nu doar limitele legii, dar şi ale raţiunii. Bode mai spune că faptul că aceste atacuri concertate ale USR şi ale sateliţilor săi asupra mea şi asupra Partidului Naţional Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea şi la fel de evidente sunt şi "presiunile şi atacurile la adresa Universităţii Babeş-Bolyai în toată această perioadă", relatează News.ro.

Lucian Bode a venit cu precizări pe Facebook, cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai. "Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar şi pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub acelaşi stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică şi un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim", afirmă ministrul.

El precizează că "metoda de citare folosită este în deplină concordanţă cu standardele academice de la momentul susţinerii tezei în 2018".

"Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma "profund viciată" e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate", arată Bode.

El mai scrie că în ultimii ani, teza sa de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză şi a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. "Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeş-Bolyai şi de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituţii, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar", afirmă ministrul de Interne.

El mai afirmă că "procedural şi legal, există cel puţin două probleme izbitoare: Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunţa doar în ceea ce priveşte soluţionarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunităţii universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunităţi, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică. Curtea Constituţională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activităţii oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat şi validate de către CNATDCU".

" Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curţii Constituţionale. Cu acţiunea pe care am deschis-o în instanţă, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent de cine este vorba. Este un drept, dar şi o obligaţie pe care o am ori de câte ori se încalcă legea", spune Bode.

"Faptul că aceste atacuri concertate ale USR şi ale sateliţilor săi asupra mea şi asupra Partidului Naţional Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile şi atacurile la adresa Universităţii Babeş-Bolyai în toată această perioadă. Regret faptul că Universitatea Babeş-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aştepta soluţia instanţei de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanţă, pentru că este singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz care a depăşit nu doar limitele legii, dar şi ale raţiunii", scrie în finalul postării Bode.

Comisia de Etică a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a stabilit că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, "se confirmă în marea lor majoritate". "În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii", a transmis UBB Cluj. Potrivit sursei citate, "abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Fericiți cei săraci cu Duhul! Bode nu stie de fapt ce înseamnă o teză de doctorat!

    Mananci Pop Corn !

    Ce faci atata distractie? 

    Cata esti fumat, vezi de treaba. 

    s c cret 

    "Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar şi pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub acelaşi stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică şi un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim"

    Ce ne spune dl Bode? Ca daca in 2018 sau in 2000 nu erau reguli scrise la fel de drastice, atunci plagiatele acelea nu sunt plagiate. Este plagiat doar furtul intelectual din 2022, nu si cel din 2018 sau 1996 sau 2000 pentru ca atunci nu scria nicaieri ca daca iei texte din lucrarile altora este plagiat. Daca nu scria ca furtul de texte este plagiat, atunci nu era plagiat. Incredibil! Incredibil!  

    1. Si mai zice ca este un precedent periculos. Nu plagiatul este periculos, precedentul de analiza a tezelor de doctorat este periculos. Este periculos pentru lumea academica. Asta e adevarat pentru ca lumea academica si lumea politica care graviteaza in jurul acesteia sunt pline de sfertodocti plagiatori, de impostori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb