Lucian Croitoru: Riscăm să ne târâm cu o creştere economică mică

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 octombrie 2011

Lucian Croitoru: "Creştere economică mică înseamnă 1-3%, adică sub potenţial nostru de 4%. Ţara noastră s-a confruntat cu o astfel de situaţie în anii 2000-2001".

Lucian Croitoru: "Creştere economică mică înseamnă 1-3%, adică sub potenţial nostru de 4%. Ţara noastră s-a confruntat cu o astfel de situaţie în anii 2000-2001".

"Riscul nostru este să ne târâm cu o creştere economică mică, mai mulţi ani de acum înainte", a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a adăugat că o creştere economică mică înseamnă 1-3%, adică sub potenţial nostru de 4%. Ţara noastră s-a confruntat cu o astfel de situaţie în anii 2000-2001, potrivit domniei sale.

Bas Bakker, şeful Diviziei Regionale a Europei Emergente din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat, ieri, că depăşirea ratelor mici de creştere economică este posibilă prin reforme complete care să se adreseze dezechilibrelor macroeconomice şi rigidităţilor structurale. Domnia sa a adăugat că este nevoie de timp pentru ca impactul reformelor să devină substanţial.

Lucian Croitoru a precizat că prog-noza de creştere economică din ţara noastră este posibil să fie redusă, anul viitor, la 2%, aşa cum a declarat, la sfârşitul lunii septembrie, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Lucian Croitoru a mai declarat că reducerea fiscalităţii ar ajuta creşterea economică, dar statul nu şi-ar permite acest lucru pentru că ar crea probleme legate de atingerea deficitului bugetar. Trebuie găsite alte măsuri, dar nu pe partea de impozitare, ci ar trebui continuate reformele pe partea de cheltuieli şi nu în sensul reducerii acestora, ci ar trebui continuate programelor de investiţii, potrivit domniei sale.

Proiecţiile de creştere economică în zona euro sunt de 1,6% în acest an şi de 1,1% în 2012, potrivit celui mai recent raport al FMI privind perspectivele economice regionale din Europa. Cât despre Europa Emergentă, reprezentanţii FMI au o estimare de creştere economică de 4,4% în acest an, urmând ca prognoza să scadă la 3,4% anul viitor.

Bas Bakker a precizat că incertitudinile de pe plan extern vor încetini creşterea economică din Europa, dar acest lucru "nu va fi un dezastru".

Lone Christiansen, economist al Diviziei Regionale Europa Emergentă din cadrul FMI, a declarat, ieri, că nivelul creditelor neperformante este ridicat în ţările în care a existat un ciclu de boom economic. Numărul mare al creditelor neperformante nu reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea financiară, dar ar putea să frâneze revenirea economică, a adăugat domnia sa. Problema creditelor neperformante ar trebuie rezolvată, pe de o parte, de sectorul privat, iar pe de cealaltă parte guvernele ar trebui să elimine obstacolele din calea restructurării datoriilor din codurile şi reglementările fiscale, potrivit lui Lone Christiansen.

Lucian Croitoru a declarat că dacă se reia recesiunea la noi, atunci "nu putem să spunem că am depăşit vârful creditelor neperformante".

Domnia sa a reiterat faptul că nu există criză de lichiditate în băncile de la noi.

Lucian Croitoru: "Reducerea fiscalităţii ar ajuta creşterea economică, dar statul nu şi-ar permite acest lucru pentru că ar crea probleme legate de atingerea deficitului bugetar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb