LUCIAN HEIUŞ, PREŞEDINTELE ANAF: "Am realizat programul de încasări în proporţie de 100%, în primele zece luni ale anului"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2022

"Am realizat programul de încasări în proporţie de 100%, în primele zece luni ale anului"

"Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, în contextul războiului din Ucraina"

"Nişte nemernici au amendat patru ţărani cu câte 30.000 de lei; îmi este ruşine că asemenea oameni lucrează în ANAF"

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi-a realizat programul de încasări în proporţie de 100%, în primele zece luni ale anului, încasând 312,8 miliarde de lei, a spus vineri Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Domnia sa a afirmat: "Încasările aferente lunii octombrie, care este o lună decisivă pentru închiderea de an, au fost realizate în proporţie de 101,6% raportat la programul de încasări stabilit prin legile bugetare, iar dacă ne raportăm la luna octombrie 2021, s-a încasat mai mult cu 120,9%. De asemenea, pentru mine rambursarea de TVA este un lucru foarte important şi pe care vreau să-l ţin întotdeauna la zero zile întârziere, pentru ca firmele să-şi primească la timp sumele de bani ca urmare a deconturilor depuse. În luna octombrie, am rambursat 3,2 milioane de lei TVA, faţă de 1,7 milioane de lei în octombrie 2021. Deci, am rambursat aproape dublu anul acesta în octombrie. Dacă ne raportăm la cele zece luni de zile încheiate, ANAF-ul a realizat programul de încasări în proporţie de 100%, încasând 312,8 miliarde de lei. Dacă comparăm cu primele zece luni din anul 2021, am încasat mai mult cu 121,5% în cifre reale. Iar, dacă facem corecţia cu Indicele Preţurilor de Consum, creşterea reală este de 7% faţă de anul 2021".

Lucian Heiuş a adăugat: "Total TVA rambursat în primele zece luni ale anului este de 23,27 milioane de lei, iar încasările la TVA sunt de 76,9 milioane de lei, reprezentând o creştere faţă de anul trecut de 119,6% (...). Deci, putem spune că ANAF a reuşit în primele zece luni să asigure resursele financiare necesare funcţionării statului şi am încasat sumele stabilite prin Legea bugetului şi prin Legea de rectificare bugetară".

"Am blocat sume de 10,1 milioane de euro şi am confiscat 13,17 milioane de lei, în contextul războiului din Ucraina"

Conform preşedintelui ANAF, în contextul războiului din Ucraina, Agenţia a veridicat 2.400 de persoane fizice şi juridice, a blocat sume de 10,1 milioane de euro, a dat amenzi de 280.000 de lei şi a confiscat 13,17 milioane de lei.

Lucian Heiuş a spus: "După începerea războiului din Ucraina au fost impuse anumite sancţiuni internaţionale. Niciodată nu am discutat despre ele şi cred că este momentul să vă dau şi nişte cifre legate de activitatea ANAF în acest domeniu. Începând cu 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis şapte ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi - Aeroflot, TMK unde sunt patru societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metaloinvest Trading, MMK Metalurji, în total şapte entităţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat sancţiunile cu totul".

Preşedintele ANAF a completat: "Ca valoare, s-a dispus blocarea sumei de aproape 10,1 milioane euro, am dat amenzi contravenţionale celor care nu au respectat aceste decizii în urma sancţiunilor de 280.000 de lei şi am confiscat sume de 13,17 milioane lei. În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi nouă ordine de derogare de la aceste sancţiuni, pentru că nu este normal ca anumite companii unde lucrau mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise, să nu-şi desfăşoare activitatea. Ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite în anumite condiţii suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special, care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei, ca nicio resursă financiară să nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă (n.r. a sancţiunilor). Dar în acelaşi timp, economia românească şi angajaţii acestor societăţi să nu aibă de suferit".

"Din păcate, nu întotdeauna lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF sunt pozitive"

Preşedintele ANAF a atras atenţia asupra a doi lucrători ai Agenţiei care, în loc să lupte împotriva marii evaziuni fiscale, luna trecută au amendat patru ţărani care vindeau produse la marginea drumului cu câte 30.000 de lei.

Lucian Heiuş a spus: "Din păcate, nu întotdeauna lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF-ului sunt pozitive. Doi inspectori de la Antifrauda Deva au considerat că în partea de vest a României evaziunea fiscală s-a terminat (...). Aceşti indivizi, pentru că dacă-i numesc inspectori antifraudă este prea mult, s-au dus în luna octombrie şi au dat patru amenzi în valoare de câte 30.000 de lei unor ţărani care stăteau pe marginea drumului, în faţa casei, şi vindeau nişte mere, pere, struguri, având certificate de producători. Aici au considerat ei că este mare evaziune fiscală. Oameni care nu stau cu mână întinsă, ci stau toată ziua în soare, în praf şi vânt, să vândă nişte produse ca să-şi completeze veniturile. Şi vin aceşti nemernici, care fac de râs ANAF-ul, care aruncă cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Antifraudă care îşi fac treaba aşa cum trebuie (...). Îmi este ruşine că asemenea oameni lucrează la ANAF şi că aşa înţeleg ei că trebuie să lucrăm împotriva marii evaziuni fiscale. Începând cu 1 noiembrie l-am schmbat pe directorul general adjunct care coordonează Antifrauda de la Deva, inclusiv pentru abateri manageriale, iar de luni Direcţia de Integritate se duce să cerceteze modul în care îşi desfăşoară activitatea aceşti inspectori".

Preşedintele ANAF a ţinut să transmită un mesaj tuturor inspectorilor ANAF care se duc în control: "Dacă nu sunt în stare şi nu au pregătire profesională, nu au curajul să meargă să se lupte cu marii evazionişti, să meargă să îşi caute de lucru în altă instituţie".

În plus, Lucian Heiuş le-a transmis celor patru ţărani care au fost amendaţi să facă plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare, iar juriştii care vor reprezenta ANAF-ul vor solicita şi vor fi de acord ca această amendă să fie transformată în avertisment.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Chiar daca informatiile or fi adevarate, cotcodacesc mult prea mult pentru foarte putin. Toti astia or fi politicieni?

    Este nerelevant sa spui ca ai rambursat nu stiu cat tva. Esti la zi cu rambursarea? Sau, mai intai, cat colectezi din cat ar trebui? 

    Cand o sa vii cu "am recuperat xxx milioane euro proveniți din infracțiuni în dauna bugetului"? Restul e spectacol tv pt prosti...

    Planul era sa colectati 27% sau 40 ?

    La ce cresteri de preturi au fost anul acesta, daca nu colectati mai mult, semnificativ mai mult ca anul trecut, sunteti degeaba!

    lasati pe altii care stiu cum e cu TVA gap 9nu, nu e un magazin nou in mall)

    Domnule Presedinte, sa va dau un exemplu de evaziune fiscala facuta de catre stat, astfel ca la institutia imigrarilor pentru un strain care solicita statut de tolerat, institutia imigrarilor ii solicita achitarea unei taxe de 1 leu, achitabila numai la POSTA, insa POSTA care are ca actionar statul roman, incaseaza 5 lei pentru efectuarea acestui serviciu de incasare a taxei de 1 leu. POSTA are exclusivitate, deci in concluzie, posta sau statul incaseaza 5 lei de la un amarat de strain pentru o taxa de 1 leu. V-am dat un exemplu de evaziune fiscala facuta de stat. Domnule Presdinte cercetati cazul prezentat.

    1. Pana sa haituiasca bietii oameni care incearca doar sa supravietuiasca de pe o zi pe alta,sa ia la rand rapoartele societatilor listate la Bursa si daca vor reusi sa descifreze ce usor sifoneaza profitul actionarii majoritari va fi suficient sa-si faca ANAF-ul planul ealizari pe 10 ani.Si daca totusi nu reusesc sa descifreze aceste lucruri evidente , e suficient sa urmareasca doar cateva articole aparute in ultima perioada inclusiv in ziarul ,,Bursa".

      ca la protectia consumatorului, consiliul concurentei etc

      deci institutiile raspund doar la comanda politicului  

      saptamana trecuta multinationala la care lucrez a platit catre firma mama 170000 euro pentru o analiza de laborator!!

      angajatul anaf care se ocupa cu amendarea taranului care vinde pere pe marginea drumului, nu este capabil sa constate ca plata este parte din mecanismul de evaziune/ eludare plata taxe pe profit in Romania 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb