LUCIAN ISAR DESPRE PLAFONAREA DOBÂNZILOR: "Plafonare transparentă versus pe şhestache ala Isărescu"

V.D
Bănci-Asigurări / 23 februarie 2018

Lucian Isar

Lucian Isar

Fostul bancher Lucian Isar a reacţionat la decizia de plafonare a dobânzilor printr-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, mesaj intitulat: "Dobânzi: plafonarea transparentă versus pe şhestache ala Isărescu"

Acesta susţine că: "Limitarea dobânzilor a fost realizată în România atât transparent, prin lege, în 1938 sau prin hotărâre de guvern în 2000 (Isărescu ştie el de ce) precum şi pe şhestache ala Isărescu în 2008".

Pe de altă parte fostul bancher mai suţine următoarele: "Limitarea transparentă nu face decât să definească terenul pe care pot concura companiile care au licenţă. Toată lumea ştie regulile generoase ale jocului toată lumea are aceleaşi informaţii. În cazul unei bariere flexibile stabilite ca şi multiplu al dobânzii de referinţă plafonul se mişcă rapid în sus pe măsură ce dobânda de intervenţie creşte. În pieţele în care deţinătorii de depozite sunt dezavantajaţi de bănci (putere de negociere redusă) cum este cazul României, deponenţilor li se transferă cu întârziere şi incomplet eventuale creşteri de dobânda."

În ceea ce priveşete subiectul dobânzilor mari, acesta le compară cu o formă de "sclavie modernă": "Dobânzile mari prin efectul de compunere nu permit persoanelor cu venituri reduse or la început de carieră să poată fi plătite. Este ca în cazul consumului de substanţe interzise, deşi tentante, societatea trebuie să intervină legislativ pentru a evita cazuri de sclavie modernă prin dobânzi or handicapare la începutul vieţii profesionale prin pierderea capitalului iniţial."

Lucian Isar este de părere că: "Printr-o Normă BNR publicată în noiembrie 2008 Isărescu a blocat publicarea dobânzilor Robor în Pagina Reuters la 18.25%. Nu a rezolvat problema lichidităţii în piaţă ci doar a ascuns realitatea blocând pagina. Lipsa de transparenţă a măsurii a făcut că dobânzile din piaţă să încalece indicele publicat pentru o perioada de peste 6 luni, până în mai 2009. Această decuplare a condiţiilor de piaţă de dobânda afişată a stat la baza tăierii liniilor de finanţare de către bănci în prima parte a anului 2009. Nu mai puteau să le finanţeze sub pagină".

În cele din urmă Lucian Isar conchide: "Blocarea netransparentă a dobânzii în pagină şi decuplarea de criza din lichiditate din piaţă s-a suprapus cu normele de provizionare impuse de Isărescu (schimbate de abia după criză în 2012) pentru a accelera scăderea economiei. Isărescu avea nevoie de contracţia economică pentru a acoperi datele false ce au justificat împrumutul FMI şi înşelarea Parlamentului României prin declaraţia în plen din Octombrie 2008. Cu reguli clare piaţa financiară din România va creşte. Fără să fie nevoite băncile să achiziţioneze "vin" sau să finanţeze "conferinţe". Concurenţa va reduce dobânzile semnificativ sub limita flexibilă impusă prin lege."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce cap sec e dl Gorghiu! :) ))

    1. ...doar pt ca nu ai inteles nimic din ceea ce a spus el in acest articol...nu inseamna ca are el o problema.

      Este ca si principiul..."daca nu intelegi un pret...inseamna ca nu este pentru tine".

      Are el multe defecte si in general legate de a fi sociabil...dar nu legate de intelect. Asa ca stai cumintel anonimule ???? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb