Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, decretarea stării de alertă începând din 15 mai, de la ora 00.00 (zero). Orban a anunţat că se vor lua toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, având în vedere că riscul de infectare va creşte, odată cu relaxarea unora dintre restricţii.
"Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00", a anunţat Ludovic Orban, în debutul şedinţei CNSU.
Premierul a explicat din nou ce reprezintă starea de alertă şi a precizat că vor fi luate toate măsurile pentru a împiedica răspândirea pandemiei.
"Decizia este de a declara starea de alertă pentru a permite autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români. Starea de alertă reprezentă răspunsul la o situaţie deosebită", a mai spus Orban.
"Vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne conportăm responsabil", a afirmat premierul.
Ludovic Orban a anunţat că, odată cu instituirea stării de alertă, se vor ridica o serie de restricţii, românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţii.
"În afara localităţilor va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. De asemenea, vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi cele cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, cabinete stomatologice, se va relua activitatea în spitale, se va elimina orice restricţie legata de internări, orice persoană va beneficia de servicii medicale. Se vor relua activităţi sportive, în cantonamente pentru echipele naţionale". a mai afirmat premierul.
Potrivit acestuia, "numărul de interacţiuni sociale, vocaţiile de interacţiune pe oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor, în comportamentul pe care îl vor avea în mijloacele de transport în comun".
Ludovic Orban a precizat că "este clar că riscul de infectare creşte".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 22:40)
Aiurea. Până luni, este libertate de mișcare peste tot în tara. Nu poti modifica drepturile prin OUG ci prin lege. Poti impune starea de alerta, dar drepturile raman ca dupa terminarea starii de urgenta. Adica intacte, fara restrictii. De vineri pana luni.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 22:50)
Corect
2. Nu e relaxare, e Pușcărie !
(mesaj trimis de Cristian în data de 14.05.2020, 23:33)
Nu e relaxare, e Pușcărie !
Boicotați bănci, guverne, corporații !!
Nu cumpărăm decât strictul necesar.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2020, 05:16)
Du-te la culcare , poate te destepti , cultivatule! Si poate renunti sa cumperi si strictul necesar , nu de alta , dar strici orzul pe gaste.
2.2. Despre inchiderea economiei si momentul prielnic p (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Observatorul National în data de 15.05.2020, 16:22)
Odata cu inchiderea economiei , consumul de curent electric a scazut deoarece industriile nu mai au nevoie de curent, moment prielnic pentru Rotschild si Lazard (in rolul de consultanti la bursa, apoi proprietari) sa scoata la vanzare pe bursele internationale HIDROELECTRICA, care este estimata la cateva miliarde de dolari. Normal , Hidroelectrica va inregistra pierderi si isi va pierde valoarea pe Bursa, deoarece nu se mai consuma curent electric, iar curentul electric nu se poate stoca, de exportat nu se poate pentru ca la fel , alte tari si-au blocat economia. Cautati pe google: Rotschild Lazard Hidroelectrica.
Din Decembrie 2019 este inceput demersul pentru scoaterea pe bursa a companiei de stat Hidroelectrica. In plina pandemie in lume ii interesa scoaterea pe Bursele Internationale. Este clar ca aceasta pandemie este mult mediatizata pe fondul real al BPOC Bronhopneumopatia cronica obstructiva , care se manifesta similar ca boala datorita Covid19 si care are ca boli asociate , boli cardiovasculare , diabet , etc.. Deci da , Covid19 exista sub forma Bronhopneumopatia cronica obstructiva, de care sufera 1,5 milioane de oameni din Romania conform SRP (Societatea Romana de Pneumologie), care are multe studii din anii 2013-2014 legate de aceasta boala si care spune exact cum se manifesta si cu ce boli asociate. Cautati si nu mai credeti digi24 sau chiar Tvr, care prezinta imagini din afara tarii niciodata din tara. In mod ciudat, focarele din tara noastra se gasesc numai la caminele de batrani si in zone cu nivel de trai de subzistenta.
3. Impostoru de Orban
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.05.2020, 10:06)
Impostoru de Orban trebuia sa iasa si sa anunte ce activitati INCURAJEAZA guvernul la re-deschidere, nu ce activitati sunt permise cu arma la cur... e o diferenta majora intre cele doua moduri de a pune problema.
Nu vreau sa ma pun in pielea vreunui patron care are o dilema majora, daca merita sa bage bani in redeschidere sau mai bine renunta la business.
Asa cum a pus problema regimul Iohannis - Orban, rezulta ca activitatile economice in Romania sunt activitati economico-sociale TOLERATE de un regim totalitar, nu activitati care au un rol obiectiv in societate. Pare ca ne re-apucam de treaba cu ingaduinta, cu voia STAPANIRII politice, nu dintr-o necesitate obiectiva de a reporni economia. Optica asta stramba va afecta pana la faliment total Romania, o sa vedeti.
4. Despre OUG 68/2020
(mesaj trimis de Opinie Publica în data de 15.05.2020, 16:12)
OUG 68/2020 este neconstitutionala deoarece modifica legi organice cum ar fi :regimul stării de asediu și al stării de urgență, si pentru aceasta conform Constitutiei Romaniei art.115 alineatul 3) , 5)si 6) trebuie sa ceara aprobarea Parlamentului.
Constitutia Romaniei art.115 alin 5) : "Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1)."
Tot conform art.115 din Constitutia Romaniei : "Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.".
"Legea nr. 15/2005 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență" - Ordonanta nr.21/2004 a fost aprobata de Parlament deoarece se refera la legi organice.
"O lege organică este un anumit tip de lege specială a sistemului juridic din România prin care se reglementează:.
sistemul electoral;
organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente;
organizarea, funcționarea și finanțarea partidelor politice;
statutul deputaților și al senatorilor, stabilirea indemnizației și a celorlalte drepturi ale acestora;
organizarea și desfășurarea referendumului;
organizarea Guvernului și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării;
regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război;
regimul stării de asediu și al stării de urgență;
infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora;
................... .............................. ........"
In plus , marirea amenzilor a fost neconstitutionala deoarece o Ordonanta de Guvern nu avea voie fara aprobarea Parlamentului sa modifice contraventiile.
De data aceasta, s-a exagerat mai mult decat la gripa aviara si s-au folosit abuziv ordonante de guvern,militare , fara aprobarea Parlamentului, bazandu-se pe o legislatie care se referea la terorism. De ce nu a existat in timpul gripei aviare schimbare legislativa pentru viitoare pandemii? Nu am avut date despre gripa sezoniera de anii trecuti , desi acestea sunt deja pe calculatoare in bazele de date ale I.N.S, nu cum spunea domnul director INS ca "sunt pe foaie si ii este frica sa nu se infecteze". O lipsa de responsabilitate din partea Institutului National de Statistica, pentru care a platit si plateste toata tara.
De ce masca devine obligatorie dupa 2 luni de la inceperea pandemiei? Deoarece cineva trebuie sa vanda stocul de 100 milioane de masti cumparate cu achizitii directe. Daca acuma s-a stabilizat pandemia si este sub control de ce devine masca obligatorie tocmai acuma?
De ce oamenii care s-au intors in tara au plecat la munca in strainatate imediat dupa 2 saptamani de carantina,tocmai la inceputul pandemiei ?