LUDOVIC ORBAN, CĂTRE PARLAMENTARI:  "Vă rog să nu mă votaţi!"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2020

"Vă rog să nu mă votaţi!"

Spirache Necşulescu, eroul principal din piesa "Titanic Vals" a lui Tudor Muşatescu, erou interpretat magistral de Grigore Vasiliu-Birlic în pelicula cu acelaşi nume, s-a mutat la Palatul Victoria.

Cel puţin aşa reiese din declaraţia de ieri a premierului desemnat Ludovic Orban după ce Birourile Permanen­ete Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură a Cabinetului Orban 2 să aibă loc în şedinţa de plen a Parlamentului din 24 februarie. În prealabil, în perioada 17-19 februarie, comisiile parlamentare vor audia miniştrii propuşi de premierul Orban.

Ludovic Orban a declarat: "Birourile Permanente reunite, dominate de o majoritate PSD, au stabilit un calendar pentru procedura de învestire a Guvernului. (...) este un calendar lent care arată o tendinţă de tergiversare din partea Parlamentului. În ce ne priveşte, miniştrii vor fi pregătiţi, se vor prezenta la audieri, iar noi vom fi prezenţi la şedinţa de plen din 24 februarie cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate".

Cu alte cuvinte, premierul desemnat solicită parlamentarilor să nu voteze Cabinetul pe care îl va propune, Ludovic Orban precizând chiar că parlamentarii PNL, deşi vor fi prezenţi la şedinţa de plen, pentru a asigura cvorumul, nu vor vota propriul guvern.

Situaţia paradoxală a fost descrisă de Tudor Muşatescu în piesa de teatru "Titanic Vals", în care, Spirache Necşulescu, împins de familie să candideze, în discursul electoral spune: "Iubiţi alegători! Eu nu sunt orator şi nu vreau să siluiesc cu vorbe meşteşugite voinţa dumneavoastră. De aceea, nu am să vă spun decât două cuvinte. Şi aceste două cuvinte sunt: vă rog să nu mă votaţi. Vă rog să nu mă votaţi, fiindcă eu nu merit să intru în Parlament, Eu sunt un om cinstit şi ştiu că nu o să fac nimic pentru voi. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?".

Şi în cazul de faţă, Ludovic Orban nu doreşte să fie votată propunerea sa privind viitorul guvern. Pentru că, asemenea lui Spirache Necşulescu, Orban are visurile sale, planurile sale, speranţele sale care nu se potrivesc cu cele ale componenţei actualului Parlament.

Iar premierul desemnat a spus răs­picat care sunt aceste planuri:

"Ceea ce avem noi ca obiectiv foarte clar, este să finalizăm procedura constituţională care să permită preşedintelui Klaus Iohannis dizolvarea acestui Parlament vetust, aflat în contrasens faţă de direcţia de mers a societăţii".

Orban a precizat că pentru atingerea acestui scop liberalii respectă procedura constituţională de declanşare a alegerilor anticipate. Premierul desemnat a spus: "Procedura de convocare a anticipatelor este prevăzută în Constituţie. Ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul, din punct de vedere constituţional este necesară res­pingerea a două propuneri de guverne după căderea guvernului prin moţiune de cenzură".

Cu toate acestea, PNL a declanşat şi planul de rezervă în cazul în care PSD va continua tergiversarea procedurii declanşării anticipatelor. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat că PNL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la modul de repartizare a funcţiilor în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care social-democraţii au obţinut majoritatea în conducerea Parlamentului.

Florin Roman a precizat: "PNL ar fi trebuit să mai deţină un mandat, iar PSD să piardă un mandat. Practic, prin manevra făcută, PSD obţine majoritatea în Birourile Permanente Reunite - unde are 13 din 25 de voturi. E o acţiune premeditată a celor de la PSD astfel încât să blocheze comisiile".

Roman a precizat că PNL a solicitat în Biroul Permanent să se modifice modul de repartizare a funcţiilor, însă cererea a fost respinsă.

În privinţa viitorului guvern, fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. Audierile vor avea loc timp de trei zile, între 17 şi 19 februarie. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comună din 24 februarie în care se va acorda votul de încredere. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de voturi pentru. Votul este secret, cu bile.

În cazul în care noua formulă de guvern nu întruneşte cele 233 de voturi, preşedintele Klaus Iohannis va convoca din nou partidele parlamentare la consultări, după care va desemna un nou premier ce va avea ca obiectiv propunerea unui alt Cabinet.

Dacă şi în acest caz, Parlamentul refuză învestirea, preşedintele Klaus Iohannis, conform Constituţiei, dizolvă Legislativul şi sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Chitara in fața trenului....

    1. Depinde cum o iei.

    Si Negulescu si Orban au perfectă dreptate; fiecare in felul sau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb