Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, în Gorj, că viitorul Complexului Energetic Oltenia este "cert", acesta urmând că beneficieze de investiţii "uriaşe" de peste 3,5 miliarde de euro, transmite Agerpres.
"Săptămâna viitoare va fi transmis către Comisia Europeană planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Guvernul pe care îl conduc, cu aprobarea Comisiei Europene, a aprobat în primă fază un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro fără de care CEO ar fi fost într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că nu avea capacitatea să suporte costurile pentru certificatele de CO2. Pasul următor este prezentarea către CE a unui plan extrem de ambiţios de restructurare, cu o valoare extrem de mare, de 3,54 miliarde euro, finanţarea acestui program de restructurare urmând să se facă din veniturile companiei într-o sumă de aproximativ 1,5 miliarde euro, restul finanţărilor urmând să fie asigurate fie de la bugetul de stat, fie din fondul de modernizare care este administrat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. (...) Pe scurt, CEO are un viitor cert şi va beneficia de investiţii uriaşe (...) de peste 3,5 miliarde de euro, pe care noi, ca Guvern, ne angajăm să le susţinem. De asemenea, ne angajăm în discuţiile care vor avea loc la nivelul Comisiei Europene să obţinem aprobarea CE pentru acest plan de restructurare", a precizat Ludovic Orban, la finalul unei vizite de lucru în Gorj.
Şeful Executivului a menţionat că a avut discuţii cu ministrul Economiei şi cu directorul general al Transgaz pentru ca această companie să asigure gazul pentru Işalniţa şi Turceni, arătând că există un "angajament ferm din partea Transgaz de a efectua aceste investiţii şi de a asigura gazul natural pentru a susţine mixul de producţie energetică ce este stabilit prin planul de restructurare".
1. Din gura faceti la investitii, ceva de speriat
(mesaj trimis de gogu în data de 24.08.2020, 08:14)
Si de unde sa asigure CEO 1,5 miliarde de euro daca voi importati la greu energie, de unde sa aiba 1,5 miliarde de euro cand ei nu aveau bani pentru certificatele de CO2. In 30 ani statul roman nu a fost in stare sa faca nicio investitie in energie, singurul care a facut o termocentrala pe gaz a fost OMV-Petrom si aia pentru a nu exporta gazul (ca nu-i asa resursele naturale nu mai sunt ale noastre, au fost vandute de tradatorii si de partidele tradatoare care au condus Romania timp de 30 de ani PSD si PNL), primind in schimb si dreptul de a folosi gazul la pretul de productie. Asa ca CEO este stearsa de pe fata pamantului cu acesti tradatori care ne conduc.