Ludovic Orban - desemnat premier

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2019

Ludovic Orban - desemnat premier

Şeful liberalilor Ludovic Orban a fost desemnat, aseară, pentru funcţia de premier, de către preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul discursului său de la Cotroceni, în care a fost prezent şi premierul desemnat, Klaus Iohannis a menţionat că a oferit funcţia de şef al Executivului către PNL deoarece liderii acestui partid au fost singurii care au spus, după demiterea cabinetului Dăncilă, că sunt dispuşi să îşi asume guvernarea în următoarea perioadă de tranziţie.

Referitor la perioada următoare, preşedintele ţării a spus: "Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Sper ca toţi actorii politici să înţeleagă că suntem în criză politică şi cu cât mai repede se ajunge la o soluţie bună, cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini: organizarea alegerilor prezidenţiale, proiectul de buget pe 2020, închiderea bugetului pe 2019".

În legătură cu alegerile anticipate solicitate de liderii USR, Klaus Iohannis a precizat că "anticipatele sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum, cu guvernul Dăncilă interimar". Domnia sa a spus că fiecare zi în plus cu actualul cabinet la Palatul Victoria este "o zi pierdută, un risc pentru România".

Premierul desemnat Ludovic Orban, cel de-al cincilea şef al Guvernului numit de Klaus Iohannis în primul său mandat prezidenţial, a declarat că principalele priorităţi ale viitorului Executiv vor fi refacerea echilibrelor macroeconomice, corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri, restructurarea aparatului guvernamental, readucerea competenţei, digitalizarea administraţiei, acordarea unei atenţii serioase a tuturor obiectivelor de investiţii în infrastructura de transport, educaţie, sănătate şi alte domenii publice, consolidarea parcursului european al României.

Orban a spus că viitorul guvern va respecta toate rigorile privind statul de drept, va asigura independenţa reală a justiţiei şi va urmări readucerea instituţiilor în slujba cetăţenilor.

El a făcut un apel către toate forţele parlamentare care au votat moţiunea de cenzură să treacă peste anumite contradicţii de moment şi să voteze viitorul cabinet, pentru că un vot contrar ar însemna un vot pentru ca guvernul Dăncilă să îşi continuie activitatea la Palatul Victoria.

Conform Constituţiei, premierul desemnat are un termen de zece zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului cu programul de guvernare şi echipa pentru care cere votul de învestitură. Pentru ca noul guvern să fie învestit este nevoie de 233 de voturi favorabile în Parlament.

Desemnarea premierului a avut loc după ce preşedintele Iohannis a avut în ultimele două zile cea de-a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare. Menţionăm că la consultările de la Palatul Cotroceni nu au participat liderii PSD, care au declarat că preferă să treacă în opoziţie, decât să dialogheze cu preşedintele Iohannis, care, în opinia lor, a încălcat normele prevăzute în Constituţia ţării.

În urma consultărilor de ieri de la Cotroceni, Victor Ponta, preşedintele Pro România a declarat: "N-am pus niciun fel de condiţie, pentru că nu mi-a cerut nimeni de la PNL să votez Guvernul. Nu am avut nicio discuţie cu Ludovic Orban după moţiune".

Liderul USR, Dan Barna, a scris ieri pe pagina oficială de Facebook că, la întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului i-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate, dar că nu este dispus să deschidă discuţia despre subiect până după alegerile prezidenţiale. Dan Barna a precizat: "Argumentul pe care l-a invocat preşedintele a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi pe mâine.

Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ".

Preşedintele USR a cerut ca anticipatele să fie organizate cât mai repede, "acum, cât PSD este slab".

"Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că, dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte", a afirmat Dan Barna.

În privinţa alegerilor anticipate pe care cei de la USR le-au pus drept condiţie pentru a vota guvernul Orban, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a afirmat ieri că "USR nu ştie ce vorbeşte, ori vorbeşte ca să se afle în treabă". Domnia sa a precizat: "Nu este posibil, nu vor fi alegeri anticipate, PSD nu le vrea, Ponta nu le vrea, cred că nici liberalii nu le vor pentru că n-au niciun interes".

Zegrean s-a referit şi la posibilitatea ca viitorul guvern să fie respins de două ori de plenul Parlamentului. El a precizat că "preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul dacă pică două propuneri consecutive. Constituţia zice că poate să-l dizolve, după consultări. Putem să ne imaginăm că până anul viitor în noiembrie tot facem propuneri de miniştri". În plus, Klaus Iohannis nu poate dizolva Parlamentul în acest mandat. "Numai după 21 decembrie putem vorbi despre dizolvarea Parlamentului", a spus Augustin Zegrean.

La rândul său, Kelemen Hunor, liderul UDMR a spus: "Nu dăm un cec în alb viitorului cabinet. Aşteptăm mai întâi programul de guvernare, să vedem ce măsuri vor fi propuse pentru următorul an cât va sta în funcţie noul cabinet, cine vor fi miniştrii. Abia după aceste clarificări, vom putea spune dacă votăm învestirea guvernului. Nu respingem şi nu promitem voturile până când nu ne lămurim".

Liderul UDMR a subliniat că Uniunea vrea să primească asigurări că guvernul PNL nu va adopta ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, în administraţie publică şi în ceea ce priveşte legislaţia electorală. "Fără OUG pentru alegerea primarilor în două tururi", a punctat Kelemen Hunor.

Referitor la alegerile în două tururi de scrutin, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale. afirmă că este posibilă organizarea lor, dar că practic partidele parlamentare nu vor face acest lucru.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iohannis s-a pripit, nu a actionat pas cu pas , n-au negociat nimic serios inainte de motiune si acum stau la mana parlamentului. Avea nevoie Iohannis de miscarea asta pripita? Eu zic ca nu. Acum pierde voturi. Alegeri anticipate nu vor reusi sa organizeze.

    Se repeta povestea din 2016 cu „guvernul meu”. Pana la alegerile parlamentare din 2020 PNL se va eroda si va fitinta atacurilor, a blocajelor si a mistourilor parlametului. Ce rost a avut aceasta miscare intempestiva cu motiunea de cenzura mi-e greu sa inteleg . Oricum, domnule presedinte, votul meu l-ati pierdut... 

    1. nu ti-ai dat seama ca guvernarea pesedista a esuat complet, ca este toxica, ca Stinga a pierdut pe toata linia, ca urmarile sunt dezastruoase pentru ea, ca Dreapata este cistigator absolut.

      Dragnea este in puscarie! Nici asta nu-ti spune nimic, nu-ti isca nici un semn de intrebare, nu te indeamna la o analiza, fie ea si sumara? 

      Corect: este toxica, a otravit toata societatea pina in cele mai profunde si fine fibre ale ei,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb