Luhan: "USL vrea să protejeze politicienii corupţi"

F.A.
Politică / 11 decembrie 2013

Europarlamentarul PDL, Petru Luhan, a transmis o scrisoare Comisiei Europene (CE) în care acuză majoritatea USL din Parlament că a modificat Codul Penal, astfel încât să îi scape de politicienii corupţi de orice răspundere în faţa legii.

"Marţi a fost o zi neagră pentru Justiţia din România. Coaliţia aflată la putere a votat în Parlamentul de la Bucureşti două modificări ale Codului Penal, care îi scapă pe politicienii corupţi de orice răspundere în faţa legii. Acest fapt este cu atât mai grav cu cât contravine flagrant legislaţiei europene şi angajamentelor ţării noastre privind lupta anticorupţie", potrivit documentului citat.

"Prima şi cea mai importantă modificare se referă la definiţia funcţionarului public. Astfel, conform amendamentului adoptat marţi, nu mai intră în această categorie "preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale". Practic, niciunul dintre aceştia nu va mai putea fi pus sub acuzare pentru luare de mită sau abuz în serviciu, întrucât faptele respective sunt imputabile doar funcţionarilor publici", se mai arată în scrisoare.

Luhan precizează că a doua modificare are în vedere conflictul de interese. Actuala majoritate parlamentară a schimbat definiţia acestei fapte şi a introdus un nou alineat potrivit căruia prevederile legii nu se mai aplică "în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative". Acest lucru înseamnă că orice primar poate de acum înainte să acorde contracte publice rudelor sale fără să se mai teamă de sancţiuni legale, afirmă europarlamentarul.

"Trebuie menţionat că aceste prevederi contravin în mod flagrant Convenţiei penale privind corupţia, adoptată de Consiliul Europei în 1999 şi ratificată de România în 2002. De exemplu, scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici - în înţelesul legii, nu din punct de vedere al statutului profesional - încalcă articolul 4 din Convenţie: < Fiecare parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru a incrimina ca infracţiune, conform dreptului său intern, faptele menţionate la art. 2 şi 3, dacă acestea se referă la o persoană membră a unei adunări publice naţionale care exercită puteri legislative sau administrative >", se mai arată în scrisoare.

De asemenea, prevederile votate recent de Parlamentul României încalcă angajamentele luate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, afirmă Luhan.

Europarlamentarul solicită membrilor Comisiei să analizeze situaţia din România şi să dispună măsurile care se cuvin, astfel încât ţara noastră să-şi continue eforturile de întărire a Justiţiei şi de combatere a corupţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb