• Investiţia depăşeşte 3 miliarde de dolari
Compania petrolieră rusă "LUKoil" şi Compania Na-ţională a Kazahstanu-lui, "KazMunaiGaz", au încheiat, în week-end-ul trecut, în cadrul vizitei lui Vladimir Putin la Astana, un acord bilateral care prevede exploatarea a două zone din Marea Caspică - Tiub-Karagan şi Atasskaia, ambele amplasate în partea centrală a sectorului kazah. Potrivit unei estimări preliminare, resursele valorificabile numai ale Tiub-Karagan-ului sînt de peste 100 milioane tone combustibil convenţional.
"LUKoil" intenţionează să investească în exploatarea zăcămintelor peste 3 miliarde de dolari, lucrările pentru aces-te proiecte urmînd să înceapă încă din 2004. Ambele companii partenere au o participare în afacere de 50% (fiecare), iar termenul de valabilitate al acordului este de 40 de ani.
Pentru prima etapă se preconizează efectuarea prospectării din punct de vedere al cercetării seismologice şi forarea sondelor de exploatare, iar în cea de-a doua etapă - amenajarea şi exploatarea zăcămintelor. Compania rusă îşi asumă integral ris-curile legate de realizarea lucrărilor de prospectare geologică (150-170 milioane de dolari), precum şi cheltuielile necesare pregătirii profesionale a cadrelor kazahe.
Tiub-Kurgan nu este singurul proiect al firmei "LUKoil" în Kazahstan, zonă pe care compania o consideră a fi una a intereselor sale strategice. Compania ru-să deţine o cotă-parte de 15% în proiectul "Karaceaganak" (re-zervele de petrol şi gaze condensate sînt de 1,2 miliarde tone, de gaze naturale - de 1,4 trilioane m.c.), de 50% în pro-iectul "Kumkol" (30 milioane tone petrol) şi de 2,7% în proiectul "Ten-ghiz". Pe platforma continentală marină a Kazahstanului, însă, "LUKoil" a intrat pentru prima oară. Totodată, "LUKoil" participă deja la două proiecte pe platforma continentală a Mării Caspice aparţinînd Azerbaidjanului. Prin firma mixtă pe care a format-o cu "Agip" Italia, "LUKoil" controlează 5% din proiectul "Shah-Deniz" (rezervele tota-le fiind de 625 miliarde mc gaze naturale şi circa 100 milioa-ne tone de gaze condensate), precum şi 80% din proiectul "Ialama", cu rezerve de peste 164 milioane tone în echivalent petrol.
Potrivit aprecierii preşedintelui acestei companii, Vaghit Alekperov, "LUKoil" a investit în proiectele kazahe, în ultimii 8 ani, circa 1,5 miliarde de dolari. Compania rusă a fost una dintre primele care au iniţiat afaceri în Kazahstan, pe cînd climatul investiţional din această republică nu se bucura de actuala atractivitate, iar riscurile erau destul de mari.