Luminiţa Odobescu a deschis cea de-a zecea Conferinţă a Statelor Părţi (CSP10)

R.S.
Politică / 19 august

Luminiţa Odobescu a deschis cea de-a zecea Conferinţă a Statelor Părţi (CSP10)

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a transmis, luni, mesajul de deschidere a lucrărilor celei de-a zecea Conferinţe a Statelor Părţi (CSP10) la Tratatul privind comerţul cu arme (ATT), care se desfăşoară la Geneva, în perioada 19 - 23 august 2024, sub preşedinţia României, în care a arătat importanţa cooperării între toţi actorii implicaţi pentru reducerea suferinţelor umane, promovarea păcii, securităţii şi stabilităţii internaţionale.

Ministerul de Externe afirmă că în alocuţiunea sa, ministrul român al afacerilor externe a adresat un mesaj dedicat aniversării a 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind comerţul cu arme, subliniind rolul esenţial al acestuia în actualul context geopolitic, precum şi importanţa cooperării între toţi actorii implicaţi pentru reducerea suferinţelor umane, promovarea păcii, securităţii şi stabilităţii internaţionale.

De asemenea, ministrul Luminiţa Odobescu a punctat priorităţile Preşedinţiei române a CSP10 privind adoptarea unei strategii pragmatice şi structurate a eforturilor de universalizare a tratatului, precum şi a unei noi orientări în activitatea ATT, axate pe abordarea aspectelor practice de implementare, menţionează MAE.

Discursul ministrului român al afacerilor externe a fost urmat de alocuţiuni ale Înaltului Reprezentant al Naţiunilor Unite pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, Preşedintelui Comitetului International al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, precum de intervenţia directorului executiv al Mişcării Permanente pentru Pace din Liban, parte a coaliţiei non-guvernamentale Control Arms, Fadi Abi Allam, mai arată MAE în comunicat.

România a preluat preşedinţia CSP10 la 25 august 2023, pe care o exercită până la 23 august 2024, prin reprezentantul permanent al României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia, ambasadorul Răzvan Rusu.

"Pe durata preşedinţiei CSP10, România a încurajat dinamizarea dialogului între Statele Părţi privind implementarea eficientă a Tratatului, activităţi de universalizare şi măsuri de creştere a transparenţei exporturilor şi importurilor de arme convenţionale. Totodată, priorităţile preşedinţiei române au inclus organizarea unor dezbateri pe tema rolului cooperării inter-instituţionale în implementarea prevederilor ATT", precizează MAE.

Potrivit Minsterului de Externe, ATT este primul instrument juridic internaţional care reglementează comerţul cu arme convenţionale, având ca obiective prevenirea şi combaterea traficului ilegal şi a deturnării acestora şi stabilirea celor mai înalte standarde comune în domeniu.

"Principiile care stau la baza Tratatului includ asigurarea respectării drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar, acţiunea responsabilă în comerţul cu arme, transparenţa şi cooperarea între state, ATT sprijinind îndeplinirea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă. Tratatul reuneşte 115 State Părţi şi 28 de state semnatare, având una dintre cele mai rapide rate de ratificare/aderare dintre toate tratatele din domeniul dezarmării şi neproliferării", mai arată MAE.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb