Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat luna iulie la nivelul de 9.204,15 de puncte, prag pe care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital nu l-a mai atins din luna ianuarie a anului 2008, perioadă în care pieţele de capital internaţionale şi, implicit, cea locală, au fost puternic afectate de criza financiară globală.
A fost o nouă etapă a tendinţei ascendente pe care indicele a dezvoltat-o începând cu primăvara acestui an, în luna iulie coşul de acţiuni câştigând 389,88 de puncte, echivalentul unui avans de 4,42%.
• Titlurile bancare - cel mai mare aport la ascensiunea indicelui
Cu un avans de 7,93% şi o pondere în indice de circa 21% (cea mai mare dintre toate titlurile ce compun BET) acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie de la BVB în indicele MSCI Frontier Markets, au avut cel mai important aport la creşterea principalul coş de acţiuni al pieţei noastre în luna tocmai încheiată.
Evoluţia cotaţiei TLV a apărut în condiţiile în care şedinţa din 31 iulie a fost ultima în care investitorii au avut posibilitatea să cumpere titluri ale emitentului pentru a beneficia de distribuirea de acţiuni gratuite, instituţia de credit acordând un titlu gratuit la douăsprezece deţinute, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital.
Miercuri, 31 iulie, preţul acţiunii TLV a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 2,585 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a grupului financiar la 12,447 miliarde lei.
De menţionat că, începând cu 1 august, ex-datei aferente majorării de capital, pentru a reflecta operaţiunea, acţiunii TLV i s-a aplicat un factor de corecţie de 1,083243, astfel încât preţul de referinţă al titlului din acea zi a fost de 2,385 lei.
Şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă societate bancară reprezentantă a BVB în indicele pieţelor de frontieră al Morgan Stanley a avut un contribuţie însemnată la creşterea BET din luna tocmai încheiată, în condiţiile în care, în iulie, cotaţia BRD urcat cu 8,07%, recuperând integral corecţia ex-dividend din data de 8 mai, aferentă dividendului de 1,64 lei, distribuit de instituţia de credit din rezultatul anului 2018.
De remarcat că cea mai mare creştere a preţului acţiunii din luna trecută, de 1,94%, a apărut în data de 31 iulie, cu o zi înainte ca grupul financiar controlat de francezii de la Societe Generale să îşi publice rezultatele pentru primul semestru al anului.
În acea zi, cotaţia acţiunii BRD a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 13,66 lei, preţ care a ridicat valoarea de piaţă a emitentului la 9,519 miliarde de lei.
• Creştere de 5,57% pentru OMV Petrom
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au cunoscut un avans de 5,57%, în iulie, în condiţiile în care, în ultima şedinţă de tranzacţionare din lună, emitentul şi-a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru al anului, grupul petrolier raportând un profit net de 1,975 miliarde de lei, cu 53% peste cel obţinut la jumătatea anului trecut.
Pe acest fond, preţul acţiunii SNP a încheiat luna la 0,417 lei, care ducea valoarea de piaţă a emitentului la 23,62 miliarde de lei.
De menţionat că, în luna tocmai încheiată, cotaţia SNP a cunoscut o volatilitate ridicată în condiţiile apariţiei în spaţiul public a mai multor informaţii şi opinii despre vânzarea unui pachet de 8% din OMV Petrom către salariaţii companiei, ca urmare a câştigării în instanţă de către aceştia a dreptului de a cumpăra acţiuni SNP, fapt prevăzut în legea de privatizare a Petrom.
• Alro - cea mai bună evoluţie din BET
Bifând un salt al cotaţiei de 15,35%, acţiunile Alro Slatina (ALR) - ce au o pondere în BET de numai 1,37% - reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni de la BVB în iulie, într-o perioadă în care, la Londra, preţul aluminiului a încheiat luna în stagnare.
Din punct de vedere fundamental, nu există motive evidente care să explice creşterea preţului acţiunii ALR în perioada avută în vedere, în timp ce, din perspectivă tehnică, evoluţia din luna încheiată reprezintă un raliu ascendent în trendul descendent pe care s-a înscris cotaţia titlului din a doua parte a anului trecut.
La preţul de închidere din data de 31 iulie a acţiunii ALR, de 2,48 lei, valoarea de piaţă a producătorului de aluminiu din Slatina, controlat de ruşii de la Vimetco, se ridica la 1,77 miliarde lei.
La polul opus se află titlurile Sphera Franchise Group (SFG), a căror cotaţie a coborât cu 6,53% în luna iulie, în raport cu iunie, până la preţul de 18,6 lei, cotaţie la care capitalizarea operatorului de lanţuri de alimentaţie publică se situa la 721,67 milioane de lei.
• Nou maxim istoric pentru indicele BET-TR
Indicele BET-TR a încheiat luna iulie la 14.732,36 de puncte, un nou maxim istoric, într-o lună în care coşul de acţiuni care reflectă şi dividendele acordate de emitenţii care-l compun a câştigat 626,64 puncte faţă de finalul lui iunie, echivalentul unui avans de 4,44%.
Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 3,31%, în intervalul 28 iunie - 31 iulie, ca urmare a evoluţiilor SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat - Crişana (SIF1), ce au cunoscut creşteri ale cotaţiilor de 6,79%, 4,43% şi 4,05%.
La finalul lunii iulie, SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 34,41% pentru SIF Moldova şi 64,58% pentru SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 29,2%, peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.
În luna care tocmai a început, cei mai mulţi emitenţi listaţi la BVB îşi vor publica rezultatele financiare înregistrate după primele şase luni ale anului, cea mai aglomerată zi fiind 14 august, când 47 din cei 84 de emitenţi de la bursa noastră se vor prezenta în faţa investitorilor cu performanţa obţinută la jumătatea anului.