Politica fiscală a fost elaborată în ultimii ani pornind de la o abordare contabilă, în loc de o abordare conceptuală, iar nivelul foarte mare al taxării are un efect contraproductiv, a declarat, joi, Laurian Lungu, managing partner în cadrul companiei Macroanalitica.
"Nivelul fiscalităţii este foarte ridicat şi a depăşit pragul în care beneficiile aduse sunt mai mari decât resursele disponibilizate din economie. (...) Politica fiscală a avut o abordare pur contabilă. Trebuie să existe un concept după care să se studieze politica fiscală şi Finanţele să nu se limiteze la aducerea unor contabili cu care calculează matematic deficitul. Este o penalizare mult prea mare a economiei şi a mediului privat", a spus Lungu, citat de Mediafax.
Economistul de la Macroanalitica a arătat că politica fiscală promovată de România pune probleme în mediul de afaceri din perspectiva productivităţii regionale, întrucât există ţări cu un sistem fiscal mult mai relaxat, chiar foarte apropiate.
Lungu consideră că este nevoie de un dialog serios cu mediul privat, singurul care poate asigura creşterea economică atât de necesară în România.
Potrivit economistului, investitorii străini nu au probleme de lichidităţi, ci una de încredere în perspectivele şi politicile aplicate în România.
"Partidele politice şi-au pierdut credibilitatea. Influenţa ciclului electoral este masivă în economie", a conchis Laurian Lungu.