Aşa cum a afirmat domnul Stephen Foster, consilier de preaderare, Comitetul de pe lîngă DGA va oferi transparenţă şi responsabilitate Direcţiei şi nu apare dintr-o lipsă de încredere în activitatea acesteia. De altfel, rolul său este consultativ, ca forum general de analiză în care vor fi dezbătute strategii, vor fi monitorizate cazuri, dar nu se pune problema implicării în munca procurorilor DGA.
În cadrul Comitetului va funcţiona un subcomitet format din cinci membri printre care şi cei trei reprezentanţi ai societăţii civile, care se va ocupa de felul cum anumite informaţii au fost valorificate de angajaţii Direcţiei. Comitetul se va întruni o dată la trei luni sau de cîte ori este nevoie, subcomitetul o dată pe lună.
Reprezentanţii societăţii civile, avînd un rol deosebit în proiect, pentru că ei sînt "întruchiparea" transparenţei, au fost aleşi dintre organizaţiile de profil şi reprezintă Asociaţia Română pentru Transparenţă, Societatea Academică Română şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. În conferinţa de presă, însă, prestaţia lor a fost cel puţin timidă. Victor Alis-tar, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă, a subliniat rolul "proactiv" pe care societatea civilă îşi propune să îl aibă, dar, cînd a fost întrebat dacă cunoaşte vreun nume de poliţist care să fie anchetat în acest moment, s-a intimidat brusc. A pronunţat doar numele lui Toma Zaharia, dovedind clar că este singurul pe care şi-l aminteşte, după care a devenit brusc misterios, declarînd: "noi avem un acord verbal de confidenţialitate şi nu putem să dăm nume şi cazuri".
Aceeaşi confidenţialitate a invocat-o şi colegul său, Alexandru Cumpănaşu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei. Nici la întrebarea dacă vor face publice anumite nereguli pe care le vor sesiza în activitatea DGA nu au ştiu ce să răspundă, bîlbîind ceva legat de aceeaşi confidenţialitate şi de sarcina lor de a informa ministrul.
În aceste condiţii sînt cel puţin două întrebări care se pun. În primul rînd, devine foarte neclar rolul Comitetului - el ar trebui să reprezinte, pînă la urmă, contribuabilul, şi nu o structură tăcută care să şoptească una-alta ministrului. În al doilea rînd, nu ne este foarte clar ce păzeşte societatea civilă: s-a dovedit că nu sînt informaţi nicidecum şi că nici nu îşi cunosc rolul. Aducem aminte organizaţiilor neguvernamentale din domeniu că sarcina lor este să urmărească prevenirea şi combaterea corupţiei, să facă presiuni atunci cînd apar dereglări în funcţionarea instituţiilor statului şi să analizeze cazuri concrete.
Instituţiile şi autorităţile publice cu atribuţii de prevenire şi combatere a corupţiei sînt variate şi îşi împart sarcinile. Le regăsim pe site-ul Ministerului Justiţiei:
- de elaborarea strategiilor şi politicilor publice de prevenire şi combatere a criminalităţii se ocupă: Consiliul Naţional de Prevenire a Criminalităţii, Cancelaria primului ministru, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional de Criminologie;
- urmărirea penală şi trimiterea în judecată este sarcina Departamentului Naţional Anticorupţie şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- cercetările prealabile sînt realizate de Poliţie iar protecţia de Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor;
- controlul administrativ este urmărit de Autoritatea Naţională de Control, Oficiul Naţional de Protecţie a Mediului, Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, Departamentul primului ministru de Inspecţie şi Investigare a Utilizării Transparente a Fondurilor Comunitare, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor;
- există şi instituţii publice independente: Curtea de Conturi şi Avocatul Poporului;
- culegerea informaţiilor se realizează de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie.
Cu o asemenea desfăşurare de forţe, la care se mai adaugă şi noul comitet, corupţia este precis la ananghie.