În timp ce "Facebook", "Google" şi alte companii s-au aliat cu agenţii de presă din întreaga lume în vederea combaterii ştirilor false, un start-up canadian anunţă ca a dezvoltat un serviciu care este capabil să imite orice voce umană după ce a ascultat o înregistrare de un minut, generând temeri legate de viitorul vocii ca un identificator unic.
Software-ul denumit "Lyrebird" este capabil să genereze mii de propoziţii pronunţate pe secundă, pe care le realizează folosind inteligenţa artificială, scrie The Telegraph.
Pe lângă redarea sunetelor pe care le aude, sistemul de inteligenţa artificială deţinut de "Lyrebird" poate crea noi propoziţii rostite cu variaţii unice, precum intonaţia şi emoţia.
Deşi este un progres semnificativ pentru tehnologia vocală, capacitatea serviciului de a reproduce voci a generat probleme de securitate şi confidenţialitate. De exemplu, ajuns "pe mâini greşite", soft-ul ar putea facilita furtul de identitate şi ar face ca dovezile înregistrate să fie invalide.
"Lyrebird" a publicat câteva exemple audio care sună destul de convingător, potrivit presei internaţionale. Compania a informat că soft-ul nu îi solicită vorbitorului să rostească cuvintele pe care le va folosi pentru a vorbi în sunetul generat şi va putea crea şi alte intonaţii, precizează The Verge.
Reprezetanţii companiei au afirmat: "Tehnologia noastră pune la îndoială validitatea înregistrărilor vocale ca dovezi puternice, deoarece permite manipularea uşoară a înregistrărilor audio (...) Acest lucru ar putea avea consecinţe periculoase, cum ar fi diplomaţii înşelătoare, fraudă şi, în general, orice altă problemă cauzată de furtul identităţii altcuiva".
De asemenea, Joe Sotelo, reprezentant al Lyrebird a declarat pentru publicaţia specializată în tehnologie Gizmodo: "Luăm în serios potenţialele aplicaţii malware ale tehnologiei noastre (...) Din moment ce această tehnologie ar putea fi dezvoltată de alte grupuri cu scopuri dăunătoare, credem că cel mai potrivit lucru este să-l facem public şi bine-cunoscut, astfel încât să nu mai folosim înregistrările audio ca dovezi".
Conceptul nu este nou, compania americană "Adobe" prezentând în luna noiembrie a anului trecut un serviciu similar, denumit "Project VoCo". Totuşi, spre deosebire de "Lyrebird", care poate copia o voce dintr-o înregistrare audio de un minut, "Project VoCo" necesită o înregistrare audio de 20 de minute.
La fel cum disponibilitatea pe scară largă a instrumentelor de manipulare a imaginilor a generat neîncrederea oamenilor asupra veridicităţii fotografiilor care circulă în presă şi în mediul online, există riscul ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu înregistrările vocale.
Presa străină subliniază că oameni pot cădea pradă înşelăciunilor şi dezinformării prin intermediul unui material audio compromis.
Pe de o parte, scenarii precum apariţia unor înregisrări audio cu vocea unui lider de ţară care declară război altei ţări vor fi posibile după ce acest sistem va fi disponibil pe scară largă.
Pe de altă parte, problema nu constă numai în copierea vocii liderilor mondiali. Oamenii ar putea fi înşelaţi să transmită date sensibile atunci când consideră că vorbesc cu un membru al familiei, iar angajaţii companiilor ar putea să se afle în situaţia de a primi ordine contraproductive de la cineva la telefon, care foloseşte vocea superiorului său, atrag atenţia specialiştii.