Vânzările retail din Marea Britanie şi-au temperat creşterea anuală în septembrie 2016, până la 4,1%, de la 6,6% în luna precedentă, pe fondul unei noi stagnări lunare. Vânzările de produse alimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 2,9%, de la 6% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,2%, iar vânzările de produse nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 2,4%, de la 4,1% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%. Vânzările de combustibil auto şi-au temperat creşterea anuală până la 5,1%, de la 9,4% în luna precedentă, în condiţiile unei stagnări lunare.
(sursa: ONS)
Preţurile producătorilor industriali din Germania şi-au temperat declinul anual în septembrie 2016, până la 1,4%, de la 1,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare neaşteptate, de 0,2%, după un declin de 0,1% în luna anterioară. Preţurile bunurilor de capital şi-au menţinut creşterea anuală la 0,6%, în condiţiile unei stagnări lunare, iar preţurile bunurilor de consum durabile şi-au menţinut creşterea anuală la 1,2%, pe fondul unei stagnări lunare. Preţurile energiei şi-au temperat declinul anual până 5,2%, de la 5,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,8%.
(sursa: Destatis)
Preţurile producătorilor industriali din Estonia şi-au temperat declinul anual în septembrie 2016, până la 0,9%, de la 1,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, după un avans de 0,2% în luna anterioară. Preţurile din industria prelucrătoare au crescut cu o rată anuală de 0,1%, după un avans de 0,2% în luna precedentă, în condiţiile unei stagnări lunare, iar preţurile energiei au scăzut cu o rată anuală de 7,5%, după o scădere de 12,8% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%.
(sursa: Statistics Estonia)
Vânzările retail din Danemarca şi-au accelerat creşterea anuală în septembrie 2016, până la 1,8%, de la 0,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după o stagnare în luna anterioară. Vânzările de produse alimentare şi alte bunuri de uz curent au crescut cu o rată anuală de 1%, după un declin de 3,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, iar vânzările bunurilor de consum durabile şi-au temperat creşterea anuală până la 3,9%, de la 4,6% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%.
(sursa: Statistics Denmark)
Încrederea consumatorilor din Olanda a crescut semnificativ în octombrie 2016, pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor privind situaţia economică. Indicele încrederii a crescut până la 12, de la 8 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor economice pentru următoarele 12 luni a crescut cu 3 puncte, până la 18, iar indicele aşteptărilor privind situaţia financiară a crescut cu 7 puncte, până la 4.
(sursa: CBS)
Banca Braziliei a anunţat prima scădere a dobânzii de politică monetară din ultimii 4 ani, pe fondul menţinerii presiunilor inflaţioniste şi de depreciere a monedei naţionale. Rata Selic a fost redusă cu 0,25 puncte procentuale, până la 14%. Dobânda a fost menţinută la 14,25% din iulie 2015. Minimul istoric al ratei Selic, de 7,25%, a fost înregistrat la începutul anului 2013.
(sursa: Banco Central do Brasil)