MACRO NEWSLETTER 24 Iulie 2020

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iulie 2020

MACRO NEWSLETTER 24 Iulie 2020

Încrederea consumatorilor din Olanda s-a menţinut la un nivel scăzut în iulie 2020, fondul îmbunătăţirii uşoare a aşteptărilor privind condiţiile economice şi financiare din următoarele 12 luni. Indicele încrederii a crescut până la -26 de puncte, de la -27 de puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor economice pentru următoarele 12 luni a crescut cu 12 de puncte, până la -35 puncte, iar indicele aşteptărilor privind situaţia financiară pentru acelaşi orizont de timp a crescut cu 4 puncte, până la -6 puncte. Indicele condiţiilor economice actuale a crescut până la -51 de puncte, de la -52 de puncte în luna anterioară.

(sursa: CBS)

Volumul vânzărilor retail din Polonia şi-a temperat scăderea anuală şi în iunie 2020, până la 1,3%, de la 7,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 8,6%, după un avans de 14,9% în luna anterioară. Vânzările de produse alimentare au scăzut cu o rată anuală de 5%, după o scădere de 7,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,8%, iar vânzările de combustibili au scăzut cu o rată anuală de 10,9%, după o scădere de 17,9% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 11,1%.

(sursa: GUS)

Volumul vânzărilor retail din Canada şi-a temperat scăderea anuală în luna mai 2020, până la 16,8%, de la 29,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 17,5%, după un declin de 24% în luna anterioară. Vânzările de produse alimentare au crescut cu o rată anuală de 8,6%, după o creştere de 8,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,3%, iar vânzările de combustibili auto au scăzut cu o rată anuală de 20,9%, după o scădere de 27,1% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 11,1%.

(sursa: StatCan)

Preţurile de consum din Canada au crescut cu o rată anuală de 0,7% în iunie 2020, după o scădere de 0,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare peste aşteptări, de 0,8%, după un avans de 0,3% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 2,7%, de la 3,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, iar preţurile utilităţilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 1,7%, de la 1% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%.

(sursa: StatCan)

Creditul acordat rezidenţilor din Polonia şi-a temperat creşterea anuală şi în iunie 2020, până la 2,9% de la 4,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%, în condiţiile în care creditul acordat gospodăriilor populaţiei şi-a temperat creşterea anuală până la 4,4%, de la 4,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%. Creditul acordat companiilor nefinanciare a stagnat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după o creştere de 1,9% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,8%.

(sursa: NBP)

Producţia industrială din Lituania şi-a temperat scăderea anuală în iunie 2020, până la 4,1%, de la 5,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%, după un avans de 7,7% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare şi-a temperat declinul anual până la 4,8%, de la 6,1% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1%, iar producţia de energie a crescut cu o rată anuală de 8,7%, după o creştere de 1,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 3,9%.

(sursa: Statistics Lithuania)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ha ha ha!

    Emiterea de datorie comuna (IOUs) e deja propagata in piata ina din 1999 electonic si din 2002 in numerar circulat in masa.  

    Ce penibilisme baliverneaza omul asta...  

    Este trend maxim de crestere a banilor in piata pentru multe tari; precum Japonia, UK, USA, Austria, Germania.. etc.  

    Vedeti trendurile de lunga durata la bonduri si yieldurile ce anunta cascada exponentiala de numerare varsate in piete externe ca forma de indatorare pe maxim ascendent de creditare.  

    Cine invata sa urmareasca bondurile si sa inteleaga relatia lor cu iousurile din piata, nu va mai inchitii rahaturile politice.  

    Dupa fiecare trend maxim de varsare nominale in piata urmeaza o perioada lunga deflationista plus alta inflationista in consum (doar asa se recicleaza o cota parte nominale trecute - datorate).  

    Nu trebuie sa urmariti ce dau din gura politicienii ci sa urmariti ratele de dobanda la banci centrale (fluctuatiile lor), trendul la bonduri si fluctuatiile interciclice la yielduri, cat si yieldul ca trend de zeci de ani.  

    IOUsurile revarsate se dau pe forma de imprumut ieftin catre piete in dezvoltare iar cand trendul la bonduri si la ratele de dobanda se vor schimba (caci ele se vor schimba) atunci o sa platim creditele mai scump in procene si implicit in exponentialitate numerica.  

    Covid si restrictiile de acum cat si cele din viitor sunt ca sa nu mai circule iousurile euro/dolar catre pietele ce fac final de trend. Caci acest fenomen exacerbeaza si mai tare fractionarile bancare in multipicator cu risc crescut de inflatie in utilitati, consum, taxe; chiar daca CPIul este manevrat.  

    Cine nu crede sa vb cu Mugur Isarescu stie mai bine si perioada din 20, 80, 1870, 1845, 1790...  

    Din 50-60 de ani se ating cicluri maxime de numerare in piata; unde o tara atinge maxim putere de cumparare / economisire si alta atinge minim putere de cumparare / creditare; dar sunt si altele ce sunt in tranzitie cu diferenta de propagare a relatiilor de cauza - efect.

    Nu inteleg dc economistii nostri de 2 lei vorbesc si gandesc liniar.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb