Macron anunţă renaşterea industriei nucleare a Franţei

G.B
Internaţional / 12 februarie 2022

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a anunţat începutul "renaşterii industriei nucleare a Franţei", care îşi propune să construiască între 6 şi 14 reactoare noi până în 2050, ceea ce va ajuta la obţinerea autonomiei energetice şi va pune capăt dependenţei ţării pe care o conduce pentru combustibilii fosili, relatează The Guardian, citată de Digi24.

Macron a spus că noile centrale nucleare vor fi construite şi operate de furnizorul de energie EDF, compania de stat, şi că zeci de miliarde de euro din bugetul statului vor fi folosiţi pentru a finanţa proiectele.

"Ceea ce ţara noastră are nevoie, iar condiţiile sunt prezente, este renaşterea industriei nucleare a Franţei", a spus Macron, în timp ce dezvăluia noua sa strategie nucleară în Belfort, un oraş industrial din estul ţării, scrie Reuters.

După ce a promis să accelereze dezvoltarea energiei solare şi eoliene, Macron a spus că vrea să extindă viaţa centralelor nucleare mai vechi ale Franţei, cel mai mare exportator de energie electrică din lume, de la 40 la 50 de ani.

Până în 2050, capacitatea energiei solare a Franţei ar putea să fie de 10 ori mai mare decât în prezent, până la 100 de gigawaţi. În plus, francezii îşi propun să construiască încă 50 de parcuri eoliene offshore (pe apă).

Politico: Macron vrea să îşi repare "greşeala strategică" de pe vremea când era ministrul al energiei

În plus faţă de independenţa energetică şi reducerea drastică a emisiile de carbon, "aventura nucleară" a lui Macron este menită şi să răspundă greşelilor făcute în trecut, încă de pe vremea când era ministru al economiei, potrivit Politico.

Macron a permis vânzarea "bijuteriei industriale" a Franţei când gigantul american General Electric a cumpărat ramura energetică a conglomeratului Alstom în 2014. Mii de persoane şi-au pierdut locurile de muncă din cauza achiziţiei care ar fi putut fi blocată de guvern.

Macron a fost criticat aspru de sindicatele muncitorilor şi de rivalii săi politici, care au catalogat vânzarea diviziei energetice a Alstom drept o "greşeală strategică".

"Nu sunt specializat în domeniul industrial; nu ştiu dacă ar fi fost şi alte opţiuni mai inteligente dintr-o perspectivă industrială", le-a spus Macron muncitorilor din Belfort care lucrează acum pentru General Electrics.

Decizia de a paria pe energia nucleară se justifică parţial prin îngrijorările legate de situaţia geopolitică actuală. Foto: Profimedia Images

Ministrul economiei: "Este cel mai ambiţios plan al Franţei din ultimii zeci de ani"

Anunţul lui Macron vine într-un moment în care discuţia despre suveranitatea şi independenţa infrastructurii critice a Europei şi, în acest caz, a Franţei este în centrul atenţiei.

Ministrul finanţelor din Franţa, Bruno Le Maire, a declarat pentru CNBC că decizia de a paria pe energia nucleară se justifică parţial de îngrijorările legate de situaţia geopolitică actuală. Le Maire a descris anunţul lui Macron ca fiind "cel mai ambiţios plan al Franţei din ultimii zeci de ani".

Lărgirea capacităţii nucleare a ţării reprezintă un moment marcant de schimbare a strategiei energetice a guvernului. La începutul preşedenţiei sale, Macron promitea să scadă cota pe care energia nucleară o reprezintă în cadrul surselor din care Franţa îşi obţine necesarul energetic.

Întrebat dacă situaţia geopolitică i-a îndemnat pe oficialii francezi să schimbe macazul, Le Maire a spus: "Desigur, schimbările din peisajul geopolitic au jucat un rol cheie."

În afară de explozia preţurilor la energie, tensiunile tot mai mari dintre Rusia, Ucraina şi Occident din ultimele luni au sporit îngrijorările legate de viitorul livrărilor de gaze ruseşti spre Uniunea Europeană.

Aproape 40% din importurile de gaze naturale ale statelor UE vin din Rusia şi o mare parte din acestea traversează teritoriul Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. tara arde , baba se piaptana( fara referire la nevasta)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb