Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat luni "convins că există un drum" împreună cu Donald Trump în vederea unei încetări a Războiului din Ucraina, în pofida unor divergenţe uriaşe care persistă pe fond, relatează AFP.
Emmanuel Macron a avertizat însă, într-o conferinţă de presă comună cu Donald Trimp, la Casa Albă, că un acord de pace nu poate însemna o "capitulare" a Kievului şi a insistat asupra necesităţii oferirii unor "garanţii de securitate" care să evite ca preşedintele rus Vladimir Putin să treacă din nou la atac.
"Vrem un deal rapid, dar nu un acord care să fie fragil", a subliniat şeful statului francez.
Donald Trump şi-a lăudat - într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu jurnalişti în Biroul Oval, cu puţin timp înaintea conferinţei de presă comune - relaţia "specială" cu omologul său francez şi a dat asigurări că poate pune capăt ostilităţilor în "câteva săptămâni".
ZELENSKI LA WASHINGTON?
Preşedintele american a estimat că semnarea unui acord cu Ucraina privind un acces al americanilor la minerale ucrainene este "foarte aproape" şi a evocat o venire a preşedintelui uceainean Volodimir Zelenski la Casa Albă în vederea ratificării "săptămâna aceasta sau (săptămâna) viitoare".
El vede în acest acord o modalitate ca Statele Unite să recupereze cheltuielile angajate în susţinerea militară a Kievului de la invazia rusă, în 2022.
Republicanul, care mizează înainte de toate asupra unui dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin în vederea unei încetări a luptelor, a lansat că acesta din urmă va fi de acord cu desfăşurarea viitoare a unor trupe europene în Ucraina, însă a rămas evaziv cu privire la garanţiile de securitate pe care Washingtonul să le ofere eventual acestor militari.
Preşedintele rus a anunţat, la rândul său, luni, că europenii pot "participa" la procesul de soluţionare a conflictului.
"Europenii sunt pregătiţi să meargă până la trimiterea de trupe" pentru a verifica faptul că "pacea este respectată", a declarat Emmanuel Macron, dând asigurări că Europa este pregătită să-şi "consolideze" apărarea - o cerere constantă a interlocutorului său american.
Preşedintele francez şi Donald Trump şi-au reluat luni numărul de camaraderie diplomatică, rodat în primul mandat al republicanului (2017-2021), strângându-şi viguros mâna, glumind şi făcându-şi complimente.
Însă, în spatele acestei atmosfere cordiale, între Donald Trump şi europeni s-a căscat o prăpastie pe tema Ucrainei.
Emmanuel Macron a vorbit cu Donald Trump despre Rusia ca despre un "agresor" al Ucrainei, însă preşedintele american a continuat să pună cele două ţări pe acelaşi plan, artunci când nu-l face pe Volodimir Zelenski responsabil de conflict, aşa cum a procedat recent.
"DEALS"
În paralel cu întâlnirea de la Washington, Statele Unite s-au alăturat Rusiei şi Coreei de Nord şi au votat "împotriva" unei rezoluţii adoptate de către Adunarea Generală a ONU prin care aceasta îşi reafirmă susţinerea faţă de Ucraina şi integritatea teritorială ucraineană.
"Anul acesta ar trebui să fie anul începutului unei păci reale şi durabile", a declarat Volodimir Zelenski, prezidând la Kiev o reuniune cu 13 lideri occidentali, veniţi să-şi exprime susţinerea faţă de Ucraina.
La trei ani după ce a încercat în zadar să-l convingă pe Vladimir Putin să nu treacă la atac, Emmanuel Macron s-a lansat într-o misiune la fel de incertă pe lângă preşedintele american.
Omologul său american, care nu şi-a ascuns niciodată fascinaţia faţă de lideri autoritarişti şi pe care negocierile multilaterale lungi îl plictisesc, îşi asumă o abordare perfect tranzacţională a diplomaţiei.
Luni el a sugerat, pe reţeaua sa de socializare, acorduri economice "majore" cu Rusia, vizată în prezent de numeroase sancţiuni americane.
Preşedintele rus, într-un ecou la postarea lui Donald Trump, a dat asigurări că întreprinderi americane şi ruse se află deja "în contact". El a susţinut inclusiv investiţii americane în teritoriile ocupate în Ucraina.
Într-un interviu televizat, preşedintele rus a apreciat că Volodimir Zelenski, atacat recent în mod violent de către Donald Trump, este pe cale să devină o personalitate "toxică".
"Eu fac deal-uri (afaceri). Toată viaţa mea este despre a face deal-uri. Asta e tot ce ştiu, să fac deal-uri", a subliniat fostul promotor imobiliar.
El a dat asigurări că a angajat o "ruptură clară" faţă de politica externă "a trecutului" Statelor Unite care, după 1945, au pozat ca mari garante ale valorilor democratice şi în protectoare ale Europei, prin NATO şi mulţumită arsenalului lor nuclear.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 08:58)
si cand te gandesti ca Rusia era la 6-24 luni de o sucombare economica... dar a intervenit nea Trump si le salveaza economic fundul rusilor.
eh, ce ti-e cu tradarile astea!
Karma observa , tine minte si ...lucreaza!
Ban.Cher.Vali