Macron, ultimatum pentru Putin

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 28 februarie

Sorin Rosca Stanescu

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, într-un mod neaşteptat, surprinzător, chiar şocant, a anunţat că la nivelul conducerii statelor din NATO se discută din ce în ce mai insistent despre posibilitatea trimiterii de combatanţi în Ucraina. Adică de militari. Care să facă ce? Să lupte alături de oamenii lui Zelenski împotriva forţelor armate ale Federaţiei Ruse. Această intenţie anunţată fără echivoc poate echivala cu o declaraţie de război.

Ameninţarea lui Macron a stârnit reacţii dintre cele mai diferite. Reacţiile Kremlinului erau previzibile. Pentru Moscova, respectivul enunţ nu reprezintă altceva decât ameninţarea venită din partea şefului unui stat NATO, cu o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse. Dar şi unii aliaţi ai Franţei din UE şi din NATO au reacţionat prompt, încercând să facă praf şi pulbere incendiara declaraţie a lui Emmanuel Macron. Şi pe bună dreptate. Ea constituie o vulnerabilitate majoră pentru întreaga lume occidentală.

Emmanuel Macron nu este un oarecare. Este şeful unuia dintre cele mai puternice state ale Uniunii Europene, Franţa fiind chiar unul dintre motoarele economice ale acestei alianţe. Republica Franceză deţine arma atomică. Este singurul stat dotat cu armament nuclear al Uniunii Europene. În ierarhia NATO, forţele armate de care dispune statul francez sunt printre cele mai importante. Tocmai de aceea, ameninţarea lansată de Macron are greutate şi, pe măsura greutăţii ei, prezintă şi un grad ridicat de risc. Doctrina militară a Federaţiei Ruse este din acest punct de vedere foarte clară. În sensul că, dacă existenţa statului rus este pusă sub semnul întrebării printr-o ameninţare extrem de gravă, atunci Kremlinul îşi acordă libertatea deplină de a utiliza din cosmos, de pe pământ, din atmosferă şi din toate oceanele planetei întreg armamentul atomic de care dispune. Din această perspectivă, de la criza din Cuba până la declaraţia lui Macron nu a mai existat un pericol de o asemenea magnitudine.

Ameninţarea lui Macron se loveşte în faţă de un zid ctitorit de Federaţia Rusă şi în spate de un alt zid, cel al aliaţilor Franţei din Uniunea Europeană şi din NATO. Toată lumea este exasperată de modul în care s-a prelungit războiul din Ucraina, un război de agresiune declanşat de Federaţia Rusă la ordinul lui Vladimir Putin. Toată lumea este îngrijorată de eşecul contraofensivei ucrainene şi mai ales de costurile acestui război, pe care până la urmă, într-o măsură decisivă, le suportă cetăţenii din întreg Occidentul. Toată lumea care trăieşte cu capul pe umeri ştie că s-a ajuns într-un grav impas. Că după doi ani de război, cu costuri uriaşe de vieţi omeneşti şi la fel de uriaşe în plan financiar, s-a ajuns la un impas. Că un tratat de pace în aceste condiţii este imposibil de realizat. Că nu poate exista un tratat de pace garantat de marile puteri, în condiţiile în care statul agresat este silit să cedeze teritorii. Tot ceea ce se mai poate întâmpla pozitiv este un armistiţiu. Un armistiţiu care să le permită combatanţilor şi celor care îi susţin să-şi tragă sufletul. Un armistiţiu care, în timp, cine ştie, ar putea crea premisele unor înţelegeri care să conducă la un tratat de pace.

Să ne înţelegem însă bine. Un armistiţiu, adică o îngheţare a conflictului în stadiul existent, nu va permite nici aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi cu atât mai puţin primirea acestui sta în NATO.

Una peste alta, ieşirea lui Macron, dincolo de pericolele în sine pe care le generează, nu poate fi decât produsul unei minţi rătăcite. A unui personaj politic de prim rang care, dintr-un motiv sau altul, şi-a pierdut busola.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. „Functie de evolutia lucrurilor ”ne zice Macron ceea ce inseamna o pozitionare in viitor daca Ucraina intra in retragere si rusii reusesc sa detina o granita pe Nipru .In acel moment toate natiunile NATO ce au in Ucraina un mare numar de cetateni ucrainieni nonnativi vor trebuie sa isi apare neamul .Abia atunci Rusia va fi somata de noi toti sa isi opreasca inaintarea singura alternativa a rusilor daca nu vor sa se confrunte cu trupele de linie (nu neaparat cele ale NATO) ale acestor natiuni europene .Intreg flancul estic ,de peste 1200 de km plus Turcia ,care va fi si ea obligata sa intre in lupta , ca si Grecia dealtfel , atacat in acelasi timp de fortele unite ale acestor state de granita evident unite cu armata Ucrainei retrasa pe Nipru impreuna cu toti specialistii NATO ce deja ofera expertiza Ucrainei si impreuna cu trupele antrenate in Occident si cu formatiuni de militari din armatele private ale SUA si cei independenti , vor distruge aproape instantaneu fortele Rusiei .Rusia nu poate acoperi militar a astfel de granita .Avionale Rusiei de felul AWACS vor fi distruse ceea ce impiedica Rusia la a-si planifica etapele .Concomitent toate entitatile ce asigur aprovizionarea frontului aflate in proximitatea lui vor fi distruse .Cam asta a aratat si avertizat Macron daca rusii nu se potolesc .Linia rosie occidentala este Nipru .Avioanele Rusiei sunt si ele retrase dupa ce 10 avioane de ultima generatie au fost lovite .Ne intoarcem la ceea ce stiam inca de la inceput .Rusia va fi lasata sa cucereasca doar Donbas si Lugansk dupa care rachetele nucleare si de o parte si de alta vor asigura un teritoriu deja distrus si nelocuit ca si granita de separatie .Crimeea va deveni parte a Ucrainei Rusia nemaiavind nici un interes major pe masura ce flota rusa din marea neagra a devenit tinta .Deocamdata nici avioanele FD16 si nici fortele ucrainiene antrenate in Occident (probabil 100 de mii de militari ) nu au intrat in lupta .Atragerea Rusiei dincolo de transeele deja existente este singurul deziderat al armatelor Ucrainei .In cimp deschis fata in fata .daca va cadea Putin in aceasta capcana inca nu stim .

    1. Du-te si ia-ti pastilele ca aberezi la greu...

      Pe ce lume traiesti Baiatule ? capcane , avioane, nipru, etc etc , esti tu vreo unu care ii in cele 12 locatii secrete , trezirea ? stii care ii problema noastra ? am devenit foarte slabi pentru ca am desconsiderat adversarul, nu are arme, nu are capacitate de lupta, dupa cum vezi treaba ii tocmai invers, daca Ue si Nato intra in lupta pot intra si Corea de nord si China , si atunci apare cea mai mare problema, asculta bine ce iti spun Tovarasul nu se opreste numai in conditiile pe care le vrea el , o sa ajunga la granita cu Polonia , Romania, si dupa ce lucreaza la capacitatea de lupta o sa atace tarile Baltice foste sovietice, si Macron si nato stiu asta, Ruslanu nu mai pune botul la vrajeala de pace , cand o retras trupele din jurul Kievului o pus botul, si sa nu uiti la Casa Alba vine unul pe mintea lui ca vrei ca nu vrei, asa ca pregateste sa te inrolezi ca treaba devine obligatorie, bafta la pus botul si vrajeala, incepe al treia dum dum , sa vezi cum ajungem vreo 2 miliarde asa cum a hotarat micro ? baiatul cel mai tare

      Planul a fost stabilit in 2008, cap de pluta

      este gata inca dinainte de 1989 cap de masa .

      Uite mai ce analist serios coabiteaza cu noi si noi nu-l cunoastem.Cum sucomba Rusia fara a reactiona.Spune si cum se va apara Bucurestiul de atacurile aeriene ale lor.Pentru vestici o fi bine dar noi....?

    Macron is nobody, sa ignori amenințările nucleare ale regimului totalitar rus e inconstienta !

    Poate rușii blufează, dar dacă nu??? Primele rachete tactice nucleare vor lovi țările din prima linie, la noi sigur București, Deveselu, Kogălniceanu, Cernavoda, etc etc...Băăăă, ati inebunit de tot acolo în Vest! 

    1. Scuturile sunt în Ucraina acum. Ce să cucerească Putler? N-are bărci. Rămâi la pâine cu ceai până la capăt.

    SUA si UE s-au folosit de China si de Rusia timp de zeci de ani .De la chinezi au luat munca cetatenilor foarte putin platita de care Occident iar de la Rusia au luat gazele si petrolul la pret foarte mic si datorita coruptiei si in cantitati extrem de mari ce nu au fost platite in integralitate niciodata .Ucraina, ce avea la acea data toate conexiunile cu Occidentul, a avut pe retea pierderi fals raportate atit de mari , evident si ele neplatite , ceea ce o data inteles de catre Rusia si China i-au obligat sa se uneasca repede spre a invinge Occidentul Nu s-au asteptat ca si la nivel militar coruptia sa fie si mai mare .In scripte era una pe teren era alta .Pe de alta parte raportarile tehnologice erau mincinoase si purtatoare de fals intelectual .”Armele noastre de ultima generatie sfideaza legile fizicii„ ne zicea Putin .Iar Trump in elenul sau intelectual ne arata cum si SUA are astfel de arme hidrosonice .Mai pe romaneste Putin si XI„ s-au trezit ca la dentist ” si ......si cu banii luati .Planul UE trece in alta etapa .Imensele sume de bani intra in lupta .Miliarde peste miliarde oferite atita timp cit este nevoie Ucrainei .Imprumuturi cu dobinda foarte mica luate in numele tuturor natiunilor din UE .600 de miliarde alocati doar pentru PNRR si inca tot atit pentru continuarea lui .Alte sute de miliarde sunt cheltuite pentru inarmare si inca alte mii de miliarde pentru reconstructia Ucrainei totul facut cu tehnologie din UE .NATO isi aduce si Finlanda si Suedia in parcursul sau militar .Germania si UE se inarmeaza acum cu tehnologii nucleare de ultima generatie .Ceea ce veti vedea in curind si tot la ceea ce vom fi martori refac Europa ca noua mare putere militara si Imperiul se va reintegra in vechile lui granite .Nu putem fi opriti de nimeni .Nimeni nu are nici banii si nici forta tehnologica de a creea o armata de la zero .

    1. ... spuneam intr-o opinie ca: "nu poti impinge caruta in care esti" ... in principiu este nevoie de un transfer de forta (energie) ... spuneam in alta opinie ca: "banii sunt o expresie a activitatii umane" ... in principiu, surplusul meu de activitate il voi con verti in surplusul tau de activitate ... desigur, in functie de nevoi si dorinte ... pentru a "egaliza" nevoile si dorintele au aparut banii: un mijloc de schimb convenit de ambele parti si acceptat de terti ... economiile functioneaza pe resurse con vertite in plus valoare (surplus de activitate) ... razboiele au nevoie de economii eficiente ... pentru ca distrug plus valoarea ... in esenta, razboiele curente, nu se poarta pentru resurse (neaparat) ... ci pentru colateral ... pentru a conserva surplusul dobandit de cativa, intr-o conventie tot mai des contestata ... de altfel, nu poti castiga razboaie cu bani tipariti si vehicule electrice vopsite in roz ...

      Cu alea de zici cistigii oamenii dar cu banii adevarati aia de nu sunt nu rupii , yen sau ruble , ca nu le vrea nimeni ,sigur cistigi razboaie .Imi zici si mie cite ruble ai la banca ? ca sa te cred .

      ... intreba-i pe pensionari ... si pe cei ce le administreaza fondurile ... pentru ca nu ei vor fi trimisi pe front ;) ...

      ... in principiu, banii mari tintesc dolarul ... banii mici tintesc prorietati, aur (bijuterii) si arta ... dolarul nu va disparea pur si simplu ... iar poseiunile pot fi con vertite oricand ... problema este: in ce masura statele pot garanta aceasta situatie de fapt ... am spus in opinia de la 3.1: "ci pentru colateral" ... majoritatea "banilor" astazi exista si sunt tranzactionati sub forma de contracte ... sau mai bine zis, sub forma de pretentii asupra/despre bani ... pretentia nu produce efecte faptice (ci doar efecte juridice) si nici plus valoare ... dupa cum am spus mai sus: "pentru a conserva surplusul dobandit de cativa" ... ukr este vanduta si rasvanduta ... macron stie ;) ...

    Presedintele Macron deci nu exclude nimic , pt ca in confruntarea de declaratii nu poate sa lase impresia de slabiciune . In primul mandat d Macron apus problema organizarii sistemului european de aparare , si nu a fost acceptata ideea . Sunt comisari de toate felurile , dar nu pe aparare , deci are dreptate sa atraga atentia da punctele slabe ale Europei .

    Macron nu și-a pierdut busola.

    Are busola lui făcută ca în experimentele pentru copii, cu un dop de plută in apă în care se baga un ac magnetizat bine pentru a arăta nordul. 

    Acul macronian e demagnetizat complet, așa că a luat-o pe coclauri.

    Alții sunt debusolați, undeva peste ocean. 

    1. Alții mor ca șobolanii prin mranita ucraineană, trimiși de Sauron cu busolă, acoperă un bluf. :

    Franta a ajuns o caricatura cu o caricatura pe post de presedinte.

    1. De ce? Doar oentru ca are sange in instalatie? Daca e caricatura, de ce toti vor la Paris?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb