Macron: "Viitorul Serbiei este în UE şi nicăieri altundeva"

T.B.
Internaţional / 9 aprilie

Macron: "Viitorul Serbiei este în UE şi nicăieri altundeva"

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că viitorul Serbiei se află "în Uniunea Europeană" şi "nicăieri altundeva" şi a îndemnat Kosovo şi Belgradul să "îşi facă fiecare partea din drum" şi să "meargă mai departe" pe calea normalizării, scrie AFP.

Conform sursei, "Serbia nu trebuie să se îndoiască, indiferent de rănile trecutului recent, că viitorul său se află în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva", a declarat el alături de omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Elysee. "Nici o vicisitudine nu trebuie să ne facă să ne îndoim de această cale", a insistat şeful statului francez.

Serbia, care negociază aderarea la UE, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar refuză să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de către Occident şi menţine relaţii privilegiate cu această ţară, potrivit sursei citate.

"Este important ca Serbia să continue să concretizeze această opţiune (europeană), în special printr-o mai mare aliniere la deciziile noastre de politică externă", a subliniat Emmanuel Macron, adaugă sursa.

"Această opţiune trebuie consolidată, de asemenea, prin continuarea şi accelerarea reformelor pentru a consolida statul de drept, independenţa justiţiei şi pluralismul media", a adăugat preşedintele francez, informează aceeaşi sursă.

După un război sângeros - 13.000 de morţi -, apoi declaraţia de independenţă a Kosovo, Pristina şi Belgradul au ajuns să se angajeze, în 2011, într-un dialog sub egida UE, care urmăreşte normalizarea relaţiilor lor, conform AFP.

Dar tensiunile rămân numeroase între aceste două ţări. În septembrie 2023, au atins un nivel rar văzut când un comando paramilitar sârb puternic înarmat a ucis un poliţist kosovar, apoi s-a retras într-o mănăstire din satul Banjska, în nordul Kosovo, transmite agenţia de presă.

În acest sens, Emmanuel Macron a cerut ca "cei responsabili pentru atacul de la Banjska să fie aduşi în faţa justiţiei şi traşi la răspundere" şi "să se facă totul pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete", menţionează sursa.

El a mai promis că va fi "vigilent pentru ca angajamentele asumate de autorităţile de la Pristina să fie respectate" şi ca "să se organizeze rapid alegeri în nordul Kosovo pentru a alege noi primari cu adevărată legitimitate democratică", notează AFP.

"Trebuie să depăşim tensiunile create de deciziile luate recent de Kosovo privind transferurile financiare", a adăugat el referitor la interzicerea tranzacţiilor comerciale în dinari sârbi, tolerată până în prezent în zonele din Kosovo în care populaţia este majoritar sârbă, conform sursei indicate.

Preşedintele sârb a contestat afirmaţiile lui Emmanuel Macron cu privire la "gesturile făcute de ambele părţi" în Kosovo şi, vizând Pristina, a apreciat că, dimpotrivă, "una dintre cele două tabere nu a făcut nimic", relatează sursa.

"Nimeni nu vorbeşte despre problema supravieţuirii poporului sârb în nordul Kosovo", a afirmat el. "Am făcut eforturi, ne aşteptăm la mai multe eforturi", a insistat Aleksandar Vucic, informează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb