Festivalul Internaţional de Artă Europalia reprezintă, de aproape cinci decenii, o oportunitate majoră pentru promovarea patrimoniului cultural, a tradiţiilor, potenţialului creator şi industriilor creative ale ţării cu statutul de invitată de onoare, a declarat astăzi ministrul Lazăr Comănescu în cadrul întâlnirii cu o delegaţie a Europalia Internaţional condusă de baroneasa Kristine De Mulder, director general, care efectuează o vizită de lucru la Bucureşti în perioada 2-5 august, potrivit unui comunicat al MAE remis redacţiei.
Conform sursei citate, Lazăr Comănescu a menţionat parcurgerea cu succes de către România a etapelor privind candidatura ca ţară invitată de onoare la ediţia din 2019 a Festivalului şi a reiterat angajamentul exprimat odată cu depunerea candidaturii. Totodată, a amintit faptul că România a participat în 2007 la ediţia dedicată Europei, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Directorul general Europalia Internaţional a transmis aprecierea organizatorilor belgieni faţă de candidatura României, menţionând interesul de care se bucură în Belgia şi ţările limitrofe cultura română şi performanţele creaţiei contemporane.
Festivalul Internaţional de Artă Europalia este cea mai mare manifestare culturală din Belgia. Lansată la Bruxelles, în 1969, aceasta reprezintă un festival internaţional de artă bienal care pune în valoare patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate. Dat fiind afluxul mare de turişti (turism profesional, turism de afaceri, turism cultural), Festivalul reprezintă un instrument de prim rang în prezentarea unei ţări/ culturi în faţa publicului european şi internaţional.
Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). În 2017, ţara invitată va fi Indonezia.