MAE IA ATITUDINE: "I-am transmis ambasadorului Ungariei insatisfacţia părţii române pentru situaţia creată"

T.D.
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie 2011

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat ambasadorului Ungariei, "insatisfacţia" părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848, conform unui comunicat al MAE, citat de Mediafax. Oficialii noştri au solicitat clarificarea urgentă a situaţiei şi au subliniat că vor avea "permanent în atenţie problema".

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes a fost convocat, ieri, la MAE. "Cu această ocazie, MAE a reiterat poziţia cunoscută a autorităţilor ro-mâne conform căreia România promovează descentralizarea locală, dar nu autonomia teritorială pe criterii etnice, care nu este conformă cu prevederile Constituţiei României", conform sursei citate.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, la Comisiile parlamentare reunite de politică externă, că i-a cerut ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, să se delimiteze de "adăugirile" apărute în presă la mesajul transmis de premierul ungar, Viktor Orban.

Teodor Baconschi a declarat: "I-am chemat pe reprezentanţii Ambasadei ungare chiar ieri (n.r. - miercuri) pentru a le cere o explicaţie şi astăzi (n.r.- joi) a fost convocat la MAE chiar ambasadorul însuşi, care ne-a prezentat şi nouă în mod oficial o copie după mesajul scris transmis de premierul Viktor Orban, precum şi o traducere a ambasadei. Vreau să precizez că în niciun stat din lume MAE nu comentează polemic presa şi nu reacţionează la articole de presă. Comparând textul cu antet, asumat în numele Cabinetului maghiar, cu ce a apărut în presă, rezultă că în presă i-au fost atribuite o serie de adăugiri. L-am rugat pe ambasadorul ungar la Bucureşti ca ambasada nu doar să dea publicităţii scrisoarea propriu-zisă şi traducerea, ci şi să se delimiteze la fel de oficial de toate aceste adăugiri care au fost atribuite premierului maghiar".

Ministrul a spus că, în opinia sa, "orice derapaj în raport de poziţia oficială a României trebuie sancţionat", dar a adăugat că, după analiza sa, "mesajul premierului Orban nu făcea nicio referire de natură iredentistă, revizionistă, nu vorbea de autonomie, de Ardeal de Transilvania şi aşa mai departe".

La rândul său, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a susţinut că, probabil, s-a făcut confuzie între mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor şi discursul soţiei sale.

"Nu am fost acolo, dar cred că s-a făcut o confuzie între mesajul oficial al lui Viktor Orban, cu poemul lui Petofi Sandor şi cu discursul soţiei mele", a declarat Oskar Fuzes.

Ambasarodul a subliniat că nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic în legătură cu autonomia sau cu Ardealul şi astfel nu are de ce să se delimiteze şi a mai precizat că nu înţelege de unde au apărut neconcordanţele de mesaj.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb