MAE salută ratificarea de către Senatul SUA a noului Tratat START

C.P.
Politică / 24 decembrie 2010

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă satisfacţia deosebită cu privire la ratificarea, de către Senatul SUA, a noului Tratat de reducere a armamentului strategic (Strategic Arms Reductions Treaty - START), semnat de preşedinţii Statelor Unite ale Americii şi Federaţiei Ruse, la Praga.

Angajamentul SUA şi al Federaţiei Ruse (state care, împreună, deţin peste 95% din arsenalul nuclear declarat la nivel mondial), de a continua procesul gradual de eliminare verificabilă şi ireversibilă a armelor nucleare este de natură să contribuie la restaurarea încrederii comunităţii internaţionale în valabilitatea regimului internaţional de neproliferare şi dezarmare nucleară, în primul rând.

Principalele prevederi ale noului START:

Reduceri arsenal nuclear:

- limitarea la 1.550 a numărului de ogive nucleare ale Rusiei şi Statelor Unite, cu 74% sub limita prevăzută de START I şi cu 30% mai puţin decât limita maximă prevăzută în Tratatul din 2002 de la Moscova.

- limitarea la 800 de lansatoare de pe rachete balistice intercontinentale, lansatoare instalate pe submarine şi bombardiere echipate pentru armament nuclear.

- limitarea separată la 700 a rachetelor balistice intercontinentale, a submarinelor şi bombardierelor amplasate în teren.

Regimul de verificare şi transparenţă:

Noul text combină elemente prevăzute în START I cu aspecte noi, adaptate la limitările stipulate în Tratat. Măsurile includ inspecţii pe teren, schimb de informaţii şi notificări privind facilităţile şi armamentul strategic nuclear, precum şi posibilitatea facilitării utilizării mijloacelor tehnice naţionale pentru monitorizarea implementării tratatului. În vederea creşterii încrederii şi transparenţei, tratatul prevede schimbul de informaţii în domeniul telemetriei.

Termenii tratatului:

Durata tratatului este de 10 ani dacă nu este suspendat printr-un acord subsecvent. Părţile pot conveni prelungirea valabilităţii Tratatului pentru o perioadă nu mai mare de 5 ani. Textul include o clauză de retragere care este standard în acordurile privind controlul armamentelor. Se prevede faptul că Tratatul din 2002 de la Moscova îşi încetează valabilitatea odată cu intrarea în vigoare a noului START.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb