Maghiarii vor un protocol bazat pe consens

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Politică / 20 ianuarie 2005

UDMR cere modificarea unor texte din regulamentul de funcţionare a coaliţiei guvernamentale, care urmează să fie parafat pînă la finele lunii în curs. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de protocol pe care partidul său l-a primit de la Alianţa D.A. este incorect, deoarece a fost redactat după modelul celui încheiat între PNL şi PD. În opinia domniei sale, partidele din Alianţă practică o politică mai apropiată, care nu poate fi însă extinsă, în cadrul unui regulament de management guvernamental, şi celorlalte partide. "Noi vrem ca protocolul să reglementeze cît mai multe situaţii în Parlament, Guvern şi teritoriu, la nivelul consiliilor judeţene, şi să se bazeze pe ideea consensului", spune Marko Bela, explicînd că termenul "consens" se referă la o înţelegere decizională a coaliţiei. Astfel, orice decizie trebuie luată cu patru voturi pentru cîte partide sînt la guvernare.

Potrivit domniei sale, toate cele patru formaţiuni din coaliţie şi-au asumat împreună programul de guvernare şi, în consecinţă, ar trebui să existe cîteva foruri de decizie ale coaliţiei. Primul for ar trebui să fie, în opinia liderului UDMR, Guvernul, unde premierul şi miniştrii iau decizii cu caracter politic, legate de guvernare. Cel de-al doilea for ar trebui să-l constituie Parlamentul, unde decizia sa fie luată de liderii grupului parlamentar şi şefii de comisii. Al treilea for ar trebui să se regăsească în teritoriu, unde partidele politice din coaliţie să se întîlnească periodic pentru a lua decizii. În cele din urmă, domnul Marko Bela a subliniat că un vot important ar trebui să aparţină preşedinţilor celor patru formaţiuni aflate la guvernare.

În replică, preşedintele interimar al PD, Emil Boc, a precizat că, întradevăr, regulamentul a fost schiţat pe baza protocolului Alianţei, însă UDMR nu a prezentat nici o propunere concretă, astfel încît să îşi permită să critice proiectul iniţial.

Pe de altă parte, Marko Bela a precizat că nu este de acord în acest moment cu încercarea Alianţei de a modifica regulamentul pentru schimbarea preşedinţilor celor două Camere parlamentare. "Eu nu m-aş grăbi. Este adevărat că ar fi fost mai bine dacă preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului ar avea aceeaşi culoare cu cea a Guvernului. Însă, preşedinţii nu au atribuţii decizionale, iar atît timp cît nu au încearcat să obstrucţioneze procesul legislativ, nu cred că trebuie să se pună problema schimbării lor," a adăugat liderul UDMR. Aşadar, dacă Alianţa va propune în Parlament, după începerea sesiunii, o procedură de schimbare a regulamentului, astfel încît Adrian Năstase, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, să poată fi schimbaţi din funcţii, s-ar putea ca UDMR să nu-şi dea votul pentru constituirea unei majorităţi.

Cu toate acestea, Marko Bela nu a ezitat să-l facă pe Adrian Năstase iresponsabil pentru declaraţiile sale, conform cărora, preşedintele Traian Băsescu ar putea fi revocat din funcţie: "Acest lucru nu poate fi posibil. Năstase este iresponsabil, deoarece ştie că acest lucru nu are temei," a subliniat liderul PNL.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb