Declanşarea de către ministrul Tudorel Toader a procedurii de evaluare a activităţii manageriale a procurorului general Augustin Lazăr a declanşat o adevărată furtună în rândul magistraţilor.
181 de procurori şi judecători şi 29 de auditori de justiţie i-au trimis o scrisoare ministrului justiţiei, Tudorel Toader, în care îşi exprimă susţinerea faţă de procurorul general printr-o scrisoare deschisă.
Semnatarii scrisorii îi cer ministrului justiţiei să aibă un "dialog constructiv" cu sistemul judiciar şi îi solicită o discuţie cu reprezentanţii magis-traţilor.
Aceştia susţin că au luat act cu îngrijorare de afirmaţiile ministrului referitoare la îndepărtarea procurorilor şi a Ministerului Public de la rolul lor constituţional.
De aceea, magistraţii care au semnat scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader îşi exprimă susţinerea faţă de procurorul general Augustin Lazăr şi faţă de poziţia Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magis-traturii cu privire la "deserviciile pe care afirmaţiile neinspirate ale minis-trului de resort le pot aduce sistemului de justiţie, în ansamblul său".
Judecătorii şi procurorii semnatari subliniază că afirmaţiile pot aduce prejudicii şi societăţii în general, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional.
În document, magistraţii susţin: "Considerăm că, în contextul des-făşurării unor anchete penale importante şi cu puternic impact social, poziţia actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată şi responsabilă. În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media şi de reprezentanţi ai formaţiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcţia în condiţiile legii şi sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de jus-tiţie: aflarea adevărului şi protejarea drepturilor cetăţenilor".
Magistraţii îl invită oficial pe Tudorel Toader la un dialog juridic cons-tructiv cu semnatarii scrisorii, în speranţa că un dialog între persoane de bună-credinţă şi cu solide cunoştinţe juridice poate constitui un mijloc de a găsi soluţia optimă pentru un sistem judiciar în slujba cetăţenilor.
Reamintim că, la sfârşitul săptămâ-nii trecute, ministrul Tudorel Toader a anunţat pe pagina sa de Facebook că a declanşat procedura de evaluare a aactivităţii procurorului general Augustin Lazăr, prin prisma dezvăluirilor legate de protocolul secret încheiat de acesta în 8 decembrie 2016 cu Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii.
Augustin Lazăr a organizat o conferinţă de presă, la începutul acestei săptămâni, în care a reprezentat corespondenţa purtată de Ministerul Public cu ministrul justiţiei, prin care acesta din urmă a aflat, încă din luna martie, ce conţine acest protocol şi de ce este secretizat.
Tudorel Toader a replicat, după conferinţa organizată de procurorul general, printr-o declaraţie de presă în care a arătat că protocolul din 8 decembrie 2016 l-a abrogat expres pe cel din 2009 şi că, în evidenţele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, figurează două protocoale secrete încheiate în 8 decembrie cu SRI, "cu articole diferite, cu teme diferite şi numere diferite".
Ministrul de resort a precizat că evaluarea lui Augustin Lazăr este în desfăşurare şi că, după 30 de zile, la sfârşitul lunii septembrie, va prezenta presei un raport, iar în funcţie de concluziile acestuia va lua o decizie cu privire la soarta procurorului general.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 00:35)
Care procuror general minte ca l-a informat pe Toader despre caracterul secret al protocolului 09472/c/2016.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 13:17)
Un ziar serios (obiectiv) ar fi scris "...181 procurori si judecatori dintre cei X procurori si Y judecatori ....". Dar nu e cazul ,in ultimul timp ,cu bursa .