MAGISTRAŢII, NEMULŢUMIŢI DE LIA SAVONEA, PREŞEDINTELE CSM Scandal în Consiliul Superior al Magistraturii

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2019

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost convocat pentru mâine de preşedintele Lia Savonea, care încearcă pentru a cincea oară să o instaleze în funcţia de procuror şef al contestatei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pe Adina Florea. Dorinţa preşedintelui CSM a intrat în conflict atât cu o parte dintre membrii instituţiei, cât şi cu ministrul justiţiei - Ana Birchall, care consideră că SIIJ nu mai poate funcţiona în actuala formă instituţională, după ce raportul GRECO, Opiniile Comisiei de la Veneţia şi raportul din 2018 pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare au arătat că o astfel de secţie va pune o presiune politică asupra magistraţilor.

Din această cauză, o parte dintre membrii CSM, conform unor surse din cadrul instituţiei, vor solicita revocarea din funcţie a preşedintelui Lia Savonea. Printre motivele revocării se regăsesc decizii discreţionarea pe care le-ar fi luat şefa CSM şi implicarea ei în jocuri politice legate de numirea ministrului Justiţiei. Pentru ca cererea de revocare să fie luată în considerare, documentul trebuie semnat de cel puţin şapte membri ai CSM, adică o treime. Revocarea poate fi adoptată cu majoritatea simplă a plenului CSM, adică 10 voturi.

În acest moment, Lia Savonea se află în conflict cu o parte din membrii Consiliului, inclusiv cu ministrul Jus­tiţiei, Ana Birchall. La sfârşitul săptămânii trecute, Savonea a convocat şedinţa plenului CSM, însă ministrul i-a imputat că nu a fost consultată în privinţa stabilirii datei, mai ales că în ziua aleasă, marţi, 8 octombrie, va trebui să fie prezentă la Bruxelles. În replică, purtătorul de cuvânt al CSM a afirmat că preşedintele acestui for nu este obligat de nicio prevedere legală să consulte membrii Consiliului pentru stabilirea datei şedinţelor. Incidentul se înscrie în disputa mai veche dintre Birchall şi Savonea, în privinţa numirii lui Florea, în condiţiile în care Birchall se opune instalării acesteia şi ia chiar în calcul desfiinţarea secţiei speciale.

Modul în care sunt convocate şi organizate şedinţele a provocat nervozitate printre alţi membri ai Consiliului încă din luna martie, când judecătoarea Andrea Annamaria Chiş şi procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban şi Florin Deac, au protestat faţă de Savonea.

"Vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de preşedinte, să indicaţi criteriile pe care le aveţi în vedere atunci când selectaţi dintre lucrările înregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneţi pe ordinea de zi a unei anumite şedinţe. În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a aces­tora", se arăta în adresa transmisă Liei Savonea de cei patru membri ai CSM pe 26 martie.

Un alt moment tensionat a fost atunci când Lia Savonea a dat publicităţii un comunicat în numele secţiei de judecători a CSM, la sfârşitul lunii august, în care a fost dur criticat preşedintele Klaus Iohannis pentru afirmaţiile făcute în legătură cu res­pingerea nominalizării Danei Gîrbovan la postul de ministru al Justiţiei. "Afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre Dana Gîrbovan reprezintă «un vădit atac» şi «ingerinţe deosebit de grave» la adresa independenţei justiţiei", se spunea în respectivul comunicat.

Ulterior, trei judecători din CSM - Andrea Chiş, Mihai Bălan şi Bogdan Mateescu - au anunţat că se delimitează de aserţiunile făcute în respectivul comunicat, iar preşedintele ÎCCJ, Cris­tina Tarcea, şi ministrul Ana Birchall au spus că nu au fost consultate pe această temă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb