Mai poate fi "cumpărată" bursa românească pe termen lung?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2023

Mai poate fi "cumpărată" bursa românească pe termen lung?

Piaţă locală de capital a avut, în ultimii 30 de ani, două momente certe de intrare fără riscuri.

Primul a fost în 1996, imediat după schimbarea orientării puterii politice. A plecat urmaşul FSN, a venit o coaliţie de dreapta (CDR plus PD) cu pretenţia că are profesionişti bine pregătiţi (15.000 la număr), orientare pro-piaţă, discurs pro-occidental.

Iar BVB a cunoscut o perioadă de mare emulaţie între 1996-1998, cu fonduri străine care se înghesuiau la cumpărare şi creşteri zilnice consistente, chiar şi de două cifre pe anumiţi emitenţi.

Economia urma să decoleze, iar veniturile românilor să crească, în paralel cu un proces de retrocedari şi privatizări demarat accelerat.

După 1998 perspectiva s-a schimbat. A venit criza asiatică pe plan extern, iar pe plan intern au apărut certurile în coaliţie, cei 15.000 de specialişti nu erau chiar performanţi, am avut falimente ale băncilor comerciale, ale băncilor populare, inflaţie de trei cifre, convulsii sociale şi o scădere rapidă a nivelului de trăi.

Bursa s-a corectat abrupt la rândul său, iar în anul 2000, atunci când stânga a revenit la putere, am avut şi un faliment major pe partea fondurilor de investiţii (FNI, care venea după precedentul SAFI).

A trebuit să mai aşteptăm încă patru ani pentru un nou ciclu consistent de creştere. Acesta a presupus o nouă rocadă la Guvernare, o nouă alianţă de dreapta (Alianţa DA), restitutio în integrum, privatizări ale utilităţilor, perspectiva aderării la UE.

Astfel încât, până în 2007, când s-au spart bulele creditului, imobiliară şi a pieţei de capital, s-a câştigat din nou consistent din bursă.

Şi de ce ar fi fost altfel? România urma să crească rapid după aderare, datoria publică era mică - sub 17% din PIB în 2007 -, veniturile românilor urmau să crească şi ele în cadrul procesului de convergenţă, se privatiza orice, entuziasmul era maxim.

După 2007 ştim ce a urmat. Indicele BET a avut nevoie de 14 ani pentru a bate în 2021 maximul din 2007, profitând şi de contextul post-pandemic şi de dobânzile la minime istorice. Unde ne aflăm acum?

În primul rând, nu mai avem nicio poveste de succes de spus pieţelor. Alternanţa la guvernare? Acum nu mai contează prea mult dacă e stânga sau dreapta, în ultimii doi ani au guvernat oricum împreună şi nu se poate spune că au excelat prin competenţă şi viziune.

Datoria publică trece în acest an de 50% din PIB, iar serviciul datoriei (dobânzile de plătit în contul acestora) e tot mai apăsător în contextul în care dobânzile pe plan internaţional au crescut.

După 2007 a apărut o adevărată hemoragie demografică, iar fenomenul continuă afectând în special forţa de muncă de calificare peste medie. Importăm în schimb casieri şi lucrători în construcţii din ţările asiatice.

De privatizat nu prea mai sunt foarte multe, sectorul energetic suferă de lipsa cronică a investiţiilor, iar resursele se împuţinează.

Nu e deloc uşor să recomanzi România pentru o investiţie pe termen lung unor fonduri care ar dori să cumpere la pachet piaţa românească. Sectorial şi punctual se pot găsi încă suficiente oportunităţi, precum în zona serviciilor medicale private în contextul în care cele publice se degradează în ritm alert, sau în zona educaţiei private în contextul în care educaţia de stat are o imagine catastrofală după un lung şir de reforme haotice.

Zona agricolă poate fi încă profitabilă, deşi nu se face prea mult pentru irigare intensivă, iar verile din ultimii ani sunt tot mai secetoase, ca să nu mai vorbim de dumpingul pe care îl fac exportatorii ucrainieni, iar terenurile nu mai sunt ieftine ca în anii 2000.

După încă o bulă a creditului, pe fondul dobânzilor la minime istorice din 2021, sectorul bancar ar trebui să digere o perioadă mai complicată, în care apetitul pentru noi împrumuturi va fi în scădere.

Toate speranţele se leagă de Hidroelectrica pentru dezvoltarea pieţei locale, deşi în portofoliul FP compania e prinsă la evaluări mai degrabă nerealiste, după preţurile excepţionale de anul trecut (preţul energiei electrice ajunsese în vara trecută la 3.000 lei/MWh, dar acum este la 600 lei, iar statul a plafonat între timp şi preţul de vânzare către distribuitori şi furnizori la 450 lei/MWh).

Dacă vom avea încă un an secetos (anul trecut producţia Hidroelectrica a fost cu aproximativ o treime mai mică), profitul companiei se poate contracta spectaculos faţă de 2022, dar cei care vor cumpăra acţiuni în oferta publică vor contempla asta abia în primăvara viitoare.

Una peste alta, nu prea mai avem niciun argument solid pentru a forţa relocarea marelui capital în această parte a lumii. Suntem priviţi cam la pachet cu toată Europa, iar imaginea nu e foarte bună, după ce energia rusească tocmai a semnalat că se va întrepta spre China pe termen lung.

Supraîndatorarea e un loc comun zonei occidentale, declinul demografic se simte în multe state europene, ascensiunea inteligenţei artificiale va pune presiune şi mai mult pe cererea din economie odată cu pierderea multor joburi, revoluţia verde va menţine preţurile energiei sus etc.

În plus, nu văd care ar fi motivele care ar determina bursele de acţiuni să bată pe termen scurt şi mediu instrumentele cu venit fix, cel puţin în acest context monetar.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. "Suntem priviti cam la pachet cu toata Europa" - serios?

    Suntem Lumea a Treia si asa vom fi, cat 'om mai trai.

    Noapte buna! 

    1. Rusii chiar sunt in lumea a Treia

    Bine punctat

    Cu unele modificări 

    Incredere-lozinca -"Dormiti linistiti FNI veghează asupra ta!" 

    Intra un hot pe geam .oamenii dormeau. 

    S au trezit si ...hop FNI în sprijin 

    După 1 an si ceva a dispărut "hotul" 

    A dispărut. Si FNI....cine erau. acestia? 

    Marii hoți.ce sa mai zicem 

    ACUM 

    Asiguratoriii.... la autovehicule.vegheaza asupra ta 

    Ca si cele mentionate mai sus 

    Cec bank? 

    Păi tot cuFNI Au. Fost 

    Iar jacmaneala... 

    Nu fratilor...reveniti cu rca auto din semestrul 1 din 2021- cea de 300 si un pic 

    Nu vremea La sau.cica "plafonare" 

    Păi imi asigur banca cec? 

    a a aa?

    Asa de prosti ne credeti? 

    1. Eu am încredere în viitorul României.consider ca în anii care vor urma va progresa destul de mult

    Daca o companie performeaza vine statul si o supraimpoziteaza sau in alte domenii plafoneaza preturi.Si atunci pentru ce sa mai urmarim companii care merg bine . De ce am mai pierde timpul,nervi si bani cand rezultatul este cel putin nul daca nu negativ ....Am citit recent un articol ca BVB a dublat banii in 5 ani de zile,sunt curios ce procent din investitori au prins treaba asta ? Fiindca atatea figuri si scheme sunt pe actiuni ca algoritmii te rezolva,nu stiu cati sunt constienti cum functioneaza pietele abcde sau 12345 ....?

    1. e doar o alta manipulare, fumigena. BVB e detinut de SIF-uri, deci a dublat banii....sifurilor.

      Statul nu supraimpoziteaza decât profitul. Care după cum se vede NU e. 0,7lei la TGN e ultimul exemplu.

      Jaf total.

    o intrebare ce mai cauta companiile cotate la bursa dar care nu au treaba cu bursa? ok sunt o gramda de rasdace, sute, dar si altele care efectiv nu comunica, nu indeplindesc conditiile legale de raportare, nu se tranzactioneaza. Cum de nu sunt delistate? Nu exista parghii / regulament care sa triggaruiasca delistarea? Nu ma pricep, dar nici nu pot sa accept ca exista supraveghetor responsabil cand vad asta pe o piata.

    Presa globala e orientata spre stiri cu bias negativ incepand din anii 60. E o moda de la care presa romaneasca nu poate face exceptie pentru ca este un bias psihologic re la faptul ca, creierul uman percepe comentariile negative ca fiind mai profesioniste decat comentariile pozitive. Dincolo de asta, ca unul care urmareste equity research-ul din State, piata romaneasca e subdezvoltata. Rau. Mai ales la capitolul supraveghere, atractivitate prin varietatea produselor oferite, educatie financiara in masa. Dar directia nu poate fi decat in sus pe termen lung

    1. ma bucur sa aflu ca sunt pe aici si oameni deschisi la minte!

      Asa se spunea si acum 15 si acum 20 de ani,totusi directia a fost in jos(lichiditate,instrumente,to t ce defineste o bursa) si mare atentie in timp ce bursele lumii au progresat fantastic.

      Fereastra de oportunitate s-a inchis,BVB e moarta fara o preluare intr-un cluster regional.In plus dezumflarea entuziasmului fenomenului noilor listari a raspandit rapid perceptie'nu merita pe BVB'.Personajele care graviteaza in jurul BVB nu ca nu au credibilitatea schimbarii perceptiei dar o si inrautatesc! BVB s-a creat dea-ndoaselea si a 'progresat' asa iar acum a ajuns sa monstruozitati fiind caparata de sifuri de unde macar initial vaea un actionariat eterogen dar format din brokeri=aia interesati sa se tranzactioneze ceva. 

      Acum sifurile nu sunt interesate decat ca la foc mic sa topeasca activele lor iar BVB e creuzetul acoperit si care trebuie tinut deoparte de vazul lumii. 

      Pe BVB exista o prabusire a numarului investitorilor institutonali externi dar si a persoanelor fizice nerezidente.Au ramas foarte putine fonduri interesate de BVB si asta se vede lesne in actionariate.

      BVB se restrange permanent spre realizarea intereselor sif si celor asijderea.Ce viziune au acestia?S-a vazut cu varf si indesat! 

    jurnalistii asa zisi "de dreapta" nu se mai opresc din a manca rahat turcesc.

    1. Sa intelegem ca jurnalistii asa zisi ''de stanga'' s-au oprit din a manca rahat turcesc din cauza indigestiei?

    Eu ma bucur sa vad articole de-astea. Vindeti tot! Asa pot cumpara si eu la preturi decente. Cred ca sunt multi parelologi care nu au un leu investit in bursa, dar dau lectii. Asa e si la ZF unde tot ce pot ei e sa cumpere imobiliare...

    1. sa stabilesti cu fondurile de pensii,cumparati alternativ cate o zi sa nu va concurati

      corect

    pai in colonie au ramas doar bugetarii, pensionarii, asistatii si beizadelele....cine sa cumpere o bursa moarta, pentru ce ?

    1. Cine spune țării în care s-a născut " colonie " precis nu-și iubește părinții și îl înșală nevasta că e un fanfaron!

    daca va plangeti de bursa de la bucuresti = de ce nu cumparati la bursele din afara romaniei ?

    nu fac reclama la tradeville dar prin ei poti cumpara in afara romaniei = printr-un broker din romania

    scrie undeva ca roman fiind ai voie sa cumperi doar in romania ? 

    dupa cum se poate citi clar in convocatoare BVB nu mai e nici bursa dividendelor mari de pe la campioanele la plasatul politrucilor in posturi caldute='de stat'degeaba

    a ramas bursa de asumat riscuri majore de stat la mana politicului in schimbul nu se stie caror recompense 

    de vazut la TEL,doar un exemplu,cand s-au gasit sa explice care e de fapt profitul lor distribuibil

    bine ca nu da si a 70 a erata ca la NRF care merge exclusiv pe principiul'ne prind-dam erata,nu ne prind-tot inainte' ,dupa cum se raporteaza sunt dubii ca exista fizic societatea 

    1. De ce te plangi, e foarte bun un randament de 2,6 % la TEL. De ce sa iei 8,% garantat prin titluri de stat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb