Mai poate fi oprit marşul Chinei către supremaţia în microprocesoare?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai

Mai poate fi oprit marşul Chinei către supremaţia în microprocesoare?
Călin Rechea

Declinul accelerat al competitivităţii, indiferent de domeniu, nu poate fi stopat prin măsuri administrative, tarife sau tot felul de sancţiuni care sunt aplicate în numele asigurării unei concurenţe corecte. Afirmaţia este valabilă şi atunci când este vorba despre o economie care a dominat pieţele globale timp de multe decenii, mai ales când autorităţile ignoră adevăratele cauze ale fenomenului.

Există numeroase precedente istorice în acest sens, însă autorităţile de la Washington nu doresc să înveţe lecţiile istoriei, care se aplică şi în cazul celei mai dure confruntări actuale dintre superputeri, caracterizată de multe ori prin "războiul cipurilor".

Această confruntare a fost subiectul unui interviu recent acordat de profesorul Philip Wong, de la Universitatea Stanford, pentru canalul de Youtube al antreprenorul indonezian Gita Wirjawan. Interviul este disponibil la adresa www.youtube.com/@gwirjawan/videos sub titlul "America vs Everybody: Will The US Win The Chip Race?"

Profesorul american de origine chineză Wong este absolvent al Universităţii din Hong Kong şi are un doctorat în inginerie electrică la Universitatea Lehigh (1988), fiind considerat în prezent una dintre cele mai importante figuri ştiinţifice din lume în domeniul semiconductorilor, poate chiar cea mai importantă.

Din 1988 până în 2004 a făcut parte din colectivul Centrului de Cercetare T.J. Watson din cadrul IBM, iar din septembrie 2004 Philip Wong este profesor de inginerie electrică la Stanford. Din 2018 până în 2020 şi-a suspendat activitatea la Stanford pentru perioada în care a ocupat postul de vicepreşedinte pentru cercetare în cadrul gigantului taiwanez TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), cel mai mare producător de procesoare avansate din lume, iar din 2020 a rămas cercetător-şef la TSMC în calitate de consultant şi consilier.

Declaraţiile sale reprezintă un mare semnal de alarmă nu doar în ceea ce priveşte capacitatea de inovare a Chinei în acest domeniu, ci şi pentru ritmul accelerat al transformării conceptelor şi patentelor în produse de înaltă calitate.

"Cu ani în urmă am avut conferinţe tehnice şi am văzut lucrări din China. Calitatea era atât de proastă încât nici nu se putea vorbi de competitivitate", a declarat profesorul american, care a precizat că este vorba despre anii "80 şi "90.

"Acum sunt mai buni decât noi", a continuat profesorul de la Stanford, în condiţiile în care ierarhia din cadrul unui etalon semnificativ al performanţei, numărul lucrărilor şi publicaţiilor prezentate la conferinţele cheie din domeniul cipurilor, s-a răsturnat.

China nu se găsea nicăieri în clasamentele din urmă cu câteva decenii, când cele mai multe lucrări veneau din SUA, până la 50% din total, conform declaraţiilor profesorului Wong.

Ponderea studiilor din China şi Asia a ajuns în prezent la 40% - 50%, în timp ce ponderea studiilor din Statele Unite a coborât sub 40%. În acelaşi interval de timp, "restul lumii, în principal Europa şi Japonia, a căzut practic în prăpastie", după cum a precizat profesorul de la Stanford.

Afirmaţia profesorului american reprezintă, implicit, o acuzaţie gravă la adresa autorităţilor europene, ale căror programe de dezvoltare a înaltelor tehnologii se dovedesc a fi un eşec de proporţii istorice.

În cadrul interviului, profesorul Philip Wong a ţinut să sublinieze că dezvoltarea capacităţii de cercetare şi inovare la nivelul ţărilor din Asia s-a realizat nu doar din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ.

În opinia sa, Statele Unite mai au un avantaj, dar nu foarte mare, în ceea ce priveşte ideile noi. "Dacă mă uit la ceea ce aş numi o idee nouă care nu a mai fost discutată înainte, SUA este încă principalul loc de unde provin aceste idei noi", a declarat profesorul Wong, care a avertizat că "odată ce aceste idei noi devin cunoscute, săptămâna următoare vor apărea în China", care beneficiază de avantajul că "ei o fac mai bine decât tine".

Mai mult, avantajul devine tot mai consistent, iar profesorul Wong a recunoscut că "nu mai pot, nu mai pot concura", deoarece "ei au resurse mai bune, mai mulţi studenţi, mai multe fonduri de la guvern". Apoi a declarat că "trebuie să ies din acest domeniu".

O ştire recentă de la Reuters şi Bloomberg arată că autorităţile de la Beijing tocmai au înfiinţat un nou fond de investiţii pentru a stimula industria semiconductorilor din ţară. Capitalul social al fondului este de 344 miliarde de yuani (47,5 miliarde de dolari), iar cel mai mare acţionar este Ministerul de Finanţe, cu o cotă de 17%. Lista acţionarilor mai include administraţiile locale din Beijing şi Shenzhen şi Banca Industrială şi Comercială a Chinei.

Poate că marşul Chinei şi Asiei către supremaţia în domeniul microprocesoarelor nu poate fi oprit, însă autorităţile occidentale mai au opţiunea renunţării la politicile iresponsabile care blochează creativitatea şi spiritul competiţional din Europa şi Statele Unite.

Timpul este foarte scurt, deoarece acum, poate mai mult ca niciodată, istoria pare să arate că nu mai are răbdare.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Am văzut și eu roboti industriali făcuți în China. Costa la jumătate și nu pot fi folosiți, zici ca sunt de jucărie.

    1. zgarcit, vrei sa platesti la jumate si sa fie de 2 ori mai bun. Plateste costul corect si va tine cat trebuie. Problema e ca nu au branduri consacrate, sunt mii de fabrici de familie, si e loterie la cumparare, poate sa fie si scump si prost.

    Marsul Chinei catre prapastie nu poate fi oprit de nimeni, nici de Occidentul decadent sau de America putreda unde vor sa emigreze toti.

    1. Totu-i decadent si putred in afara de ruzzia(de care fug toti). cam seamana cu teoria nazista "rasa superioara " familista si ortodoxa, de mujici. pfff. lasa-ne

      Fake news! Adevarata democratie si libertate este in Coreea de nord deoarece nimeni nu vrea sa plece din tara aia.

      da, la fel ca ceausescu, ce rau e in vest(sau in cazul coreea de nord, cxce rau e in sud), dar e interzis sa plecati din tara ca stiu ca nu va mai intoarceti :)

      eu cred ca atatia romani au plecat tocmai pt ca s-a dat voie dupa ce zeci de ani a fost interzis.

      cam ca dupa covid, au rupt usa oamenii la restaurante, concerte si vacante nu mai de-aia ca acum e voie 

      Desigur, daca a apucat sa plece el si cu tot neamul lui devin "o tinta legitima"

    List of Top 10 Largest Semiconductor Companies by and Country

    RankCompanyCountry1.IntelUnited States 

    2.SamsungSouth Korea 

    3.TSMCTaiwan 

    4.SK HynixSouth Korea 

    5.MicronUnited States 

    6.QualcommUnited States 

    7.BroadcomUnited States 

    8.NvidiaUnited States 

    9.TIUnited States 

    10.InfineonGermany 

    economia centralizata nu poate concura cu cea descentralizata. poate punctual, sau pe termen scurt ok, dar CE FACE ACUM CCCP /xi cu firmele private din china, arata finalul, fasaiala ca la orice dictatura comunista. bine ei nu sunt chiar comunisti, au permis initiativa si proprietatea privata, dar acest lucru l-au stricat in ultimul timp. 

    Mai poate opri China dezastrul imobliar si dezastrul din sistemul militar acolo unde tot ceea ce era pe hirtie nu corespundea cu realitatea ?Mai poate cheltui China urise sume de bani spre a reusi sa aduca la normalitate sistemul bancar ?Mai poate evita China prabusirea sistemului ei manufacturier daca Occidentul opreste importurile chinezariilor non necesare in propria noastra ograda ? Mai supravietuieste China daca toate entitatile occidentale isi retrag tehnologiile si entitatile economice si nimeni nu mai ofera tehnologii la virf in domeniul militar si spatial ? Cursa a functionat perfect .Rusia si China se vor prabusi curind .Nimeni nu mai are nevoie de „ tenesii ”chinezesti .Marturie stau decesele unor importanti sefi militari si a unor savanti ce au benchetuit pe banii partidului mintind la greu conducerea .Acum se bat intre ei .

    1. Salut !

      Durează ani de zile ca entitățile occidentale să-și retragă tehnologiile din China și să le relocheze aiurea pe mapamond, ca să nu mai vorbesc de faptul că această țară nu stă pe loc la capitolul evoluție tehnologică în toate domeniile. Canalul de Suez a fost blocat 10 zile de port containerul Ever Given și tot occidentul bătea mărunt din buze că nu mai are " hârtie igienică si teneși chinezești"......... Nu este gospodărie pe mapamond să nu aibă măcar o chinezărie în dotare, asta se intâmplă când te crezi superior și nu-ți mai bați capul să faci teneși și alte MĂRUNȚIȘURI. După 40 (patruzeci ) de ani de activitate în care am fost de nenumărate ori în China, mi-am schimbat radical părerea despre ei. 

      ,Dar tot trebe inceput de undeva, si occidentalii s-au prins si s-au si apucat sa-si reduca afacerile din China. Da, o sa dureze, dar chinezii o sa imparta bobul de orez mult mai repede daca nu se potolesc!

      CAND intra cu adevarat robotii in paine, nu va mai fi nevoie de muca ieftina si multa din China. dar asta va fi curand

      cand intra cu adevarat robotii in paine tot ce va mai conta e dc esti in stare sa faci p[roduse wow. cam ca apple , tesla, coca cola, mercedes, lewi's, nike, chiar si john deere, cartepillar, imax, etc

      n-am auzit vreo firma chineza sa fi scos ceva wow vreodata, ceva ce sa vrei sa ai, nu conteaza pretul. doar mult si ieftin. mult si ieftin , vor face robotii. 

      ...Da, mulți văd ( eu am " urmărit China de 30 de ani),da de la tenesi la h.i.,dar țara a mers înainte este a doua dacă nu prima ec.din lume! Apreciez America, democrația și tot ce tine de ea,dar ...uneori este prost înțeleasă și se derapează! Mă bucur că am văzut și altă opinie realistă care sare în ochi( unii nu vor să o vadă! ) Sănătate tuturor!

      China e prima economie a lumi în aceeași măsură în care este economia zero a lumii. :

      Mai are nevoie de piețe pe care le pierde acum. : Deci, economia zero a lumii. : 

    da este o situatie destul de complicata pentru occident in privinta productivitatii, spre deosebire de china, care dispune de un miliard si ceva de sclavi ,,a se vedea masurile luate de china in pandemie ,,cand detii atat de multi supusi neconditionati,gasesti si spioni sa fure tehnologie din occident,unde sunt numarul unu,gasesti si creiere sa copie bunurile furate, gasesti si sclavi sa munceasca in fabrici sau lagare ,,a se vedea minoritatea musulmana UIGURI,, va fi foarte greu de oprit china din marsul triumfal spre suprematia economica si automat si militara, numai o mare revolta interna,greu de crezut asiatici indura multe fara a face mofturi ,, vezi corea de nord,, sau sa atragi in influenta occidentului un dusman al chinei cu mari sanse sa o detroneze,, vezi india,,dar sunt mari semne de intrebare nu stii ce fel de politica va duce india in timp, posibil sa creezi o alta mare economie care sa se intoarca impotriva ta ,fiindca orice ar spune orisicine china actuala este in mare masura creatia occidentului, care prin masurile si sistemul lor economic sunt nevoiti sa caute piete mari de desfacere si productie cea ce sa intors impotriva lor ca un bumerang,altfel china avea si acum o treime din populatie in sate de munte fara identitate de care nici nu prea stia autoiritatile de la centru, care nu iesea din munti niciodata mancand cea ce cultivau pe pantele muntilor si multuminduse cu putin ,din zonele acelea provine marea masa a muncitorilor ieftini din china, viitorul este o mare necunoscuta,asta este traim vremuri foarte interesante si pline de schimbari, deja sobolani au inceput sa paraseasca corabia occidentului vezi ungaria si mai urmeaza si altii

    1. da, ungaria e adio, dar raman cu tine.

      Vad ca honvedul isi lauda “sobolanul” care a parasit corabia:-)…hungaristanul e 100% cumparat de mujici, de la aeroport, centeale nucleare pana la industria XXX:-)…Intotdeauna honvezii s-au lipit de altii in speranta sa le mearga si lor bine, doar ca de fiecare data au ales calul pierzator. Primii au fost Imperiul Austriac, in al doilea razboi mondial au mers cu nemtii si acum au pariat pe mujici…”unii nu invata niciodata”:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb