MAI POATE STOPA BEIJINGUL VÂNZĂRILE DE ACŢIUNI? Bursa din Shanghai, la nivelul minim al ultimului an

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2016

Bursa din Shanghai, la nivelul minim al ultimului an

Acţiunile tranzacţionate pe pieţele din China au scăzut vineri, investitorii din Asia având tot mai multe temeri cu privire la capacitatea guvernului de la Beijing de a administra pieţele, respectiv economia. Scăderea a fost cauzată, de asemenea, de apariţia unei informaţii potrivit căreia unele bănci din Shanghai nu mai acceptă drept colateral pentru credite acţiuni ale societăţilor listate mici.

Conform International Finance News, publicaţie administrată de People's Daily din China, unele bănci din ţară vor accepta drept colateral numai acţiuni incluse în indicele CSI 300 (titluri blue-chip, tranzacţionate la Shenzhen şi Shanghai).

"Este o veste proastă pentru piaţă", a spus Luo Wenbo, strateg-şef la "Zhongtai Securities" Co., adăugând: "Devine tot mai dificil să obţii numerar sau să strângi fonduri prin intermediul acţiunilor".

Indicii majori ai pieţelor din Asia au scăzut cu peste 3% vineri, iar Shanghai Composite a ajuns la cel mai redus nivel din decembrie 2014 până acum, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Beijingului de a stopa vânzările de acţiuni.

Shanghai Composite a pierdut 3,6%, atingând 2.900,97 puncte - cel mai redus nivel de închidere de după 8 decembrie 2014.

Indicele este cu 21% mai mic faţă de nivelul maxim consemnat în decembrie anul trecut, respectiv sub nivelul atins în vara lui 2015, când pieţele chineze s-au prăbuşit pe fondul devalorizării puternice a yuanului. Shanghai Composite a scăzut timp de trei săptămâni la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin pe care a înregistrat-o din octombrie până acum. De la începutul anului, indicele a pierdut 18 procente.

CSI 300 a scăzut cu 3,2% vineri, la 3.118,73 puncte. Anul acesta, indicele a coborât cu 10%.

Vânzările de acţiuni înregistrate în China reprezintă o lovitură pentru guvernul preşedintelui Xi Jinping, care a intervenit luna aceasta ca să susţină pieţele financiare, afectate de cel mai prost start al unui an. Guvernul a decis prelungirea restricţiilor de vânzare impuse acţionarilor care deţin mai mult de 5% din capitalul unei societăţi cotate la bursă şi, totodată, fondurile controlate de stat au cumpărat acţiuni.

Dar, deşi autorităţile din Beijing încearecă să prevină ieşirile de capital şi slăbirea monedei, pe pieţele financiare se menţine volatilitatea, investitorii temându-se de consecinţele unei încetiniri peste aşteptări a creşterii economiei ţării.

"Acţiunile au intrat într-un «mod dezastru» la începutul acestui an, mod care se menţine. Piaţa nu are încredere", a declarat, citat de International Business Times, Wu Kan, manager de fonduri la "JK Life Insurance" Co. din Shanghai.

Injecţii pentru nouă bănci chineze

Banca centrală a Chinei (PBOC) a injectat 100 de miliarde yuani (15,18 miliarde dolari) în sistemul bancar, prin intermediul unei facilităţi de creditare pe termen mediu, ca să menţină un nivel ridicat al lichidităţilor. PBOC a oferit fonduri unui număr de nouă instituţii financiare, cu o dobândă de 3,25%. Împrumuturile au scadenţa de şase luni şi au rolul să le permită băncilor să intensifice creditarea companiilor mici şi a sectorului agricol.

La începutul lunii ianuarie, banca centrală a anunţat că împrumuturile acordate prin intermediul facilităţii pe termen mediu se ridicau, la sfârşitul lunii decembrie, la 665,8 miliarde de yuani (92 miliarde dolari). Banca centrală a creat facilitatea de creditare pe termen mediu în 2014.

În plus, PBOC a anunţat că băncile din China au acordat credite nete noi în monedă naţională de 597,8 miliarde yuani, în decembrie, faţă de 708,9 miliarde yuani în noiembrie, evoluţie care a dezamăgit investitorii.

Pieţele aşteaptă publicarea, la data de 19 ianuarie, a cifrelor privind evoluţia economiei Chinei în ultimul trimestru din 2015. Conform estimărilor, PIB-ul ţării asiatice a crescut cu 6,9% în intervalul menţionat, în ritm anual. Şi pentru întregul an este aşteptat un avans de 6,9% - cel mai lent ritm din 1990 până în prezent. Pentru 2016, estimările arată o expansiune economică de 6,5% pentru China.

Pe fondul situaţiei din China, dolarul Hong Kong a consemnat, joi şi vineri, cel mai important declin din ultimul sfert de secol: -0,4%, la 7,7933 unităţi/dolar SUA.

La data de 7 ianuarie, guvernul chinez a decis să suspende mecanismul "circuit breaker", care oprea tranzacţiile în mod automat în caz de cădere liberă, cu scopul temperării volatilităţii. Mecanismul, intrat în vigoare în 2016, a fost aplicat de două ori anul acesta, însă a fost criticat, respectiv considerat că a cauzat fluctuaţiile majore de pe bursele chineze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt in clocot acolo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb