Mai puţin de o cincime din cele 350 de companii mari care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat au depus cereri de amânare la plată, potrivit directorului Direcţiei Generale Mari Contribuabili din ANAF, Andrei Haas, citat de Mediafax.
"Din cei 2.000 de mari contribuabili, înregistrează obligaţii restante aproape 350 de firme. Doar 62 dintre acestea au depus cereri de amânare la plată", a spus, ieri, Haas.
Domnia sa crede că unul dintre motive l-ar putea reprezenta imposibilitatea companiilor de a depune o scrisoare de garanţie, reprezentând 40% din valoarea obligaţiei, iar o altă cauză rezidă în nesiguranţa societăţilor că îşi vor putea plăti obligaţiile curente.
"Poate unele companii au aşteptat să depună cererea pentru a cuprinde obligaţiile înregistrate şi în perioada de iarnă", a mai spus Haas.
El a arătat că la finele anului trecut arieratele marilor contribuabili la buget însumau patru miliarde de lei.
Potrivit directorului Direcţiei Generale din ANAF au fost constituite măsuri asiguratorii pentru aproape toate firmele cu restanţe, de la sechestru pe imobile la popriri pe terţi şi garanţii bancare.
În februarie, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara că agenţia a primit până la finele lunii ianuarie 660 de cereri de amânare la plată a obligaţiilor fiscale ale companiilor la stat, până la acel moment fiind aprobate 413 de solicitări, pentru o valoare totală de 210 milioane lei (50 milioane euro).
Potrivit lui Blejnar, cele mai multe companii au cerut derogare de la plata obligaţiilor fiscale pentru o perioadă de şase luni, în baza Ordonanţei de Urgenţă 92/2009, care dă posibilitatea firmelor să amâne achitarea datoriilor ca urmare a efectelor crizei financiare internaţionale.
Potrivit ordonanţei, firmele pot amâna plata datoriilor numai pentru restanţele acumulate după 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, şi dacă anterior acestei date au achitat la timp obligaţiile.