MAIA SANDU: ''Escrocii au folosit Republica Moldova ca ţară de tranzit pentru a spăla bani''

G.U.
Politică / 23 septembrie 2021

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în discursul său de ieri de la Adunarea ONU că "escrocii ne-au folosit ca ţară de tranzit pentru a spăla bani prin instituţiile noastre înainte de a-i depune în străinătate", conform Digi24. Totodată, aceasta a cerut retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse din Transnistria şi distrugerea sau îndepărtarea muniţiei depozitate în Cobasna.

"Escrocii ne-au folosit ca ţară de tranzit pentru a spăla bani prin instituţiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reuşit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiţia şi sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară.

Un sistem, în care infractorii extrag bogăţie şi active din ţări cu instituţii slabe, stochează acest capital în off-shore-uri şi apoi îşi găsesc un refugiu sigur în alte state este şi nedurabil, şi nedrept. Elaborarea unor reguli internaţionale care să asigure recuperarea activelor ar putea aduce mai multă echitate pe scena globală şi ar face dreptate statelor mai slabe", a declarat Maia Sandu, citată de tv8.md.

Maia Sandu a mai precizat că este indispensabilă unirea eforturilor în vederea combaterii spălării banilor şi investigării fluxurilor financiare ilicite, conform Digi24.

"Să folosim mai bine instrumentele de confiscare a activelor şi să lucrăm împreună pentru a suprima criminalitatea organizată. Amploarea acestei provocări este atât de mare, încât avem nevoie de implicarea serioasă a tuturor actorilor internaţionali şi naţionali. Avem nevoie de un răspuns colectiv eficient pentru a proteja democraţia", a mai menţionat preşedinta Republicii Moldova, de la tribuna ONU.

"Forţele ruse trebuie să se retragă complet iar muniţia de la Cobasna trebuie îndepărtată sau distrusă"

Sandu a reiterat poziţia Republicii Moldova referitor la "retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse".

"În spiritul neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi al dreptului internaţional, aş dori să reiterez că poziţia noastră cu privire la retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea muniţiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea şi mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunităţii internaţionale în acest demers", a spus Maia Sandu.

Preşedinta a subliniat că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace şi că rămâne ferm dedicat identificării unei soluţii politice paşnice pentru conflictul din regiunea transnistreană. Soluţie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

"De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în regiunea transnistreană - o problemă urgentă pentru ţara mea", a mai precizat Maia Sandu.

După alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă din Transnistria muniţiile şi trupele din cadrul Grupului Operativ (GOTR), creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida OSCE.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

Un fost ministru al Apărării din Republica Moldova, generalul Vitalie Marinuţa, atrăgea atenţia, în 2015, asupa pericolului pe care îl reprezintă acest depozit pentru siguranţa întregii regiuni, precizând că muniţia ar putea fi folosită şi în scopuri teroriste.

În cazul în care depozitul ar exploda, susţinea Marinuţa, puterea deflagraţiei ar fi echivalentă cu cea a unei bombe atomice de 10 tone.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai tu esti reprezentantul lor madam Sandu......ei te-au ales.

    Mult succes doamna Sandu. Imi place atitudinea since actiunea d voastra..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb