MAIA SANDU:  "Dacă Rusia va îndrăzni să atace Republica Moldova, vom lua măsurile de protecţie disponibile"

G.D.
Internaţional / 17 octombrie 2022

"Dacă Rusia va îndrăzni să atace Republica Moldova, vom lua măsurile de protecţie disponibile"

Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, autorităţile vor pune în aplicare măsurile de protecţie disponibile, a declarat astăzi preşedintele Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său georgian, Salome Zurabişvili, aflată într-o vizită la Chişinău, relatează Deschide.md, potrivit Agerpres.

"Siguranţa cetăţenilor este principala preocupare... Am făcut solicitări către parteneri ca să consolidăm capacităţile de apărare inclusiv pe această dimensiune. Avem discuţii destul de bune, când o să avem rezultate concrete vă vom anunţa. Sper că nu vom ajunge în această situaţie, dar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a Republica Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecţie" a declarat Maia Sandu.

Întrebată ce măsuri au fost luate de autorităţi la o săptămână după ce trei rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al Republica Moldova pentru a lovi ţinte în Ucraina, ea a spus că se face tot posibilul pentru a fi asigurată securitatea Republica Moldova şi a cetăţenilor săi.

La rândul său, preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat că încălcarea spaţiului aerian al unei ţări este acelaşi lucru cu încălcarea integrităţii teritoriale.

"Pentru noi nu este ceva nou, avem regiuni ocupate, se întâmplă constant astfel de lucruri la noi. Răspunsul meu în această situaţie ar fi să dăm dovadă de şi mai multă solidaritate între noi şi UE" a declarat Zurabişvili.

În aceeaşi conferinţă de presă, Maia Sandu a subliniat riscurile de securitate pe care le reprezintă cetăţenii ruşi care vor să fugă de mobilizarea lui Putin în Republica Moldova.

"Riscurile de securitate sunt mai mari astăzi. Este pus în aplicare un filtru care să asigure că oamenii care vor să destabilizeze situaţia să nu poată ajunge în Republica Moldova. Dar sunt şi mulţi cetăţeni ai Republica Moldova care au şi cetăţenia Rusiei şi vor să se întoarcă acum acasă. Lucrurile sunt ţinute sub control. Vom monitoriza în continuare situaţia", a afirmat ea.

Salome Zurabişvili a declarat că războaiele nu îşi au locul în lumea modernă şi că agresiunea rusă provine din secolul trecut.

"Războiul din Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea noastră, pentru Europa şi pentru toată lumea. Nu trebuie să învingă inumanitatea. E o provocare mare pentru noi, care avem teritorii ocupate. Aş vrea să condamn agresiunea rusă şi anexarea teritoriilor ucrainene. Pentru noi e cel mai important să fim solidari. Războiul din Ucraina e o provocare foarte mare, dar măcar Europa a văzut faţa reală a Rusiei. Noi o ştim, am trecut prin războaie şi ocupaţie. Europa a crezut că Rusia poate fi un partener, dar războiul a schimbat această viziune", a declarat Zurabişvili.

Cei doi preşedinţi au convenit să intensifice legăturile moldo-georgiene în domeniul comercial-economic şi să facă schimb de experienţă în combaterea propagandei şi a dezinformării. Aceasta este prima vizită a unui preşedintele georgian la Chişinău în ultimii 12 ani, notează Deschide.md.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. vom distribui pampers si tampoane!

    1. Ce va mai place sa aparati toti cercopitecii de pe planeta asta! Radeti, nu-i asa de natiunile mici si dupa ce o luati pe coaja urlati ca din gura de sarpe... Ahh daca idiotii aia nu dadeau planurile bombei atomice rusilor in anii 50, ce bine era!

      Amice, nu fii idiot. URSS a fost foarte avansata tehnologic si ar fi produs si ei bomba nucleara.

      Cine le dat?

      Cuva nu stii ca democratia engleza planuia un atac nuclear asupra Rusiei si cand zeismografele au inregistrat explozia din Siberia au abandonat! 

      Nu mi place politica de fanarioti care ne o aplica americanii,noua si tot estului Eu,cumparari de armament la suprapret,nu i a lasat nici pe chinezi sa faca grupurile de la Cernavoda,aia le faceau cu 14 mld,americani care subcontractau candu cu 20,acum nu le face nici pe slea,ne da reactore mici,de parca nu am avea retea de transport!

      Ti se pare corecta relatia cu Ro,care s a bagat cu Deveselu si Kogalniceanu intr o mare problema? 

    Consider că este o poziție demna și corectă, exprimată cu mult curaj.

    Liderii pe timp de pace nu pot sa devina lideri pe timp de razboi; dar liderii pe timp de razboi pot sa devina (invete) lideri pe timp de pace.

    Coruptia inmoaie in timp Conducatorii! 

    Ma uit la "putin" un lider pe timp de "pace" corupt si el si coloaca financiara ... cum dar rateuri peste rateruri strategice ca lider pe timp de razboi. 

    La masa mare a Liderilor din Vremuri de Razboi Putin nu are ce cauta pe scaun... rad liderii de el si de comportamentul "alintat" pe care il are flutarand besmetic in mana "nucleara" si mai stiu eu ce jucarii din lipsa de atentie. 

    Trebuie abut grija cu asa "copii abuzati - nu obligatoriu fizic" ce ajung la conduceria unor tari; o pot lua pe aratura psihic. 

    s c cret 

    Nu cred ca rusii sunt asa de prosti, incat sa atace Republica Moldova, pe care altfel, ar putea s-o ocupe imediat, dar ar pierde imens la capitolul imagine globala! Pe de alta parte, sunt total de acord ca trebuie sa scape urgent de aceasta "cotofana a lui Soros" care duce Moldova spre integrarea rapida in spatiul Atlantic, cu toate consecintele negative pt moldovenii de peste Prut: LGBT, avorturi, ideologie de gen, Plan-demii si injectii mortale cat cuprinde, predarea resurselor nationale catre stapanii externi, control si supraveghere digitala la maxim! Asa ca, rusii asu trecut deja la operatiunea descotorosirii de "cotofana", prin organizarea a tot mai multor proteste de strada, astfel incat la umbra lor, FSB SI GRU sa o puna de o lovitura de stat si sa termine odata cu aceasta creatura sorosista, dar si cu regimul ei marxist-globalist sprijinit de UE si de NATO!

    1. Rationamentele tale sunt absurde. Rusia nu mai are ce sa piarda la capitolul imagine. Dincolo de imaginea de criminali de copii ce mai exista? Violatori de scroafe si gaini? Se stie, ei fac asta inca din Al Doilea Razboi Mondial.

      Saracul de tine, ai fost atat de tare spalat pe creier, incat nici toate feonurile din Lume nu ti-l mai poate usca!

    Ce declaratie penibila,

    in consens cu elita occidentala supusa 

    Cu armata rusa pe Prut avem sanse mai mari ca sa scapam de jugul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb