Mâinile întinse, care nu spun nicio poveste, se înmulţesc

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 octombrie 2023

Mâinile întinse, care nu spun nicio poveste, se înmulţesc

English Version

Oamenii aşteaptă în continuare să primească ajutor de la stat chiar dacă încrederea în forţele acestuia a scăzut constant în ultimii ani. Mâinile întinse care nu au nicio poveste în spate, pe modelul patentat în cinematografia autohtonă, se înmulţesc, sau, parafrazând cu sens schimbat poetul, se înmulţesc "cei ce n-au şi ne cer". Ruşinea este pe cale de dispariţie, la fel şi pofta de muncă. Din fericire încrederea în forţele proprii nu zace bolnavă de melancolie, există şi o creştere în ceea ce îi priveşte pe cei care consideră că mai întâi trebuie să se ajute singuri.

Concret, deşi sunt contestate, sondajele de opinie oferă adesea date interesante. Jumătate dintre români consideră că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie şi peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade, cu 20% mai mulţi decât acum 10 ani, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Comparativ cu stiuaţia de acum 10 ani, a crescut numărul celor care cred că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie, de la 42% la 50%, scăzând numărul celor care cred că statul trebuie să ajute doar când au nevoie, de la 58% la 50%. Conform analizei socio-demografice, sunt de părere că "statul are datoria să îi ajute în orice situaţie" mai ales: tinerii, persoanele cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urban. Persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, angajaţii la stat cred într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie că "statul nu trebuie să ajute decât atunci când au nevoie".

Numărul românilor care preferă un loc de muncă bine plătit dar instabil a scăzut uşor în septembrie 2023 comparativ cu februarie 2013, de la 52% la 51,8%, crescând numărul celor care preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit, 48% - 48,2%. Analiza socio-demografică relevă că declară că preferă o loc de muncă instabil, dar bine plătit, mai ales: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, angajaţii la privat. Femeile, persoanele peste 45 de ani, locuitorii din rural, angajaţii la stat declarat într-o proporţie mai mare decât media populaţiei că preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit. Sunt de acord cu afirmaţia "În situaţii de criză trebuie mai întâi să mă ajut singur şi abia apoi să cer sprijinul statului" mai ales: persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajaţii. la privat. Tinerii sub 30 de ani, persoane cu un nivel de educaţie redus, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic îşi exprimă într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei acordul cu afirmaţia "În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul. statului şi abia apoi să mă ajut singur", rezultă din analiza socio-demografică.

Procentul celor care acum 10 ani credeau că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade era de 36% a crescut acum la 55.3%, în timp ce procentul celor care cred contrariul a scăzut de 64% la 44,7%.

Analiza socio-demografică indică faptul că femeile, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, angajaţii la stat sunt de părere. că "Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi dacă economia scade" într-o măsură mai mare decât restul populaţiei. Consideră că "guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade" mai ales: bărbaţii, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, cei cu un venit mai ridicat.

Două treimi dintre cei chestionaţi spun că preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă sunt mai scumpe, tendinţă calificată de directorul general al INSCOP Research Remus Ştefureac drept "o posibilă formă de patriotism economic". Românii sunt mai puţin dispuşi decât acum 10 ani să-şi achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa dacă ar avea nişte bani în plus, scăderea fiind de la 37% în 2013 la 23,7% în 2023. În schimb, cei care ar alege să ecomisească dacă ar avea nişte bani în plus a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023. Tinerii sub 30 de ani şi persoane cu un venit mai redus spun că ar prefera să achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa într-o proporţie mai ridicată decât media. Declară că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele mai ales locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat, rezultă din analiza socio-demografică.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 - 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    In 15 - 20 de ani datorita măsurilor de protecție a mediului, robotizarea generalizata, imigranți ieftini,etc șomajul va exploda pe la 30 la sută atunci vedem cine va sta cu mâinile întinse sau cine va face evaziune să poate trăi, atunci vezi mișcări sociale,cel mai mult va suferi generația tânără de azi care atunci va avea vârstă a doua, ăștia nici nu știu acum ce mizerii ii așteaptă pe termen mediu mai ales în țări precum Romania,sincere condoleanțe

    1. nu ai auzit de Banii din Elicopter....cei ce nu fac nimic o vor duce cel mai bine.

    Tăiați subvențiile partidelor.

    Cupara case de la RAPPS? 

    Hoții... 

    De ce nu le iau pe banii lor?

    Știu ca nu mai întra în parlament și vor sa rămână cu ceva... Jeguri+ 

    pai primesc ajutor cei care nu fac nimic, dar voteaza, nu cei care si bat capul.....prost sa fii sa fii privat.

    statul ar trebui in primul rand sa taxeze mai putin pe cei cu venituri mici, si sa ia grosul de la cei cu venituri mari si f mari. dar la noi e invers, cei mici sunt taxati cel mai greu din europa, si cei mari , cel mai putin din europa.

    si dup-aia guvernul arunca niste pomeni ici colo aleator mai ales inainte de alegeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb