Maior: "Ameninţarea teroristă a crescut constant în ultimele luni"

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 13 februarie 2013

Directorul SRI George Maior a declarat, ieri, după audierea sa de către Comisia parlamentară de control a activităţii Serviciului, că a menţionat, în cadrul discuţiilor cu membrii comisiei, creşterea cons­tantă a ameninţării teroriste din ultimele luni în legătură cu teritoriul naţional.

"Am menţionat creşterea constantă a ameninţării teroriste din ultimele luni în legătură cu teritoriul naţional. Noi încercăm să ţinem departe de teritoriul naţional această ameninţare care a afectat deja foarte serios un stat vecin, Bulgaria, mă refer la evenimentul de la Burgas", a spus Maior.

El a precizat că un alt aspect de prioritate pe care l-a menţionat a fost legat de securitatea cibernetică a ţării, domeniu în care SRI a contracarat atacuri "extrem de dure" la adresa unor instituţii fundamentale, una dintre acestea fiind ministerul de Externe.

"Aici suntem autoritate naţională şi pot să spun că am avut posibilitatea să contracarăm atacuri extrem de dure la adresa infrastructurii critice a statului pe acest domeniu, inclusiv instituţii fundamentale în stat, precum Ministerul de Externe sau instituţii din domeniul Economiei", a spus Maior.

Directorul SRI a menţionat tot­odată şi faptul că există o tendinţă de creştere a crimei organizate transnaţionale, transfrontaliere, care s-a manifestat prin acţiuni inclusiv în centrul Bucureştiului, res­pectiv atacul armat de la Vitan, unde Serviciul a avut o contribuţie decisivă în identificarea făptuitorului.

Maior a mai menţionat şi aspecte fundamentale legate de securitatea economică, securitatea energetică, corupţia la nivel strategic, care sunt avute în vedere de misiunile Serviciului şi activitatea sa curentă.

Directorul SRI a spus că această creştere a ameninţării teroriste nu trebuie să îngrijoreze în mod deosebit, Serviciul menţinând gradul de alertă la albastru precaut.

"Nu trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit pentru că încercăm să ţinem departe de graniţele naţionale - prin măsuri, prin operaţiuni, prin decizii ale Serviciului legate de anumite persoane care călătoresc în spaţiul teritoriului naţional - să ţinem departe de graniţele naţionale această ameninţare. (...) Am putut menţine prin activitatea Servicului şi în cooperare cu alte instituţii acest grad de alertă albastru precaut şi sper să reuşim acest lucru în continuare", a spus Maior.

Maior: "Nu există nicio incompatibilitate legată de activitatea SRI în raport cu parlamentarii"

Directorul SRI George Maior a declarat, ieri, că nu există nicio incompatibilitate legată de activitatea SRI în raport cu parlamentarii sau cu reprezentanţi ai puterii judecătoreşti.

George Maior a spus: "Precizez foarte clar că nu există nicio incompatibilitate legată de activitatea Serviciului în raport cu membrii Parlamentului sau cu cealaltă zonă importantă a unei puteri din stat, mă refer la puterea judecătorească. Acest lucru este o declaraţie fermă a conducerii Serviciului, pe care am făcut-o în cadrul Comisiei, răspunzând unor întrebări punctuale legate de anumite discuţii care au avut loc în mass-media sau afirmaţii ale unor politicieni, afirmaţii pe care le consider fie interesate, fie gratuite, fie emise în necunoştinţă de cauză".

El a precizat că a menţionat în cadrul audierii sale de către Comisia parlamentară de control al SRI un fapt legat de un aspect cardinal în activitatea Serviciului, referitor la stricta legalitate în care operează SRI.

"S-au pus întrebări interesante din acest punct de vedere. Comisia are capacităţi serioase de verificare şi de control asupra acestui aspect de legalitate, aceasta apropo şi de unele discuţii care mai au loc sau declaraţii ale unor politicieni referitoare, de pildă, la activităţi ale unor parlamentari în ceea ce priveşte relaţia cu Serviciul", a spus Maior.

Solicitat să comenteze declaraţia făcută de către deputatul Sebastian Ghiţă, membru al comisiei, potrivit căreia un trust de presă ar influenţa serviciile române de informaţii, Maior a precizat că nu vrea să comenteze declaraţii legate de activităţile trusturilor de presă.

"Eu comentez declaraţii ale unor politcieni care au vizat SRI în relaţiile sale cu membri ai Parlamentului şi am spus că nu există nicio incompatibilitate din acest punct de vedere. Acest lucru ţine de esenţa criteriilor stricte de legalitate sub care ne desfăşurăm activitatea", a spus Maior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb