Majorarea capitalului "Eximbank" nu este suficientă ca să sprijinim exporturile

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 noiembrie 2005

Preconizata majorare de capital social la "Eximbank" va fi făcută şi la presiunile Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a adăugat că salută măsura, dar că exportatorii sînt nemulţumiţi pentru că suma cu care va fi majorat capitalul social este de cinci ori mai mică decît cea propusă iniţial de Asociaţie şi aprobată de Guvern în primăvară.

Ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler, ne-a declarat că majorarea, într-o primă etapă, cu 20 de milioane de euro a capitalului "Eximbank" va contribui la creşterea potenţialului băncii de a susţine exporturile româneşti. Aceasta prin creşterea limitei de expunere aferente agenţilor economici exportatori şi, respectiv, a limitelor de risc pe ţările partenere care înregistrează un grad de risc comercial şi politic peste medie. Iuliu Winkler a adăugat că politica Guvernului de capitalizare a "Eximbank" are în vedere o creştere etapizată a capitalului social în funcţie de posibilităţile bugetului de stat.

Fondurile pentru susţinerea exporturilor în anul viitor sînt mai mici decît cele din acest an

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, s-a declarat foarte nemulţumit pentru că fondurile de susţinere şi promovare a exportului planificate de Guvern pentru anul viitor sînt chiar mai mici decît cele de anul în curs, ridicîndu-se la 398 milioane RON, faţă de 435 milioane RON anul acesta.

ANEIR a propus ca fondurile pentru anul viitor să fie de 628 milioane RON. Exportatorii justifică această cifră prin faptul că anul viitor se vor confrunta cu efecte suplimentare ale unor restricţii ale Uniunii Europene (care au devenit operante din vara acestui an), la care se adaugă efectele dure ale aprecierii monedei naţionale din ultimele luni, competitivitatea în scădere a exporturilor noastre ca urmare a creşterii masive a preţurilor interne la utilităţi din acest an. Consiliul de Export analizează posibilitatea introducerii de noi instrumente de susţinere a exportului, luînd exemplul ţărilor europene.

Ministrul delegat pentru comerţ ne-a explicat, însă, că fondurile alocate de la buget pentru programele de susţinere şi promovare a exporturilor în 2006 au fost stabilite în funcţie de gradul de utilizare a sumelor cu aceeaşi destinaţie, anul acesta.

Exportatorii se plîng însă că demersul lor va fi lipsit de finalitate practică dacă bugetul nu cuprinde şi fondurile necesare. La rîndul său, domnul Winkler afirmă că programul de promovare a exporturilor pe care îl derulează susţine financiar firmele româneşti să participe la evenimente internaţionale, ajutîndu-le să-şi facă cunoscută oferta pe pieţele externe. În 2003 şi 2004, gradul de utilizare a acestor fonduri a fost de 50%, dar domnul Winkler apreciază că pînă la finele anului exportatorii vor utiliza aproape în totalitate aceste fonduri.

Deşi au crescut valoric, totuşi exporturile au scăzut cantitativ

Anul acesta ne confruntăm cu o scădere cantitativă a exporturilor şi reprezentantul ANEIR susţine că tendinţa se va menţine şi anul viitor, deşi valoric exporturile au crescut. În schimb, ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler, ne-a declarat că anul acesta a fost unul al recodurilor, valoarea exporturilor fiind cea mai mare din ultimii 15 ani. Domnul Winkler a adăugat că importurile au crescut şi ele ca o urmare naturală a nevoii de materii prime pentru producţia naţională, din care o mare parte merge la export.

Importul temporar (folosit pentru producţia de export) reprezintă 47% din exporturi şi a înregistrat o scădere de cîteva puncte procentuale, ca urmare a faptului că economia noastră şi-a asumat producerea unor materii prime renunţînd la lohn, suţine domnul Winkler.

"Eximbank" îşi va majora capitalul social cu maxim 80 milioane lei. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului în calitate de acţionar majoritar cu 87,4 % din acţiuni va participa la majorarare cu 70 milioane lei (aproximatv 20 milioane de euro). Restul de circa 10 milioane de lei ar trebui vărsate de către cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) care deţin cîte 3% (SIF Oltenia şi Muntenia) şi cîte 2,20% (SIF Moldova şi Transilvania şi Banat - Crişana). Menţionăm că la începutul anului banca avea un capital social de 987 milioane lei.

Aproximativ 100.000 de angajaţi din unitaţile de producţie pentru export au ajuns în şomaj în acest an. În plus, 1.000 de firme de export au dat faliment, informează un comunicat al ANEIR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb