Creşterea cu 40% a punctului de pensie, ce implică riscul retrogradării ţării noastre în categoria "junk - nerecomandat investiţiilor", va avea un impact negativ asupra preţurilor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au apreciat, ieri, administratorii de fonduri, în cadrul unei videoconferinţe organizată de BVB.
Alexandru Ilisie, Director de Investiţii în cadrul OTP Asset Management, a spus: "Riscul majorării pensiilor la 40% pare să fie foarte mare şi, foarte probabil, va afecta şi bursa. Asta se va întâmpla pentru că, în momentul în care ţara este retrogradată la statutul de piaţă «junk», rata fără risc a României va creşte".
Conform directorului de la OTP, dacă se va ajunge la această situaţie, împrumuturile pe care le va face ţara noastră vor creşte, România se va împrumuta la nişte dobânzi mai ridicate, iar în analizele realizate pentru companiile locale, fluxurile viitoare (n.r. de numerar) vor avea o rată a discount-ului mai mare, ceea ce va reduce evaluarea emitenţilor.
Horia Gustă, CEO al SAI Certinvest a apreciat că, în cazul creşterii pensiilor cu 40%, cu siguranţă că Guvernul va trebui să ia nişte măsuri ce vor consta, în mod obligatoriu, în majorări de taxe şi impozite.
"Întotdeauna când se întâmplă aşa ceva, bursa reacţionează, anticipează. Nu văd niciun element pozitiv în majorarea taxelor. Rămâne doar să vedem cu cât se vor majora şi care din ele. Să nu uităm că în trecut au existat momente în care s-au majorat taxele sau au fost puse taxe pe anumite sectoare. Iar atunci acele sectoare, de regulă cele din zona energetică sau financiară, care sunt preponderente la bursa de valori, au suferit cel mai mult", a spus Horia Gustă.
Dacă se majorează taxele sau impozitele pe anumite sectoare, acelea vor fi cu siguranţă lovite, a precizat directorul de la Certinvest, dar dacă se majorează de exemplu TVA-ul, va avea de suferit toată lumea.
"Senzaţia mea este că, în acest moment aşteptările sunt că vom avea o schimbare de culoare politică în Parlament, ca urmare a ultimelor alegeri locale, schimbare care să vină să anuleze practic această majorare a pensiilor", a mai spus Horia Gustă.
Robert Burlan, Head of Investment la Raiffeisen Asset Management este de părere că, după cum arată calendarul adoptării acestei măsuri, foarte probabil punerea sa în aplicare va întârzia până după alegerile din decembrie.
"Cu o altă configuraţie (n.r. a Parlamentului) şi fără presiunea electorală din acest moment, este foarte posibil ca această măsură să nu intre în vigoare. Să rămână creşterea de 14% care, aşa cum au evidenţiat şi agenţiile de evaluare, este capitală pentru menţinerea nivelului actual al rating-ului", a conchis managerul de fond de la Raiffeisen Asset Management.
Astăzi, agenţia de evaluare Moody's va anunţa perspectiva asupra ţării noastre, urmând ca deciziile Fitch şi S&P să fie publicate în 30 octombrie, respectiv 4 decembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2020, 00:24)
Tot vorbiti de majorarea pensiilor cu 40 la sută, dar nu ne explicați pașii de urmat prin care/când va fi posibilă această minune.
1.1. Cresterea economiei (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2020, 10:40)
Cresterea economiei determina venituri majorate.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2020, 16:30)
Nu se va face ca e atacata de Guvern la CCR. Chiar daca CCR da aviz pozitiv, in decembrie se schimba majoritatea parlamentara si dau OUG sa o scoata. Ramane 14%, ceea ce oricum nu ne permitem.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2020, 07:38)
Banii de la pensii au fost directionati pentru cumpararea de armament de la americani !